Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Genital Siğiller ve tanısı

Genital Siğiller ve tanısı
 

Genital Siğiller ve Tanısı


Genital siğiller cinsel birliktelik ile bulaşan bir sağlık sorunudur. Genital siğiller hem kadında hem de erkekte ayrı ayrı görülebilir. Siğillerin boyutu her zaman aynı olmaz. Bazen tek bir alanda bazen de birçok alanda aynı anda görülebilir.

Türkiye’de en sık rastlanılan ve gün geçtikçe artış saptanan genellikle cinsel beraberlik sonucu bulaşabilen bir enfeksiyondur. Genellikle kadınlarda ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğinden dolayı siğil şüphesi olan kişilerin vakit kaybetmeden doktora başvurması gerekir. genital siğillerde erken teşhis bir hayli önemlidir. Genital siğil rahatsızlığı olan kişilerin bir an evvel tedaviye başlaması tedavide olumlu sonuç almak için oldukça önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Doğru ve zamanında uygulanan tedaviler ile kadınlarda rahim ağzı kanseri riski ortadan kalkmaktadır.

HPV VİRÜSÜ NEDİR?

Vajinal bölgede ve mukozalarda oluşum gösteren ayrıca enfeksiyona neden olan siğil oluşumuna yol açan virüslere HPV virüsü adı verilir. HPV virüsü de diğer virüsler gibi vücuda girdiğinde çeşitli yakınmalara neden olur. HPV virüsünün kesin tedavisi yoktur.

HPV VİRÜSÜ HANGİ YOLLAR İLE BULAŞIR?

Genellikle cinsel birliktelik ile bulaşan hastalıklar arasında yer alan bir virüstür. Özellikle çok eşlilik durumunda daha çok gözlemlenmektedir.

HPV VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Virüs bulaştıktan yaklaşık 6 ay sonra siğiller oluşmaya başlar. Oluşan siğillerin boyutları ve sayıları farklılık göstermektedir. Kişilerin vücut fonksiyonuna ve direncine göre belirtileri farklılık gösterebilmektedir. Genellikle erkeklerde hiçbir belirti vermeyen bir virüstür. Bazı kadınlarda da hiçbir belirti gözlemlenmeyebilir. Ancak yapılan muayeneler ile siğillerin varlığı, boyutları ve sayıları tespit edilebilir.

HPV VİRÜSÜ KANSERE YOL AÇAR MI?

Genellikle birçok kadında oluşan HPV virüsü her kadın için kanser riski taşımamaktadır. Virüsler bazen bağışıklık sisteminin etkisi ile yok olabilmektedir.

HPV VİRÜSÜ HANGİ AŞAMADA KANSERE DÖNÜŞÜR?

Kadın hastaların % 80’ inde virüs kendiliğinden ortadan kalkabilir. Geriye kalan kısımda da enfeksiyon olarak kalabilir. Enfeksiyonlarda zaman içinde rahim ağzı kanserine yol açabilir.

VİRÜS NEDEN FARK EDİLMEMEKTEDİR?

HPV virüsü genellikle akıntı ve kaşıntı olarak belirti vermektedir. Bu nedenle kişiler önemsiz bir vajinal iltihap olarak algılamaktadır. Akıntı ve kaşıntı haricinde başka bir belirtisi olmadığından zaman içinde vücuda yayılarak kanser oluşmasına neden olmaktadır.

HPV VİRÜSÜNÜN GÖRÜLME OLASILIĞI NE KADARDIR?

HPV virüsü genel olarak cinsel birliktelik ile bulaşan bir virüstür. Daha önceki yıllara oranla görülme sıklığı neredeyse 5 kat daha fazladır. Cinsel yollar ile bulaşan enfeksiyonların sayısı artıkça kadınlarda rahim kanseri riski de artış göstermektedir.

RAHİM AĞZI KANSERİ TEŞHİSİ ZOR MUDUR?

Rahim ağzı kanserinin teşhisi oldukça kolaydır. Ancak hastalar genellikle ilerleyen dönemlerde doktora başvurmaktadır. Kanserin fark edilmemesi belirtilerin basit enfeksiyon rahatsızlıklarına benzemesinden kaynaklanmaktadır. Rahim kanserinde tanı yapıldığında kanser genelde bir hayli ilerlemiş olmaktadır.

 

 

Prof. Dr. Bülent Tıraş

www.tupbebeknedir.com

 

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..