Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '07

 
Kategori
Haber
 

“Hatırla Sevgili” dizisinde korsan sahne

“Hatırla Sevgili” dizisinde korsan sahne
 

“Hatırla Sevgili” dizisinde umutların, umutsuzlukların, sevinçlerin, hüzünlerin, kırık aşk öykülerinin arasında 1968 yılının gerçeklerini izlerken araya bir korsan sahne girdi.

Hesaplara göre 14 yaşında olması gereken bir çocuğu, görüntüsü yirmili yaşlarda olan ince bıyıklı bir adam oynadı. Hani terlemiş bıyıklı bir delikanlı olsaydı inandırıcı olurdu. Dün sormuştum: “Hatırla Sevgili” fragmanındaki “Recep Tayyip” kim? (1)

Bugün henüz diziyi seyretmeden Internet’teki gazetelerden öğrendim, Recep Tayyip olduğunu. Biraz önce de o “meşhur” sahneyi izledik. Süleyman Ekim izlemeyeceğini söylemiş (2) ama ben izlemeyi tercih ettim. Neden izlediğimi anlatacak iki çok bilinen deyim vardır ama ikisini de yazsam yanlış anlaşılır.

Alt tarafı 1 dakikalık bir sahneymiş. Sahnenin geçtiği tarih çok net şekilde belli. 17 Temmuz’la 24 Temmuz 1968 arasında bir tarih. Vedat Demircioğlu’nun henüz hastanede olduğu zamana denk geliyor (3).

Internet'te değişik sitelerde araştırdım. Bu sahnedekine benzer bir olay nerede anlatılıyor diye. Eurozaman’da böyle bir karşılaşmanın yetmişli yıllarda olduğunda sözediliyor (4). Recep Tayyip ve Necip Fazıl karşılaşmışlar, bu tarihsel bir gerçek. Ancak bu karşılaşmanın 17 - 24 Temmuz 1968 tarihleri arasında olmadığı başka bir gerçek. Bu sahnenin diziye monte edilmesi bana “manidar” geliyor. 1968’de Recep Tayyip 14 yaşında, oysa dizideki oyuncu yirmilerde. Bu sahne gerçek karşılaşmaya uyacak bir tarihin olduğu bölümde olsa bu değerlendirmeleri yapmadım. Ancak o zaman kadar bekleseler 22 Temmuz geçecek ve bu çok ince hesaplanmış seçim propagandası yapılamamış olacaktı.

Can Dündar’a bir sorum olacak: Dizinin danışmanı olarak bu sahne size soruldu mu? Bu sahne hakkında ne düşünüyorsunuz?

Blognot: Diziyi seyrettikten sonra RTÜK'ün 444 1 178 numaralı telefonunu arayarak ATV'yi şikayet ettim. Şikayetimde, dizideki 1 dakikalık bölümün seçim propagandası amacıyla oraya eklendiğini söyledim.

(1) “Hatırla Sevgili” fragmanındaki “Recep Tayyip” kim? http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=45159

(2) Süleyman Ekim, "Hatırla Sevgili"yi izle, Erdoğan'ı hatırla, http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=45325

(3) Hatırla Sevgili İzleme Kılavuzu, http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=44940

(4) Tayyip Erdoğan Hatırla Sevgili’de şiir okuyacak: http://www.eurozaman.com/euro/detaylar.do?load=detay&link=6940

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..