Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '14

 
Kategori
Deneme
 

İntihar vakalarının perde arkası

İntihar vakalarının perde arkası
 

İnsanlar, yaşamları boyunca ilgi odağı haline gelme noktasında oldukça çaba sarf etmektedirler. Sosyal medya ise bu duruma çok güzel çanak tutmaktadır. Elbette ki sosyal medyayı yerden yere vurmak gibi bir niyetim yok. Hepimiz zaman zaman sosyal medya aracılığı sevinçlerimizi, kederlerimizi mutlu anlarımızı sergileyebiliyor, bunu sevdiklerimizle paylaşabiliyoruz. Ancak öyle bir ince çizgi var ki, özellikle gençler bu ince çizgiyi çok kolay bir şekilde kırabiliyorlar.

Sosyal medyaya yansıyan intihar videolarıyla sıkça karşılaşmamız, durumun tehlikeli bir boyuta doğru gittiğinin göstergesidir. Toplumsal yalnızlaşmanın sanal dünyaya açılan kapısı, ilgi çekmek ile doğru orantılı. Sosyal hayatta bir birey olarak kendini ifade edemeyen kişilerin, yalnızlıkları, başarısızlıkları, sona eren duygusal ilişkileri kişileri,  sosyal medyada farklı şekilde ilgi oluşturma çabasına sürüklüyor.

Kendini beğendirme, tasdik alma, ben buradayım diye bağırışlar, kişilerin ruhsal bozukluklarının ortaya koyuş şeklidir.

Her insan beğenilmek, tasdik edilmek, övgüler almak ister. Bu insan yapısının doğasında vardır. Ancak kendini geliştiren, zamanını iyi değerlendiren insanlar, bu ilgiyi, elde ettikleri başarılar ile sağlarlar. Onlar, kendilerini ilgi duydukları alanlara yönelterek, bu konuda çalışırlar. Beğeni ise bu çalışmalarının sonunda kendiliğinden ortaya çıkar.

Bizim gençlerimizdeki en büyük sorun, çalışmadan, emek harcamadan, ilgi alanlarını keşfetmeden, suni gündemlerle trend olma çabasına girmeleridir. Bozuk Türkçeleri, yabancı kelime özentiliği, şekilden şekle girerek verdikleri pozlar ve videolarla sadece anlık ilgi oluşturma, onları sahte bir sarhoşluğa sürüklemekte, ilgi odağı olmaktan çıktıktan sonraki ruh halleri, kişileri intihara varan depresif durumlara sokabilmektedir.

Birçok yarışma programında aynı ortak tema vardır. Ortaya çıkıp kendini gösterme. Beğendirme, isminden söz ettirme durumları görülür. Bunun tarzı hiç önemli değildir. Kötü huylu, kavgacı bir kişi bile şöhret basamaklarına adım atabilmektedir. Çünkü halk, sosyal medyada bu isimleri konuşarak onları yakın takibe alır. Öyle ki, kişiyi yerden yere vururken bile elde edilen prim, reyting olarak TV kanallarına yansır dolayısıyla ülke anlık bir şöhrete daha kavuşmuş olur.

Kolay para kazanmaya, magazin programlarında ünlülerin büyülü dünyasına, giyimlerine, gittikleri mekânlara özenenlerin sayısı az değildir. Onlar gibi yaşama arzusu, kişileri elindekilerle mutlu olmayı unutturur.

Mücadele gücünü kaybeden insanın ilk aklına gelen, intihardır. Genç yaşlarında intiharı seçenlerin en büyük sorunu, hayat ile mücadeleyi öğrenememiş olmasından kaynaklanmaktadır. Daha küçük yaşlarda çocukları kolaycılığa, rahata alıştırılıp, sorumluluk duygusu aşılanmaz ise ileride bu tür olaylar ile karşılaşıldığında neden diye de sorulmamalıdır. Hayatta bir amacı olmayan her insan bunalıma düşer. Onun içindir ki ebeveynler, eğitimciler küçük yaşlarda çocuklara bir hedef belirlemelerinde yardımcı olmalıdırlar.

 

E_MAİL: nuran_cal@hotmail.com

WEB: www.nurancal.com

  

 
Toplam blog
: 35
: 501
Kayıt tarihi
: 30.04.14
 
 

1976 Denizli doğumlu olan yazar; ilk-orta-lise eğitimlerini Denizli'de tamamladı. Eskişehir Anado..