- Kategori
- Bebek - Çocuk
Çocuk Gelişiminde Tiyatronun Yeri
Tiyatronun çocuğun psikososyal gelişimindeki faydaları saymakla bitmez.Tiyatro sezonunun açılacağı şu günlerde konuyu uzman pedagoğumuz Emine Eraslan’a sorduk.
Sevgili Emine hanım tiyatronun çocuk gelişimine olan etkilerinden bahsedebilir misiniz?
Çocuklar taklit yoluyla öğrendiklerini uygulamaya başlarlar, bedenlerini kullanmayı, dış dünyayı, canlıların birbirleriyle olan ilişkilerini, iletişim kurmayı, ekiple çalışmayı ve destek olmayı bu yolla öğrenirler. Psikolojide tiyatro artık bir tedavi yöntemi olarak da kullanılmaktadır. Örneğin, çocuklar psikodraması ile çatışma yaşadığı kişilerin rollerine geçerek karşısındakini anlama becerisini kazanmayı, kendilerine ve olaylara dışarıdan bakmayı, o an çözüm yolları üretebilmeyi keşfederler.
İzlenen oyunun türüne göre ne gibi etkiler ortaya çıkabiliyor?
Saldırgan davranışları içeren oyunların izlenmesiyle, bu tür davranışların oluşumu arasında yakın bir ilişkinin varlığı çeşitli araştırmalarda belirtmektedir. Yine modelleyerek öğrenme yoluyla fobi türündeki tepkilerde bir azalma, buna karşılık korkulan nesneyle ilişki kurma davranışlarında da bir artma olduğu saptanmıştır. Böylelikle çocukların doktor, karanlık, köpek korkusu gibi korkularının azalmasında, izledikleri çocuk oyunlarındaki model davranışlar etkili olabilmektedir. Çocuktaki duygusal problemlere ve uyum sorunlarına drama tekniğiyle çözüm aranmaktadır.
Tiyatronun çocuğa yararlarındanbahsedebilir misiniz?
Tiyatro sanatı, çocukların eğitiminde mutlaka kullanılmalıdır. Çocuk yaşamla bağını oyun yolu ile kurmaya başlar. Çocuğun dikkat, algılama, dinleme, konuşma, bedenini de kullanarak anlatma ve yorumlama gibi iletişim becerilerini gelişir. Böylece çocuk kendini ve sorunlarını ifade edebilmeyi ve yorumlamayı öğrenir. Soyut ve teorik olay ve kavramların anlaşılıp somutlaştırılmasına yardımcı olur. Çatışmalarla olumlu biçimde baş etmesini öğrenir. Çocuğun sosyal gelişimini hızlandırır. Duygularını tanıma ve bunları ifade etmesi açısından bakıldığında çocukların duygusal gelişimine katkıda bulunur.
Sonuç olarak çocuklarımız sanattan, tiyatrodan, yaratıcı dramadan mutlaka yararlanmalıdır diyorsunuz…
Evet aynen öyle, bakın bunun birçok nedeni var:
1. Sadece izleyerek, taklit ederek yaşamı öğrenmeye keşfetmeye başlarlar.
2. Bir tiyatro grubu içindeyse rol repertuarını genişletebilir. Böylece kendilerini daha iyi ifade edebilirler.
3. Yine bir tiyatro ya da drama grubundaysa dayanışmayı, destek olmayı öğrenirler.
4. Yaşamı daha iyi anlamlandırabilirler.
5. Kendine güvenleri ve problem çözme yetenekleri artar.
6. İletişim kurmayı öğrenirler.
7. Sevgi, barış, birlik olma gibi evrensel değerleri öğrenirler.
8. Mutlu, inisiyatif sahibi, yaratıcı bireyler olarak yetişirler.
Bu videolar da ilginizi çekebilir |
Çocuk Eğitiminde İpuçları |
Çocuğunuz Yaramaz Olsun İstemiyorsanız |
Yaramazlık & Hiperaktivite Arasındaki Farklar |
Yaramazlık ve Hiperaktivitenin Benzerlikleri |