Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '10

 
Kategori
İzmir
 

İzmir'in Satranç İşkencesi

İzmir'in Satranç İşkencesi
 

Satranç Federasyonu İzmir İl Temsilciliği’nin genel turnuvaları Halkapınar Spor Salonu’nda gerçekleştiriliyor. Ve bu turnuvalar, öğrenci velileri için resmen bir işkence halini alıyor. Neden mi?

Bilenler, satranç sporu ile ilgili olanlar bilir. Dünya çapında genel kabul gören turnuva şekli “İsviçre Sistemi” olarak bilinen müsabaka uygulamasıdır. Genel olarak yedi ya da sekiz tur üzerinden ve iki gün süre ile sporcular maçlar yaparlar. Tabi küçük yaş gruplarında, çocuklar müsabakalarını yaparlarken anne-babalar da iki tam gün boyunca bir bekleyiş içinde olurlar.

İşte bu bekleyiş İzmir’deki federasyon turnuvalarında resmen bir işkence halini alıyor. Salon oldukça yetersiz… Mesela bu sene ki 9 ve 10 yaş İzmir İl Birinciliği 11-12/Aralık/2010 hafta sonunda gerçekleştirilmekte. Bendeniz de bu yazıyı turnuvanın ikinci gününde ve halen müsabakalar devam etmekte iken yazmaktayım. Dışarıda dün ve bugün iç sızlatan bir soğuk var. Hatta dün –İzmir için hiç de alışılmadık bir durum olan- kar atıştırdı bir süre.

Ve çocuklarını bekleyen velilerin durumu içler acısı. Koridor kenarlarında, buz gibi soğuk ve gerçekten buradaki insan topluluğuna göre çok ama çok küçük bekleme salonunda sersefil durumdalar.

İkinci günün başında bazı veliler ile buradaki federasyon görevlileri arasında tartışmalar yaşandı. Federasyon görevlileri belediyenin kendilerine yer tahsis etmemesinden yakınmaktalar. Bir veli “satranç salonumuz olsun” amacıyla imza toplamakta.

Burası ülkenin gözbebeği ve üçüncü büyük kenti İzmir… Burada dünyanın, insanlık tarihinin en eski, en kült oyunlarından biri ve aynı zamanda bir olimpiyat sporu gerçekleştirilmekte. Akıl, mantık, stratejik düşünme ve spor disiplinin zirve yaptığı yer.

Ama organizasyon, ama veliler, ama satrancın ve satranççının imajı yerle bir, sersefil…

Umuyor ve diliyorum ki bu işin sahipleri bu konuya gereken önem ve özeni en azından bundan sonra, bir nebze olsun gösterirler. Kim bilir, belki o toplanan 10’ar liralık “vize ücreti”, insanca ve medenice spor yapılabilecek bir ortamın yaratılmasında kullanılabilir.

Eminim ki o 10 liranın yerine 20 lira verip de insanca bir ortamda iki tam gün geçirmek isteyen yüzlerce insanımız vardır. Ne dersiniz, çok değerli “yetkili” ve “ilgili”ler?

Not: Yazı fotoğrafı www.abdullaharik.com adlı siteden alınmıştır.

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..