Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '16

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Borsamız en fazla kaybedenler arasına girdi.

Borsamız en fazla kaybedenler arasına girdi.
 

Borsamız En Fazla Kaybedenler Arasına Girdi. Dr. Ali Topçubaşı


2016 yılının bilhassa ikinci seyrinde milli gelirimizde görülen azalma seyri, artan enflasyon, dünya petrol fiyatlarındaki düşük seyrine karşın dış ticaret açığımızda olumsuz seyrin devamının yanı sıra, borsa İstanbul’un da 2016 yılında kaybettiren diğer bir yatırım aracı olduğu anlaşılmaktadır. Banka mevduatlarının haricinde yatırım araçlarından borsa da kayıpların olması, ülkemizdeki tasarruf sahiplerinin önümüz yılda bu yöndeki tercihlerinde döviz yönünde hareket ettireceği beklenmelidir.

2016 yılı başına göre; dolar bazında borsa İstanbul da ki kayıplar yüzde 10,6 ya ulaşırken, bizim gibi gelişen ülkelerde ise yüzde 7,8 oranında artış yönünde olmuştur. Krizdeki Rusya da borsa, petrol fiyatlarındaki büyük düşüşe karşın yüzde 34,3 oranında artışı dikkat çekmektedir. ABD deki artış yüzde 9,5 olurken, dünya MSCI index i yüzde 3,3 oranında artış yönünde olmuştur.

2017 yılında ülkemizdeki ekonomik göstergelerde iç sorunlarımızın da daha fazla yoğunlaşmanın etkisiyle hızlı bir iyileşme beklenmemesi, borsa İstanbul için olumlu beklentimizin olmasını engellemektedir. Bilinen nedenlerle yabancılarda kaçış eğilimin önümüzdeki yıl hızlanarak devam edeceğinin anlaşılması, borsaya yatırımı cazip olmaktan çıkaracağı beklenmelidir. 

Dr. Ali Topçubaşı

 
Toplam blog
: 76
: 635
Kayıt tarihi
: 07.06.11
 
 

Ekonomi doktorası yaptım. İyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca biliyorum. Ülkemizde kdv ..