Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Nisan '17

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

İDOB müdürü Suat Arıkan Kopenhag'da resim sergisi açtı

İDOB müdürü Suat Arıkan Kopenhag'da resim sergisi açtı
 

Sergi afişi


İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdür ve Sanat Yönetmeni, opera sanatçısı, konservatuar şan hocası ve ressam Suat Arıkan 22 Nisan 2017’de Danimarka’nın Kopenhag kentindeki Gallerie Lorien’de resim sergisi açtı.

Açılışta, çok sayıda gazeteci, Kopenhag’da yaşayan Türkler ve seçkin davetliler katıldı. Suat Arıkan’ın, daha önce yaptığı yağlıboya resimlerin yanısıra, bu sergi için yaptığı resimlerden oluşan sergi, katılımcıların beğenisini kazandı. Kopenhag’dan sergi ile haberleri veren Suat Arıkan, 2 resminin hemen satıldığını, 4 resminin de satın alınmak üzere ayrıldığını bildirmiştir.

22 Nisan’da açılan sergi 28 Mayıs’a kadar açık kalacak.

Suat Arıkan kimdir?

Lise öğreniminden sonra, Ankara Devlet Konservatuvarı’na opera eğitimi almak üzere şan bölümüne girdi. 1981 yılında Cemil Sökmen’in sınıfından – sınıf atlayarak - “pekiyi” dereceyle mezun oldu ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde “solist sanatçı” olarak göreve başladı. Şan, stil, repertuar çalışmalarını, Dan Iordacescu, Daniel Ferro, Leyla Gencer, Licinio Montefusco ve Elisabetta di Stefano ile sürdürdü. Yurtiçi ve yurtdışında birçok konser ve temsiller gerçekleştiren sanatçının 17.y.y.dan günümüze uzanan zengin bir repertuarı vardır.

1983 yılında İstanbul Devlet Konservatuvarı’nın düzenlediği ulusal şan yarışmasında ikincilik, “Mustafa İktu Özel Ödülü”, Türk eserini seslendirmedeki başarısından dolayı “Sevda Cenap And Özel Ödülü” 1984 yılında İtalya’nın Treviso kentinde Toti dal Monte şan yarışmasında La Bohéme dalında “Rovigo Operası Özel Ödülü”, 1985 yılında İtalya’nın Cagliari kentinde üçüncülük, 1987 yılında İtalya’nın Treviso kentinde Toti dal Monte şan yarışmasında Rigoletto dalında “Sparafucile” rolünde birincilik ödülleri kazanarak çeşitli kentlerde birçok konser ve temsiller gerçekleştirmiştir. 1992 yılında Güney Afrika’nın Cape Town kentinde Nico Malan Tiyatrosu’nda “Leporello” rolünü birçok kez başarıyla yorumlamıştır. 1993 yılında aldığı “bilgi-görgü bursu”yla İtalya, Hollanda ve Almanya’da çeşitli araştırmalar yapmış, konserler vermiştir. Avrupa ve Güney Amerika’nın çeşitli kentlerinde Rossini’nin “İtalya’da bir türk” adlı operasında “Selim”, Mozart’ın “Sihirli Flüt” operasında “Sarastro”, Bizet’nin “ Carmen” operasında “Escamillo”, Puccini’nin “Tosca” operasında “Scarpia”, La Bohéme operasında “Marcello”, Mozart’ın “Don Giovanni” operasında “Don Giovanni” rollerini birçok kez yorumlamıştır. Ayrıca, Milano, Como, Tiran, Capri, Salice ve Spoleto’da düzenlenen uluslararası şan yarışmalarında jüri üyeliği yapmıştır. Opera sanatı üzerine dergilerde köşe yazarlığı ve çeşitli radyo programları yapıp sunan sanatçı, solistlik çalışmalarının yanısıra 2002-2003 sezonunda Mersin Devlet Opera ve Balesi’nde Müdür ve Sanat Yönetmenliği görevini üstlenmiştir. Ardından İstanbul Devlet Opera ve Balesi’ne aynı görevle atanmış ve bugün de bu görevi sürdürmektedir. Sanata verdiği katkılar nedeniyle İtalyan Cumhurbaşkanı tarafından 2006 yılında “Şövalye Nişanı”yla ödüllendirilmiştir.

Sanat Yönetmenliğini sürdüren Arıkan, aynı zamanda hem sahnelerde solistlik hem de eğitimciliğini, İstanbul Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitesi’nden sonra şimdi de Haliç Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda sürdürmektedir. Müziğin yanında resim sanatıyla olan yakın ilgisi yoğun bir şekilde sürdürmekte olan Arıkan, Aya İrini, A.K.M.Sanat Galerisi, Nişantaşı / Artisan, Ankara / Ziraat Bankası Sanat Galerisi, İtalya’nın Roma kentinde Belediye Sanat Galerisi’nden sonra beşinci kişisel resim sergisini Almelek Sanat Galerisi’nde gerçekleştirmiş bulunmaktadır. Kent yaşamının getirdikleriyle ilgili tematik olan - Maçka / ART212’de - karma sergiye katılan Suat Arıkan, farklı atık yüzeylere farklı malzemelerle yaptığı resimlerle sanat severleri şaşırtmaya devam ediyor.

İsmail Hakkı Aksu

 
Toplam blog
: 137
: 116
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Ressam, dekoratör, araştımacı yazar. ..