Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kral olacağım

Kral olacağım
 


Bu yaşanmış ve kahramanının, hikayeyi kendisinden dinlediğim İzmir-Çiğli Belediye Başkanı Ensari Bulut’un, okuldan bir sınıf arkadaşı olduğu öyküyü hiç unutmam. Üzerinde çok düşünülebilecek, derin anlamlar çıkarılabilecek bir olay olduğuna inanıyorum.


Hani hep çocuklara sorarlar ya “<ı>büyünce ne olacaksın?” tipik sorusunu. Hatta bu mevzuda, artık insanın içini bayıltan geyikler de döner: Adam olacağım, tıraş olacağım gibisinden.


Ensari Bey’in de öğrencisi olduğu Diyarbakır’ın bir köy ilkokulunda, çocuklardan biri bu tipik soruya, çok sıra dışı bir cevap vermekteymiş. Kim, ne zaman, ne şekilde “<ı>büyünce ne olacaksın evladım?” diye sorsa; çocuğun verdiği cevap değişmiyormuş: “<ı>Ben kral olacağım”.


Tabi bu cevap karşısında verilen, dar dünyalı ve bol şekilci yetişkin tepkileri, istisnasız; “<ı>çocuktur ne yapsa, ne söylese yeridir” ekseninde oluyormuş.


Yıllar geçmiş. On yıllar devrilmiş gitmiş. İlkokuldan sonra irtibat kesilmiş, haber alınamamış. Ve bir gün, bir yerde bu çocukla, daha doğrusu adamla karşılaşmışlar. Sarılmış, kucaklaşmış, kısa bir hasret gidermişler ve Ensari Bulut, dayanamamış sormuş:


“<ı>Yahu Birader, Sen küçükken, sana, büyüyünce ne olacaksın diye sorduklarında hep ‘kral olacağım’ derdin. Hadi bir anlat bakalım, neler yaptın, ne oldun?


Adam gülümseyerek yapıştırmış cevabı: “<ı>Kral oldum tabi ne olacaktım ki başka?


Yatılı ortaokul, lise derken maden mühendisliğini kazanmış o çocuk. Mühendislik diplomasını eline alır almaz bir altın arama şirketinde işe girmiş. Birkaç sene sonra da kendi altın şirketini kurmuş. Üç beş yıl kendi işinin patronu olmuşken Afrika kıyılarındaki bir adayı satın almış, hem orada altın çıkarıp satıyormuş; hem de ada devletinin krallığını yapıyormuş.


Hayallerine, umutlarına ve ideallerine sınır çizenlere duyurulur. Hayalleri hayal olarak sevmek hayalcilik değildir. Sadece insanı mutlu eder, zinde kılar. İçinizde ölmek üzere olan bir şeyler varsa -ki bir insan için en büyük kayıp, o içimizde öldürdüklerimizdir- onları diri tutar.


Bir gün, bir çocuk karşınıza geçip “<ı>ben büyüyünce kral olacağım” derse sadece ve sadece o çocuğu yüreklendirin. Hatta o adamı, o kadını da...

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..