Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Temmuz '07

 
Kategori
Pratik Bilgiler
 

Avokado nedir, nasıl bekletilir ve tüketilir?

Avokado nedir, nasıl bekletilir ve tüketilir?
 

Bugün ailemizde bolca tüketilen ve çok faydalı bir meyve olan avokado hakkında bazı pratik bilgiler vermek istedim. Öncelikle avokado nedir? Avokado, dışı yeşil içi beyaz, büyükçe bir armut şeklinde (ufak avokado türleri de vardır ama piyasada satıldığını görmedim), ortasında kocaman bir çekirdeği olan bir sıcak iklim meyvesidir. Türkiye'de Akdeniz kıyılarında yetiştirilir. Zor yetiştirilen, büyüyene kadar özenli bakım isteyen, gür yeşil yapraklı, büyükçe bir portakal ağacı tipinde bir ağacın meyvesidir.

Avokado ilk olgunlaşma zamanında sert olur. Marketlerden aldığınızda da eğer hemen tüketmek istemiyorsanız sert olanını seçmenizi tavsiye ederim. Yiyecek kıvama gelmesi için, meyvenin yumuşamasının beklenmesi gerekir. Meyvenin yumuşaması için

1. Meyveyi oda sıcaklığında bekletin
2. Yanına bir kaç tane elma koyun (elma, avokadonun yumuşamasını hızlandırır)

Avokadoyu uzun süre saklamak için ise buzdolabında bekletebilirsiniz. Avokadonun yenecek kıvama geldiğini kabuğuna bastırarak anlayabilirsiniz. Dışarıdan bastırıldığında hafif içeri esneme varsa olmuştur. Ayrıca, kabuğunu bir bıçakla soymadan meyvenin üzerinden muz kabuğu gibi sıyırabiliyorsanız da olmuş demektir. Olgunlaşan avokado fazla bekletilmemelidir. Bir kaç gün beklerse kararır, daha sonra da acılaşır ve yenmez.

Gelelim nasıl tüketileceğine... Avokadoyu soyduktan sonra, önce diklemesine dörde bölelim ve ortasındaki büyük çekirdeği alalım. Daha sonra, ince bir kayık tabağa orta büyüklükte doğrayalım. Üzerine bol zeytinyağı, bol limon ve tuz ilave ederek tüketebiliriz. Özellikle sabah kahvaltılarında çok iyi gider.

Ayrıca küçük çocuklarımız için de bir önerim olacak. Avokadoyu ezip püre haline getirdikten sonra, içine bal ve ceviz koyarak oluşturduğumuz atom bombasını her sabah kahvaltısında bir ekmeğe sürerek küçük çocuklarımıza yedirirsek, ileride onlar da dünyanın en güçlü sporcusu, dünyanın en zeki bilim adamı, dünyanın en yaratıcı sanatçısı olabilirler mesela...

Sağlıcakla kalın.

 
Toplam blog
: 12
: 20429
Kayıt tarihi
: 26.07.07
 
 

79 Antalya dogumlu, İTÜ Endüstri Mühendisliği okumuş, hayatı seven tam bir akdeniz adamı.....