Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Eylül '10

 
Kategori
Eğitim
 

Ders nasıl çalışılır? verimli ders çalışma yöntemleri nelerdir?

Ders nasıl çalışılır? verimli ders çalışma yöntemleri nelerdir?
 

İstemek, başarmaktır !!


Öğrencilerin pek çoğu, zamanlarını dersle geçirdikleri halde istedikleri başarıya ulaşamadıklarından şikayet ederler. Oysaki gerekli olan çok zaman geçirmek değil, verimli çalışmaktır. Başarılı olmak, emeğinin karşılığını almak; verimli ders çalışma yöntemlerini bilmekten geçer.

Öncelikle verimli ders çalışma yollarını öğrenmek isteyen öğrencinin, bu yolda olumlu alışkanlıklar kazanmaya kararlı, azimli olması gerekir.

Peki, nedir verimli çalışma ve verimli ders çalışma yöntemleri?

Düzenli çalışma ortamında, önceden hazırlanmış bir çalışma programına uygun ve çalışılacak konuya dikkati toplayarak yapılan çalışmadır. Her öğrencinin çalışma alışkanlığı, bilgi birikimi hedefleri, çalışma koşulları farklı olduğu için tek bir çalışma programından bahsetmek doğru olmaz.

Dolayısıyla herkes, durumuna göre mutlaka günlük, haftalık ve aylık ders çalışma programı yapmalıdır. Ders çalışma programında; okulda geçen süreler ile, ders çalışma, dinlenme, eğlenme ve uyku saatleri gösterilmelidir.

Ders nasıl çalışılır? Ders çalışmak için kurallar nelerdir?

Ders çalışma süresi ara vermeden 45- 50 dakika olup, 10 ar dakikalık ara verilmelidir. Süreyi daha fazla tutmak, zamanla çalışma isteğinin yok olmasına neden olur. Süreyi daha az tutmak, yeterince konunun öğrenilmemesine sebep olur.

Ders çalışma programının olmazsa olmazları nelerdir?

Okulda öğrenilen konular mutlaka eve gelince tekrar edilmeli. Verilen ödevler zamanında eksiksiz yapılmalı. Ödev yapmak hem öğrencinin sorumluluk bilincini geliştirir hem de, tekrar yapılmış olacağından konular pekişir. Sınava çok az bir zaman kala ders çalışmak strese sebep olacağı için öğrenilenler ( tam öğrenilemeyenler) sınav esnasında hatırlanmaz.

Neden kendimi derse veremiyorum?

Özellikle SBS ve Üniversite Sınavına hazırlanan öğrencilerin, yakındıkları ortak sorudur. Bunun tek nedeni motivasyon eksikliğidir. Motivasyonu tam olan bir öğrenci ile motivasyon eksikliği olan öğrenci davranışları farklıdır. Motive olan öğrencide ilgi, dikkat, çaba gösterme, derse odaklanma ve kararlılık hakimdir. Genellikle başarısız öğrencilerin motivasyonları eksiktir.

Peki motivasyon nasıl sağlanır?

Çalışma isteğinin oluşması ve sürekliliğin olması için herkesin kendine bir hedef belirlemesi gerekiyor. Hedefi olmayan öğrenci, başarıya hiçbir zaman ulaşamaz. Hedeflerinize ulaşabileceğinize olan inancınızı hiçbir zaman kaybetmeyin. Eksiklerinizi iyi belirleyin. Ders çalışmaya başlarken, ders çalışmalıyım gibi genel bir amaçla değil, hangi dersin hangi konusuna çalışacağınıza net karar verip öyle başlayın.

Motivasyonu bozan etkenler;

Psikolojik durum, fiziksel ortam ve bedensel ihtiyaçlardır. Bedensel ihtiyaçlarınız tam, fiziksel ortamm uygun olduğu halde, psikolojik durumlar ( derste hayal kurma, başaramayacağım endişesi, …) bozuksa mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Son olarak tüm öğrencilerin önemle üzerinde durması gereken önemli noktaya değinmek istiyorum; ders derste öğrenilir. Derste dersi iyi takip edin, ders haricindeki başka şeylerle ilgilenmeyin, öğretmenin anlattıklarını mutlaka not edin. Anlamadığınız soruyu çekinmeden sorun.

Başarılar.

 
Toplam blog
: 287
: 13046
Kayıt tarihi
: 22.11.08
 
 

Öğretmenlik yapıyorum ve anneyim. Çocukları çok seviyorum. Yüreği sevgi dolu olan insanlara, sela..