Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '16

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Ergen, hayat acemisi

Ergen, hayat acemisi
 

internetten


Keşke babama karşı aptal zaferler kazanmasaydım. Çok şey eksilttim hayatımdan.

Her yaşın öncelikleri farklı oluyor. İçimizden gelen ses bizi yanlışa götürebiliyor. Ergen iken aldığım çoğu karar için sonraları pişman oldum.

Ergen hayat acemisidir. Olgun ise yaşam ustası.

Paletinde sadece bir renk vardır, ergenin. O anın ruh hali neyse tuvali o renkle boyar. Ustalık ise renklerin ahengini yakalayabilmektir. Renkleri akılla kullanmaktır.

Ergen duyguyla hareket eder. Duygu, bilinçten daha erken gelişir, çünkü.

Duygusal düşünmek, içinde bulunduğun ruh durumunu bilincinle kontrol edememektir. Mutlu iken her şeyin yolunda olduğunu ve hayatında seni üzen pek önemli bir sorun olmadığını düşünmektir. Hüzünlüyken ise her şeyin kötüye gittiği ve hayatın çekilmez olduğu fikrine kapılmaktır. Ya siyahtır ya da beyaz. Kızdıysan karşındakine; zaten her zaman “lanet olası bir pislik” olduğunu düşünürsün onun. Sevgi doluysan şu an yanındakine, her zaman “dünyanın en güzel insanı”dır, o.

Duyguları tarafından kontrol edilen kişi,  “her zaman”, “hep”, “daima” gibi edatları çok kullanır. Genellemecidir. Aslında sadece yaşadığı anı geneller. “O an” her zamandır. Ya da her zaman sadece “o an” gibidir.

Hafızasızdır duygusal insan. Unutkandır. Geçmiş yoktur, gelecek yoktur. Sadece şu an ki ruh hali vardır.  

Duygularını kontrol edemeyen insan doğru kararlar alamaz. Muhakeme gücünü kaybeder. Adil olmaz. Vicdanının sesini duymaz. O anki ruh durumu bir başka zamanki ruh durumu ile asla aynı olamayacağı için pişmanlıklar yaşar. 

İnatçıdır. Asla başka bir seçeneği aklından geçirmez. Açısını değiştiremediğinden hep aynı şeyi görür. Sabitleştirici bir fikre saplanır.

Tecrübe, duyguların kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Olgunluk, akıl ile duygu arasında denge durumudur. Hoşgörü sahibi olmak, bir insanın iyi yanlarının yanı sıra zaaflarının da olabildiğini görebilmek, iyi günün de kötü günün de sadece 24 saat olduğunu bilebilmek önemlidir.

Birisine karşı sevgi beslediğimiz anda onun hatalarını gözardı etmemek gerekir. Çok mutlu olduğumuz zamanda da mutsuzluklarımızı hatırlamak ve asla unutkan olmamak bizi dinç tutar. Rehavete sürüklemez.

Paranız varken yoksul geçen günlerinizi, işler iyi gitmediğinde de bol paralı günlerinizi aklınızdan çıkarmayınız.

İyi dediğiniz kişinin de zaafları, kötü bildiğiniz kişinin de erdemleri vardır, unutmayın.

Hayat bir gündür, o da bugündür derdim ergenken. Yaşadığınız andan zevk alın ama asla hayatı  bir günlük sanmayın. Dünü bugünü ve yarınıyla bir bütündür hayat. Dününden pişman olmadığınız, bugününden zevk aldığınız, yarınından umutlandığınız bir yaşam dileğiyle…

Alizarinden sevgilerle

 
Toplam blog
: 105
: 7006
Kayıt tarihi
: 27.04.07
 
 

Ereğli - Konya Gazi Lisesi (yatılı) - İstanbul Üniversitesi İşletme (İng) Fakültesi - Ressam ve A..