Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '14

 
Kategori
Dünya
 

IŞİD-Kobani ile “Yeni Devlet” Cumhuriyet’in sisleri dağılıyor; İnönü; “90 Yıl daha kazandık!" (1)

IŞİD-Kobani ile “Yeni Devlet” Cumhuriyet’in sisleri dağılıyor; İnönü; “90 Yıl daha kazandık!" (1)
 

Bugünler, dünün üzerine inşa edilmiştir. Tarih, 3-5 mezar taşı değil, geleceğe tutulan ışıktır.


I.Dünya Savaşı, 11 Kasım 1918’de sonlandırılmadan, Osmanlının akıbeti, 5-8 Ocak 1918’de Wilson ilkeleri’yle İngiltere (*) ve ABD Başkanı’nca açıklanır. Lozan çıkışında İnönü’nün,  “Bir doksan yıl daha kazandık!” sözünün, Wilson İlkeleri’yle olan ilgisini, dönemin tüm olaylarının birinci dereceden içinde olan asker, devlet ve siyaset adamlarının aktardıklarıyla cevap verilecek, yaşananlara ışık tutulmaya çalışılacaktır.

...

Hatırlanması amacıyla Wilson İlkeleri ve  bizimle ilgili 12’nci maddesi;

Wilson İlkeleri, Dönemin ABD başkanı Wilson'ın, 8 Ocak 1918’de Kongre’deki konuşmasında açıkladığı ilkeler (aslında “hedeflenenler”dir) Tamamı, 14 Madde olan ilkeler, ABD'nin, 1. Dünya Savaşı'ndan sonra çıkarları doğrultusu planladığı ve Yeni Dünya Düzeni’ ne ilişkin görüşleridir.

12. Madde; Osmanlı imparatorluğunda Türklerin oturdukları, çoğunluk sağladıkları bölgelerin bağımsızlığının sağlanması, Türk egemenliği altında bulunan diğer uluslara da özerk bir gelişme için tam ve engelsiz bir fırsatın sağlanması, boğazların uluslararası garanti altında tüm devletlerin ticaret gemilerine açılması.

İlerleyen süreçte yaşananlar nerede ise, 12. maddenin içerisinde bir ifade ile özetlenmektedir:

“...Türk egemenliği altında bulunan diğer uluslara da özerk bir gelişme için tam ve engelsiz bir fırsatın sağlanması..”

Ve bu noktada bir soru; O dönem (1919'da) İngiltere ve Amerika bize "Türklerin yoğun olduğu bölgeler"de bir, "Yeni Devlet" kurmuş mudur?

...

Ve yukarıda açıklanan doğrultusunda, ABD, Büyük Kürdistan! Ve bugün yaşanan olaylarla ilgili anlaşılmayan bir kalmış mıdır?

Veya Irak ile Suriye’nin doğrudan veya dolaylı işgali, “Arap baharı” veya IŞİD’in gelişmiş silahlar ve teçhizatlarla bölgede yaptıkları ile malum medya’nın da parlatması! İle gündeme oturmasının?

Şimdi konuyu biraz daha açmak adına sözü Lozan’ı imzalayan İnönü ve ilgili dönemin devlet-siyaset adamlarından Başbakan Saraçoğlu’na bırakıyoruz;

...

İnönü, Saraçoğlu’da neden “Bir  90 yıl daha kazandık!” demiştir?

İngilizlerin kurduğu plan hep istedikleri gibi işledi. Mustafa Kemal ve arkadaşlarını da Musul ve Kerkük’ü bırakmaya zorladılar. Ancak şunu da belirtmeden geçmeyelim; Lozan görüşmeleri bir kez daha incelenmelidir. Musul’dan vazgeçip neyi kazandığımız net olarak sorgulanmalıdır. Evet, yazdıklarım determinist tarih çıkarsamaları. Ama sorgulamamız ve bize öğretilenlerin gerçekliğini fark etmememiz zamanı geldi.

Bu noktada şu sorular yine kaçınılmaz olarak karşımıza çıkıyor:

-İngilizler her işin içinde olup da neden bu kadar az hedef oldular?

-Neden anti-emperyalist eylemler hep Amerika’ya yöneldi.

-Neden Türkiye-İngiltere ilişkileri hiç ayrıntılarıyla incelenmedi ve belgeler süresi geldiği halde açılmadı?

-‘Neden Güneydoğu’ya yatırım yapmıyorsunuz?’ sorusuna,  Eski Başbakan Şükrü Saraçoğlu,

-“ileride ne olacağı belli olmayan topraklara niye yatırım yapalım,” cevabını verdi mi?

İsmet Paşa Lozan çıkışında,

-“Bir doksan yıl daha kazandık,” dedi mi?

Acaba o dönemin devlet adamları bizim bilmediğimiz şeyler mi biliyorlardı? (1)

 

Devam edecek...

-Jön Türkler Paris’ten de,  İran’da devrim yapan Humeyni Pensilvanya’dan mıdır? Elbette o da Paris’te pişirilenlerdendir. İlginç değil mi?

 

www.canmehmet.com

 

Resim; web ortamından alınmış, alt yazı tarafımızdan düzenlenmiştir.

Açıklamalar;

(*) İngiltere Başbakanı 5 Ocak 1918’de Londra’da yaptığı açıklama;

-Birinci Dünya Savaşı resmi olarak, 12 Kasım 1918’de sonlandırılmıştır.  Ancak, bundan 10 ay önce; 5 ve 8 Ocak 1918’de, I. Dünya Savaşı’nın galip devletlerinden İngiltere Başbakanı (ile ABD başkanı, savaş sonrasındaki,) “Yeni Dünya Düzeni”ile  ilgili çok önemli açıklamalarda bulunurlar.“Türkiye’yi başkentinden veya ırkça hakim unsuru Türk olan Küçük Asya ve Trakya’nın verimli topraklarından mahrum etmek için savaşmıyoruz. Biz, Akdeniz ve Karadeniz arasındaki deniz trafiği uluslararasılaşmış ve yansızlaşmış olmak kaydıyla, başkenti İstanbul ile birlikte Türk ırkının anayurdunda Türk devletinin varlığını sürdürmesine karşı değiliz…” Daha fazlası için bakınız; http://www.canmehmet.com/koruyucu-aileleri-olan-devletler-kimlerin-degirmenine-su-tasimaktadir-ornegin-israil-5.html

Kaynaklar;

(1) “Bizim hep inanmamızı istediler (Ma’amin”, Gürkan Hacır, sahife, 80. Daha fazlası için bakınız; http://www.canmehmet.com/anglosaksonlar-yahudiler-ve-turkler-lozanda-soyulduk-dis-kapiya-koyulduk-8.html

 

 
Toplam blog
: 1117
: 1768
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

Ticari ilimler akademisindeki öğrenciliğim sırasında, bir kamu iktisâdi kuruluşunda başladığım ça..