Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Gebeliğe hazırlık

Gebeliğe hazırlık
 

Gebelik


Gebelik Planlayan Kişiler İlk Önce Neler Yapmalıdır?

Gebelik planlayan çiftler öncelikle bunun doğru bir zaman olup olmadığını düşünmelidirler bence. Yani planlanan gebeliğin getireceği sorumluluklar ve yol açabileceği sağlık problemlerini maddi ve manevi olarak göğüsleyebileceklerine inandıkları zaman doğru zamandır. Bu nedenle çiftler önce kendilerinin  sağlıklı olduğunu bilmedirler. Bu nedenle bir Kadın Doğum doktoruna ilk muayeneye gitmeliler

Bu muayenede ne gibi testler yapılır?

Bu muayene genel bir muayenedir. Kadın için yapılan işlem öncelikle tam bir fizik muayene ve jinekolojik muayenedir. Daha önce geçirilmiş hastalıklar ile ilgili bilgi alınır, varsa süregelen hastalıklar ile ilgili değerlendirmeler yapılır. Sürekli kullanılan ilaçların dozları veye gebeliğe etkileri incelenir. Gebelik planlayan çift eğer bir yıldan uzun süredir korunmasız ilişkiye rağmen gebe kalamıyorsa infertilite (kısırlık) yönünden gerekli testler(hormon tahlili, rahim filmi, sperm analizi vs..) istenir. Kadından mutlaka smear testi alınır. Gebelik oluştuğunda düşüğe veya sakalığa sebep olabilecek bazı infeksiyon hastalıklarının tarama testleri istenir. Çiftlerin kan gurubu ve kadının kan sayımı testi ve tiroit fonksiyon testleri sonrasında folik asit reçete edilerek ilk vizit bitirilir.

Gebelik Planlayan Çiftin Hayat Tarzında Bir Değişiklik Yapması Gerekir mi?

Bence değişiklikten ziyade hayat tarzını gözden geçirmek gerekir. Yani ev ortamı ve iş ortamı dahil yaşam alanlarında maruz kaldığı stresi ve günlük hayatın getirdiği problemleri değerlendirmeliler. Bu durumlar karşısında yapılabilecek düzenlemeler gebelik oluşmadan yapıldığında daha huzurlu ve çevresel streslerden arınmış bir gebelik yaşanacaktır. Böylelikle gebeliğin bir hastalık değil kadınların vücudunda meydana gelen fizyolojik bir değişim olduğu daha kolay anlaşılacaktır. Mutlu sonla biten süreç çiftlerin aklında sadece aileye yeni bir ferdin katılımı olarak değil güzel anılarla dolu bir dönem olarak kalacaktır. Gebelik öncesi yapılacak mantıklı düzenlemeler hem gebe kadının hem de onunla bu süreci paylaşacak baba adayının önündeki 9 ayı mutlu kılacaktır.

Sigara İçen Kadın Ne Zaman Bırakmalıdır?

Sigara içen bir kadın gebelik planlıyorsa sigarayı hemen bırakmalıdır. Hatta sigara içilen ortamlarda bile bulunmamalıdır. Eğer eşi de sigara içiyorsa bence o da bırakmalıdır. Bunu iki sebeple çiftlere öneriyorum; hem hamile adayı eşini sigara dumanı nedeni ile pasif içicilikten kurtarması için hem de doğacak çocuğun anne karnında ve sonrasında sigara dumanına maruz kalmaması açısından baba adaylarından duyarlılık bekliyoruz.

Alkol veya uyuşturucu nitelikli ilaç kullanımı mutlaka hekim kontrolünde ve gebelik öncesinde sonlandırılmalıdır. Bazı özel ilaçlar(örneğin akne tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar) etkileri uzun sürdüğü ve vucuttan atılımları yavaş olduğu için gebelik sürecinin başlangıcından belli bir süre önce kesilmiş olmalıdır.

Gebelik Planlayan Kadınların Beslenmede Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

Sağlıklı ve düzenli beslenmeyi öğrenmeleri gerekmektedir. Bunu kısaca şöyle özetleyebiliriz.; tüm besin gruplarından yeterince almak yeterli olacaktır. Yani proteinler, şekerler ve yağlar, vitamin ve mineraller gebelik adayının listesinde doğru oranda bulunmalıdır. Bunu hekiminden alabileceği  doğru beslenme bilgilendirme klavuzundan örnekleri ile öğrenip uygulaması işini kolaylaştıracaktır. ''Gebelik Takibi ve Önemi'' başlıklı yazımda gebelik takibi ile ilgili bilgiler verdim.

Gebelik Öncesi Folik Asit Kullanmak Gerekir mi?

Gebeliğin erken dönemlerinde Folik asit  eksiliğinde, Nöral Tüp Defekti(NTD) denen bebeğin omurga ve merkezi sinir sistemi ile ilgili bazı hastalıklar oluşabilmektedir. Bunların bazıları hayatla bağdaşmayacak derecede ciddi sakatlıklardır. Bu nedenle Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi 1991 yılında yayınladığı bir bildirgede NTD’li bebek doğuran kadınların planlanan gebelikten en az bir ay önce başlanıp üç ay boyunca 4 miligram folik asit kullanılmasını önermiştir. Daha önceden NTD’li doğum öyküsü olmayan veya ilk hamileliğini planlayan kadınlar ise günlük en az 0,4 miligaram folik asit almalıdırlar. Folik asit bu düzeyde kolaylıkla besinlerle alınabilir. Folik asit ençok karaciğer, baklagiller ve yeşil sebzelerde bulunur. Ancak çoğu hekim işini şansa bırakmayıp gebelik öncesi bu ilaçları reçete etmektedir.

 

Op. Dr. Serkan Oral

www.serkanoral.com

 
Toplam blog
: 55
: 861
Kayıt tarihi
: 04.02.14
 
 

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Serkan Oral  ..