Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Temmuz '07

 
Kategori
Pratik Bilgiler
Okunma Sayısı
48187
 

Avokado nedir, nasıl bekletilir ve tüketilir?

Avokado nedir, nasıl bekletilir ve tüketilir?
 

Bugün ailemizde bolca tüketilen ve çok faydalı bir meyve olan avokado hakkında bazı pratik bilgiler vermek istedim. Öncelikle avokado nedir? Avokado, dışı yeşil içi beyaz, büyükçe bir armut şeklinde (ufak avokado türleri de vardır ama piyasada satıldığını görmedim), ortasında kocaman bir çekirdeği olan bir sıcak iklim meyvesidir. Türkiye'de Akdeniz kıyılarında yetiştirilir. Zor yetiştirilen, büyüyene kadar özenli bakım isteyen, gür yeşil yapraklı, büyükçe bir portakal ağacı tipinde bir ağacın meyvesidir.

Avokado ilk olgunlaşma zamanında sert olur. Marketlerden aldığınızda da eğer hemen tüketmek istemiyorsanız sert olanını seçmenizi tavsiye ederim. Yiyecek kıvama gelmesi için, meyvenin yumuşamasının beklenmesi gerekir. Meyvenin yumuşaması için

1. Meyveyi oda sıcaklığında bekletin
2. Yanına bir kaç tane elma koyun (elma, avokadonun yumuşamasını hızlandırır)

Avokadoyu uzun süre saklamak için ise buzdolabında bekletebilirsiniz. Avokadonun yenecek kıvama geldiğini kabuğuna bastırarak anlayabilirsiniz. Dışarıdan bastırıldığında hafif içeri esneme varsa olmuştur. Ayrıca, kabuğunu bir bıçakla soymadan meyvenin üzerinden muz kabuğu gibi sıyırabiliyorsanız da olmuş demektir. Olgunlaşan avokado fazla bekletilmemelidir. Bir kaç gün beklerse kararır, daha sonra da acılaşır ve yenmez.

Gelelim nasıl tüketileceğine... Avokadoyu soyduktan sonra, önce diklemesine dörde bölelim ve ortasındaki büyük çekirdeği alalım. Daha sonra, ince bir kayık tabağa orta büyüklükte doğrayalım. Üzerine bol zeytinyağı, bol limon ve tuz ilave ederek tüketebiliriz. Özellikle sabah kahvaltılarında çok iyi gider.

Ayrıca küçük çocuklarımız için de bir önerim olacak. Avokadoyu ezip püre haline getirdikten sonra, içine bal ve ceviz koyarak oluşturduğumuz atom bombasını her sabah kahvaltısında bir ekmeğe sürerek küçük çocuklarımıza yedirirsek, ileride onlar da dünyanın en güçlü sporcusu, dünyanın en zeki bilim adamı, dünyanın en yaratıcı sanatçısı olabilirler mesela...

Sağlıcakla kalın.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Sizden cesaret ve izinle iki avakado tarifi de ben vereyim. 1-)Ortaboy olgun bir avakadoyu iyice ezin.Yarım limon ve yeteri kadar tuz ile iki diş dövülmüş sarmısak ve az miktarda sızma yağ döküp tümünü karıştırarak sabah kahvaltısında ya da meze olarak, 2-Fazla yumuşak olmayan bir avakadoyu irice doğrayın. 3-4 yeşil soğanıda doğrayalım ayrı bi kaseye. 1 adet közlenmiş kırmızı biberide irice kıyalım soğanlarla harmanlayalım. Ayrı bir kapta damak zevkimize göre sızma yağ ve limonu yeterli tuzla çırpıp soğanlı kaba boşaltıp harmanlayalım. O karışıma avakadoyu katıp haifiçe bir de onlarla harmanlayıp servise alalım. Yarasın. Anımsatmanıza ve konukluğuma teşekkürler. H.Hüseyin Dulun

H.Hüseyin Dulun 
 02.08.2007 11:22
Cevap :
Güzel tariflerinizle yaptığınız katkı için teşekkür ederim Hüseyin bey.  02.08.2007 17:54
 

gEÇENDE DAYIM;MANGO GİETRMİŞ DOLABA KOYMUŞ.Kaç gün boyunca durdu dolapta.Bilmem çünkü ismini cismini hiç görmedim.Eşşeğin yemediği ot başını şişirirmiş hesabı.Günlerdce o bana ben ona baktım.Nihayet dayıma sordum.Meğer kavun gibi yeniyormuş=))) Yedik medik ama alışamadık.İnşallah birgün avakado alır denerim.

yekruseha 
 31.07.2007 14:28
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
 
Toplam blog
: 12
Toplam yorum
: 26
Toplam mesaj
: 9
Ort. okunma sayısı
: 8400
Kayıt tarihi
: 26.07.07
 
 

79 Antalya dogumlu, İTÜ Endüstri Mühendisliği okumuş, hayatı seven tam bir akdeniz adamı.....

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster