Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '14

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Kayıt dışı ekonomi ile mücadelede e- yoklamanın etkisi

Kayıt dışı ekonomi ile mücadelede e- yoklamanın etkisi
 

Maliye Bakanlığı e-fatura ve e-defter’den sonra yoklama sisteminde de yeni bir düzenlemeye gidiyor.

E-yoklama ile her türlü uyumsuzluğa  hızlı ve etkili bir şekilde müdahale imkanı sağlanıp, istenilen bilgilere anlık olarak ulaşılabilecek etkin bir yoklama sistemi oluşturulması amaçlanıyor.

E-yoklama ile denetim kanıtı niteliğindeki görsel verilerin dijital ortamda temini sağlanıp, 3G teknolojisinin sunduğu mobilite ile de her türlü uyumsuzluk durumuna hızlı ve etkili bir şekilde müdahale imkanı sağlanacak.

E-yoklama projesi kapsamında denetim ve koordinasyonda etkinlik sağlanarak, vergiye gönüllü uyumu artırmak amacına ulaşılabilecek.

AA’nın haberine göre, bir kaç aydır İstanbul'da pilot uygulamasına başlanan e-yoklama sisteminin, bu yılın son çeyreğine kadar kademeli olarak tüm vergi dairesi müdürlüklerinde kullanılmaya başlanacağı bildirildi.

E-fatura ve e-defter’den sonra e-yoklama ile elektronik uygulamalara önem verdiği anlaşılan maliye’nin, yeni dönemde etkin bir biçimde kayıt dışı ekonomi ile mücadele içinde bulunacağı yapılan çalışmalarla anlaşılmaktadır.

Ancak, elektronik uygulamaların etkin bir şekilde kullanılması tüm kamu kuruluşları arasında bir işbirliği sağlanarak mümkündür. Tüm kamu kuruluşları arasında işbirliği olmadan yapılan e- uygulamaların kayıt dışı ekonomi ile mücadelede etkin bir rolü olmayacaktır.

Sağlık Bakanlığı, SGK v.b… bir çok kamu kurumunun daha önce tabletli döneme geçildiği düşünülürse, kamu kuruluşları arasında ki işbirliği ile hızlı ve etkin denetim, aynı zamanda e- yoklama ile de mükellef memnuniyeti sağlanacak kanısındayım.

Kayıtdışı ekonomi ile mücadelede vergi bilinci ve vergi kültürünün geliştirilmesinin birinci öncelik olduğu bir gerçektir. Vergi bilinci ve vergi kültürünün geliştirilmesinin önceliği de mükellef memnuniyetiyle sağlanacak olup, elektronik uygulamaları içinde yer alacak olan e- yoklama'nın hızlı ve etkin olması nedeniyle mükellef memnuniyeti sağlanacak ve kayıtdışı ekonomi ile mücadelede etkin rol oynanacaktır.


 

 
Toplam blog
: 77
: 603
Kayıt tarihi
: 28.12.12
 
 

Lisans, Serbest, Mesleki konular ve mevzuat değişiklikleri  ''İnsanın en büyüğü, en yüksek mevkid..