Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '07

 
Kategori
Özel Lezzet Durakları
 

Turist gurublarının 'Çağdaş Kebapcı'sı

Turist gurublarının 'Çağdaş Kebapcı'sı
 

Gaziantep Kalesi'nden güneydoğuya doğru Kürt Tepesi eteğindeki (uzun çarşı) Hamdi Kutlar Caddesine doğru gezerek yürürken, Karagöz Caddesi ile burası arasında Tarihi bedesten(Kasaplar çarşısı), hanlar, camiler var. Bu civarda dolaşırken Alaüddevle Camisi dikkat çekmektedir.

Bu sırada vakitte öğle olmaktadır. Caminin mistik tarihi atmosferinde namaz kılıp, cami karşısındaki ahşap lambri kaplanmış İmam Çağdaş Kebap ve Baklava salonunda hem yemek ve tatlı yemek, hem yorgunluk atmak için duruyoruz.

Dıştan iki katlı ahşap yapıyı andıran "İmam Çağdaş Kebap Baklava" salonu içte asma kat salonu ve gömme kartonpiyer tavan ve ahşap lambri dekorları ile modern bir görünümdedir. Dubleks salon planı ile 400 kişi kapasiteli kebap ve baklava salonu gurup seyahatleri bakımından da müsait potansiyele sahip.

Genel de restaurant, kebap, çorba salonları camekanı arkasında bakır tabakda ocak üstünde beyran kaynatıldığını görürsünüz. veya döner dikkatinizi çeker. Oysa burada camekandan baklava tepsileri ön plan da. Bu kebap salonunda çorba da yok, şimdi moda öyle oluyormuş biraz klas olunca çorba yapmıyorlarmış. Haliyle "beyran" da yok.

Beyranı kısaca tanıtırsam, bir tepside pirinç pilavı şehriyesiz (lapa olmayacak) hazır bekliyor, bir tepside veya pilav üstünde bütün durumda haşlanmış kuzu eti parçaları var. Birde tencerede etsuyu sıcak olarak bekliyor. Müşteri gelince bakır tabağa(sahan-sahen) bu saydıklarımı önce et suyu konmak üzere içine belli ölçekte bir tabak çorba oluşturacak şekilde katılarak ocak hemen yakılıyor, üstüne konuluyor. Bakır tabakta bu karışım kaynarken sarımsak ilave ediliyor. Acılı istiyorsanız kırmızı pul biber de koyuyorlar. Kaynar haldeki bakır tabak da ki et suyuna bir ki kaşık pilav, bir miktar haşlanmış siyah et ilave ederek iyice kaynatılıyor. "Beyran" masanıza sevis ediliyor. Bu çorba çeşidi diğer çorbaları ikinci plana itmiş.

Bu "Lezzet durağında" bu da yok, burası sadece Gaziantep yöresi kebap ve baklava servisi yapılıyor. Kent dışı baklava siparişi de alıyorlar, adrese teslim yapıyorlar. Kebap yanında bakır tasda ayran ve ayran kaşığı geliyor (isterseniz) yavaş, yavaş içilince ayran daha iyi sindirim sağlayıp, acı ve kebap ağırlığını alıyormuş.

Burada ki Adana kebap şişle yassı değil yuvarlak yapılmış bu da bölgenin adana kebap görüntüsü nü değiştirmiş. kebap çeşitleri de yöreye göre değişik isimler taşıyor. En tanınmış kebaplar adana-kıyma, kuşbaşı ve batlıcan kebabı.

İmam Çağdaş kebap 1887 Tarihinden gelen bir geçmişe sahip. Bu işi Halep’ten gelen Hacı Hüseyin Çağdaş başlatmış. Sonra İmam Çağdaş, Talat Çağdaş kebapçılığı sürdürmüş. Burhan Çağdaş son kuşak olarak atadan gelen prensiplerle mesleği devam ettiriyor.

Bu kebap evi sıradan restore edilmiş tarihi evi andırıyor, büyük ışıklı tabela falan yok, kapı üstünde ahşap yazı var dikkatinizi çekerse. Neyse! buraya gelen Alahüddevle camiini bulurlarsa hemen onun karşısında da karınlarını doyuruyor. Bu kebap ve Baklava salonunun da iyi yönü hem kapasite genişliği hem de çarşı ve tarihi alanların içinde olması.

Biraz doğuda küçük pazar, dar, ahşap sundurmalı yöresel eşya satan el zenaatcılarının bulunduğu otantik çarşı sokakları. Hemen o arada Yuşa Peygamber Türbesi, biraz aşağıda almacı pazarı (hertürlü attariye-baharat) diğer yanda tarihi bedesten çarşılar, Karagöz caddesinde eski kaçakcı pasajları batı tarafında kale ve bu bölgede onlarca tarihi cami ve hamam, hanlar. bazıları halen değişik ve kendi işlevinde bazıları da restorasyon bekler durumda.

Aslında biz halk olarak kültür yoksunuyuz, buradaki tarihi zenginlikleri belki de yabancı turistler bizden iyi gezip tanıyorlar. Gaziantep'lilerin bile bu yöredeki tarihi eserler hakkında toplu ve bilinçli bir bilgi sahibi olduğunu sanmam, çok az kimse vardır.



Nariçi :18.11.07
 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..