Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

05 Aralık '07

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Beden Sağlığı - Vücut Bakımı

Beden Sağlığı - Vücut Bakımı
 


Deri...
Kişinin sağlık ve dengesinin en önemli göstergesi derisidir. Lakin özel bakım ister. Duş deriyi güçlendirir ve uyandırır. Duşların en faydalısı, sıcak sudan sonra, deriyi kamçılayan fışkırma soğuk suyla son bulanıdır. Banyo ayrıca uykuya hazırlayan bir dinlenme aracıdır. Deriye yararlı olması açısından ideal su sıcaklığı 37- 38 derece, ideal banyo süresi 15- 20 dakikadır, daha fazlasında deri yumuşar. Nazik, kuruma eğilimi olan derilerde yağlı veya kozmetik bir sabun kullanılmalıdır. Banyo tuzları sadece koku verdiği halde, yağlar deriyi besler. Su yosunu içeren banyolar deriyi yeniler, az da olsa kişiyi zayıflatabilir. Tabii sünger, kıl kese veya bez (normal ve yağlı deriler), fırça (nazik deriler) gibi banyo araçlarının kullanımı, ölü hücreleri daha iyi temizleyerek deriyi daha kaygan hale getirir.


Saçlar... Çağdaş şampuanlar temizleyici olmaktan çok tedavi edici olduğundan, saçlar bunlarla haftada birkaç kere yıkanabilir. Bununla beraber çok etkili bir şampuanın çok sık kullanılması, tepkisel bir seboreye (yağ salgısının marazi bir şekilde ve aşırı artışı) neden olabilir, bu durumda saçlar yağlı bir görünüm alır.


Kuru saçlar, kırılır, zor taranır, kolaylıkla elektriklenir, genellikle uçları çatallıdır. Çoğunlukla yumurta, sığır iliği, keratin, bitki özüyle hazırlanmış yumuşak şampuanlar bu tür saçlara iyi gelir.


Yağlı saçlar, aşırı yağ salgısı taşır (sebore). Sık yıkanma zorunluluğu, çoğu zaman yağ bezlerini irkiltir ve bu yüzden saçların yağlı görünümü daha da artar. Böyle saçlar ardıç katranı, kınakına, panama kabuğu veya bitki özütleriyle hazırlanmış şampuanlarla ve haftada en çok 2 defa yıkanmalıdır.


Kepekli saçlar, normal veya kurudur... Elbiselere dökülen beyaz kepekler, saçlı derinin aşırı pullanmasından ileri gelir. Sırayla bir kere kepek giderici, bir kere yumuşak şampuanla başı yıkamak gerekir. Yağlı saçlarda kepekler saçlı deriye yapışır. Sebore temizlenirken bunlar da birlikte temizlenir.


Saçları az miktarda şampuanla sadece bir defa yıkamak yeterlidir. Saçlı deriyi güçlendirmek ve kan dolaşımını hızlandırarak saç köklerinin daha iyi beslenmesini sağlamak için şampuanı köpürterek birkaç masaj hareketi yapmak uygun olur. Saçların durulanması da çok önemlidir. Boyalı, permanantlı, kuru, zarar görmüş saçlarda şampuandan sonra bir krem kullanmak yerinde olacaktır. Saç bakımı günde en az iki defa fırçalamayı gerektirir. Fırçalama saçları temizler, havalandırır, kuvvetlendirir ve düzelterek biçimlendirir. Ayrıca fırçalama esnasında saçlı deriye de masaj uygulanmış olur.


Eller... Sofraya oturmadan, yiyeceklere, kap kacağa dokunmadan, bebekle uğraşmadan, makyaj yapmadan veya makyaj silmeden evvel mutlaka eller yıkanmalıdır! Eller yumuşak bir sabunla ve tırnak fırçası kullanılarak yıkanmalı, sonra yumuşatıcı bir sütle ovalanmalıdır.


Tırnak cilası kullanan bir kadının, haftada bir kere manikür yapması gerekir. Tırnağındaki cilayı silip havalanmayı sağladıktan sonra gerekiyorsa tekrar sürmesi uygundur.


Ayaklar... Ayak bakımına özellikle dikkat edilmelidir. Ayaklar günde 1- 2 defa yıkanmalı, nasır veya siğil varsa, bunlar mutlaka tedavi edilmelidir. Sertleşen kısımlar on günde bir defa özel bir kremle yumuşatılmalı, ayaklar bir vücut sütüyle elden geldiğince sık ovulmalıdır. Parmak aralarının iyice kurulanmasına dikkat edilmeli, mantar olup olmadığına sık sık bakılmalıdır.


Haftada bir ayakların bakımı yapılmalı, ayak banyosu, nasırlaşan yerlerin ponza taşıyla törpülenmesi, köşelerini açmadan tırnakların yuvarlak ve ayakkabıya değmeyecek şekilde kısa kesilmesi gerekir.


Mahrem temizlik... Edep yeri, anatomik konumu ve hep elbise içerisinde kalması dolayısıyla havalanamayan, kıl ve salgı bezi bakımından zengin bir bölge olduğundan, dikkatli bakım ister. Her gün, çok yağlı veya deri yumuşatıcı sabunlarla (nötr veya asit, alkali değil) yıkanmalıdır. Adet dönemlerinde kadınlar gerektiği zaman ve gerektiği kadar yıkanacaktır.


Makyaj silme... Amaç, deriyi hem makyaj malzemesinden kurtarmak, hem de gün boyu gözeneklerde toplanan yağ ve tozlardan arındırmaktır.


Makyaj malzemesi veya makyajsız bir yüz her gece, bir sütle (kuru ve nazik ciltler) silinmelidir. Sütün fazlası, suda eritilen alkolsüz bir tonik, bir köpük veya suda erimiş bir jel ile (normal ve yağlı ciltler) giderilir. Gözler ciltten daha nazik olduğundan, göz makyajı her zaman yüzden önce silinmelidir.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..