Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Gülşen Aydın "gökkuşağım"

http://blog.milliyet.com.tr/gokkusagim

06 Kasım '07

 
Kategori
Bilim
 

Tesadüfi icatlar_1

Tesadüfi icatlar_1
 

Educaturk dergisini okurken tesadüf eseri bulunan, hayatımızı kolaylaştıran hatta hayat kurtaran icatlar dikkatimi çekti. Sizlerle de paylaşmak istedim.

İlk tesadüfen yapılan icadımız dağınık bir laboratuvar dolabı sayesinde hayat bulmuştur. Louis Daguerre, karanlık odada, gümüş, iyodür levhada açığa çıkan görüntüyü sabitlemenin yollarını arıyordu. 1938 yılında bir gün, farklı kimyasal maddelerin bulunduğu dolabına, daha sonra kullanmak ve temizlemek üzere bozuk görüntülü bir film levhası koydu. Birkaç gün sonra bunu tekrar dışarı çıkardığında ise görüntünün belirginleşmiş olduğunu fark etti.Ancak Daguerre, bu garipliğe hangi kimyasal maddenin neden olduğunu bilmiyordu.Bunun üzerine levhaları yerleştirdi ve kimyasal maddeleri birer birer dışarı çıkarttı. Dolabı boşaltmasına rağmen hala aradığı maddeyi bulamamıştı.Sonunda dolabın raflarından birinde, kırılmış termometreden dökülmüş civayı fark etti. Gümüşlü levha üzerine alınan görüntü (daguerreotype), modern fotoğrafçılığın başlangıcı oldu. Yani anılarımızı depolayan o sihirli kağıt parçaları olan fotoğraflara kırık bir termometrenin yakınına şans eseri konulmuş bir levha sebep olmuştur.

Bir ilginç tesadüfi icat öyküsü de şu ofisimizin vazgeçilmesi “post it kağıtlarına” aittir. “3M” bilim adamlarından Dr. Spencer Silver, 1970 lerin başlarında dayanıksız yapıştırıcıyı bulduğunda, bunu işe yaramaz bir buluş olarak değerlendirip rafa kaldırmıştı. Bundan yıllar sonra, meslektaşı Art Fry, bir kilisede incilindeki ayracın bir türlü istediği yerde durmaması üzerine oldukça sinirlendi. Anlamsız vaazlardan mı yoksa kutsal bir ilhamdan mı bilinmez, kafasını bu konuya yormaya başladı ve birden aklına meslektaşının işe yaramayan buluşu geliverdi. Bu sayede ayıracın kitaba yapışmasını sağlayacak, ancak çıkarttığında da kitaba zarar gelmeyecekti. Post-it kağıdı tabii ki bir gecelik başarının ürünü değil. 3M in bu tesadüfi icadı, büro malzemeleri içinde vazgeçilmezler arasında yerini aldı.

Not:Diğer blogum hayat kurtaran tesadüfi icatlar olacak.

 
Toplam blog
: 29
: 1001
Kayıt tarihi
: 30.05.07
 
 

Sekiz yıldır anaokulu ve etüt merkezi işletmekteyim, yaptığım işin dünyanın en keyifli işlerinden bi..