Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kurban kesme

Kurban kesme
 

Kurban ibadeti, İslam toplumlarının şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri devam ede gelmektedir.

İslamiyet’in akıl dini olduğunu bildiğimize göre kendimize şu soruyu sormamız lazım. Bir hayvanı kurban edip zaten et alabilecek gelir durumunda insanlara dağıtıp geri kalanı derin dondurucuda saklayarak bütün sene yemenin dinsel ne anlamı olabilir.  Olsa olsa toplu katliam olur. Bunun üzerine biraz düşünmemiz lazım.

Eğer aklınızla düşünüp kalben desteklemeden ibadet yapıyorsanız, sizin ibadetinizde naylondur. Siz o hayvanı seçmeye gittiğinizde kucaklayıp kilosuna bakarak, tokat atarak laubali hareketlerle sadece et gözüyle baktığınızda kasaba gidip vitrine bakmanızdan farklı değildir. Siz bir canı almak için kurbanı seçmeye gidiyorsunuz. Kalbiniz sıkışarak, içinizde bu hüznü yaşayarak gidecek ve kendinize yakın bulduğunuz sevip okşadığınız hayvanı seçip eve getireceksiniz. Seçerken göz göze geleceksiniz, başınızı başına yaslayacak, tüylerini okşayacaksınız,  Elinizden biraz ot biraz yem yiyecek duygusal bağ olması kaçınılmaz olacak gece yatağınıza yattığınızda onu kesecek olmanın verdiği huzursuzlukla belki uyuyamayacaksınız. Ama Allahın emri bu ve bu emri neden verdiğini düşüneceksiniz. Eğer düşünmüyor sadece et gözüyle, yiyeceğiniz kavurma olarak bakıyorsanız siz de duyarsızlaştırılmış,  acıya, kan  dökülmesine olağan gözüyle bakan bir Müslüman olmuşsunuz demektir. O zaman İşidciler yanınızda insan kesse bile sizi sarsamayacaktır artık.

Kurban bir önceki kurban edilen hayvanı, kanı, bağırışları görmemeli ve duymamalıdır. Eğer bu mümkün olamıyorsa gözüne bir örtü bağlayıp,  kulaklarına bir tıkaç takıp kesim alanına getirin. Kaba saba davranışlarla bunu bir dinin vecibesini yerine getirmenin adabına uygun yapamıyorsanız zaten kurban kesmek sizin ruhunuzda bir sorgulama da başlatamayacaktır.

Dün seve okşaya getirdiğiniz hayvan bugün sizin elinizden ölümü tadacak, bir gün yüce Rabbimin size de ölümü tattıracağı ve ölümün kaçınılmaz olduğu gibi.  Bunları düşünerek ve dualarla kurbanı kesiyor ve empati yapıyorsanız ne ala ama kahkahalarla, hayvanlara sert davranarak iterek sürükleyerek mahremiyete hiç saygı göstermeden bunları yapıyorsanız çok yazık.

Bununla ilgili hayvanın daha önceki kesimi görmesi ile ilgili havyanı iki kere mi öldüreceksiniz diye Peygamberimizin hadisi de varken.

Kurban kesildiğinde hüngür hüngür ağlayan can bir dostum var. Neden? Çünkü sizde ölürken aynı böyle can çekişeceksiniz, etleriniz titreyecek. Ölüm gerçeği bir tablo gibi karşınızda duruyor işte. O zaman ne zenginliğiniz,  ne dünya lideri olmanız ne bu dünya da arkasına saklandığınız makamlarınız size iltimas geçecek. Yani her canlı ölümü tadacak. Empati yaptığınızda dizleriniz boşalacak, titreyeceksiniz.

Ayrıca kurban, bir Müslüman’ın gerektiğinde bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun da bir nişanesidir. 

Siz bunu düşünerek kurban kestiğinizde mala, paraya maddi zenginliklere verdiğiniz odak değişecektir.

Lütfen küçük çocuklara bu kesim anını izletmeyin. Çünkü ruhunda ne gibi izler bırakacağı yıllar sonra ortaya çıkacaktır. Ben küçükken izledim bana bir şey olmadı diyenler size bir şeyler olmuş siz farkında bile değilsiniz. Acılara duyarsız olmuşsunuz. Kalbiniz şefkat kapılarını yara almamak için bir daha açılmamak üzere kapattı belki. Ya da başka bir şeyler oldu bunu bilemeyiz.

Bu yüzden kurbanı düşünerek, bilerek ve hissederek usulüne uygun olarak kesersek kazanacağımız çok şey var.

Allah Kurbanınızı Kabul Etsin!

 

 

 
Toplam blog
: 38
: 696
Kayıt tarihi
: 21.01.07
 
 

Antalyalıyım. Bir süre istanbul ve Çanakkale de bulundum. Uzun süredir Ankara da yaşıyorum. İki o..