Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '06

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Hiç birimiz istemiyoruz ama hepimiz yapıyoruz

Hiç birimiz istemiyoruz ama hepimiz yapıyoruz
 

Bazen bir grup yada birim olarak hiç birimizin yeterince ikna olmadığı ama karşı çıkarakta sivrilmek istemediği bazı şeyleri yapmak zorunda kalırız.

İşte buna Amerikalılar Abilen’e yolculuk diğeradıyla Abilene Paradoksu adını vermişler. Kısaca hikayesini anlatayım size: Teksas’lı bir aile akşam yemeği için Abilene’ye(53 mil) gitmeye karar verir. Fakat çok zor ve sıkıcı bir yolculuktan sonra Abilene’de çok kötü yemeklerle karşılaşır ve 4 saat sonra eve geri dönerler. Sonra dürüst olmayan bir şekilde “ne güzel yolculuktu değil mi?”, anne ve baba “ben siz mutlu olun diye gittim” “ben siz istiyorsunuz diye gittim yoksa bu sıcakta yolculuk delilik” gibisinden yorumlar yapılır. Aslında hiçbirinin istemediği bir şey yapılmıştır.

Metin ve Pınar, Akme projesinin sponsoru ile tanıştıklarında projeyi yönetmekte neden zorlandıklarını çok iyi anladılar. Kısa bir konuşma sonrasında Metin devam etti: “Bizce Akme projesindeki en büyük sorun çok dağılmış olmamız. Amerika ve Avrupa’da bir çok farklı zaman dilimlerinde iş yapmaya çalışıyoruz. Bu yüzden aynı anda hiç kimseyi bir araya getiremiyoruz. Mutlaka birilerinin uyku saati oluyor.”

"Hiç şaşırmadım," dedi Emel. "Başından beri bundan korkuyordum."

Bu yorum Pınar’ın dikkatini çekmişti. "Bir dakika, yerel eleman almamızı sen özellikle istemiştin diye hatırlıyorum. Bu yüzden buradan bir çok şeye zamanında müdahale edemeyiz, oradaki insanları kullanalım demiştin.”

"Evet doğru. Sizi uyarmıştım. Sadece karar vermede zorlanacağımızı ve yine sadece deneme olarak yapabileceğimizi söylemiştim.”

Metin tüm olayları kafasından geçiriyordu. "Aslında yerel takımlar olmasını önermiştin ama sırf biz istedik diye mi onayladın?”

"Aşağı yukarı doğru."

Pınar anlamaya başlamıştı. "Bizde sizin bunu istediğinizi düşünerek yapmıştık.”

Metin ekledi, "Şaka gibi”

"Abilene yolculuk yapmışız meğerse," dedi Pınar.

Pınar, Abilene Paradoksuna vurgu yapmıştı. Yani bir grupta hiç kimsenin istememesine rağmen yapılan şey. Bu tip durumlarda kimse duygularına göre davranmaz, grubun tercihi olarak algılar, sorgulamaz ve katılır.

Abilene Yolculuk başladıysa kime ne söyleyeceksiniz? Ve bununla ilgili ne yapılabilir?

* Kendi şüphelerinizden bahsedin

* Sizi zora sokabilecek yada istemediğiniz noktaları belirtin. Grup kararlarına katılımınızı değerlendirin az mı, ortamı yoksa çok mu?

* Rahatsızsanız sorgulayın

* Eğer bu karadan yana sıkıntılarınız var ise hem şüphelerinizi dile getirmeli hemde spesifik sorularınızı sormalısınız. Emel şöyle diyebilirdi "Bu fikri beğenmedim. Uzaktan bu insanları nasıl doğru yöneteceğiz?” Bazen bu tipteki karşı çıkmalar negatif ve köstekleyici gibi görünsede genellikle sağlıklı ve yardımcı olmaktadırlar.

* Abilene yolculuk programınızı gözden geçirin

* Herhangi bir grup kararı alındığında grubun görüşlerinden emin olmakta fayda vardır. Onlara sorun: “Gerçekten istiyor musun? “İçinize yattı mı?”

Maalesef bu yolculuğun en büyük dezaavantajı iadesinin olmaması. O yüzden bu yolculuğa çıkıp çıkmama konusunu baştan kesinleştirmekte fayda var.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..