Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ağustos '15

 
Kategori
Deneme
 

Nasıl öleceğinizi hiç düşündünüz mü?

Nasıl öleceğinizi hiç düşündünüz mü?
 

haberturk.com


Biliyorum, soğuk bir konu ama zaman zaman hepimizin aklını kurcalayan bir konu.  Eğer Güneydoğu’da görev yapan asker veya polisseniz, ilk aklınıza gelen, hain bir kurşuna hedef olma olasılığıdır. Araştırmacılar insanların ölüm olasılıkları içerisinde silahla vurulma ihtimalini 8 bin 802 de bir olarak hesaplamışlar. Ama bu oran sıradan insanlar için. Yani bir düğünde veya yolda giderken bir maganda kurşunu isabet oranı gibi düşünebilirsiniz. Ama mesleğiniz askerlik veya polislik ise, bu oran çok daha yüksektir.  Özellikle bu dönemde ülkemizde bu meslekleri yapanlar için bir oran düşünemiyorum.

Diğer ölüm olasılıklarına gelince, ilk sırada 388 de bir ihtimalle kalp krizi geliyor. Eğer kalp hastası iseniz, veya kalp rahatsızlığınız olduğunu bilmiyorsanız, büyük bir olasılıkla kalp krizi geçirerek öleceksiniz demektir. Aslında çok rahat bir ölüm gibi düşünülebilir. Acı çekmeden bir anda gidiyorsunuz. Böyle zamansız ölümler ise yakınları için bir şok oluyor ne yazık ki.

Kalp krizinden sonra ölüm olasılıkları içerisinde 499 da bir ihtimalle asrımızın hastalığı kanser geliyor. Yakınlarını kanserden kaybedenler çok iyi bilir. Acıları ancak morfinle dindirilen  hastanın ne kadar zaman çekeceği belli olmayan bir hastalık. Hem hasta için, hem de yakınları için çok zor bir durum. Maddi ve manevi olarak da insanı yıkıma uğratan bir hastalık.  Kanser hastasının ölümünün bekleme süresi de yakınları için ayrı bir ıstırap oluyor.

Felç için ise 1658 de bir ölüm olasılığı vermişler. Felçli bir hastanın yata yata diğer organları zarar görerek, hasta yaşamını kaybediyor. Bakımı zor olan bir hastalık.

Şeker hastalığından ölenler için ise, 4bin dokuzda bir ihtimal vermişler. Şeker hastalığı olanlar da yaşam boyu ilaç almak zorundalar. Her ne kadar son aşamada günde 3-4 defa ensülin bile alsalar, organların tahrip olmalarının önüne geçilemiyor. Dolaylı olarak bir ölüm nedeni.

Zatürre için ölüm olasılığı 4 bin 107 de bir olarak verilmiş. Özellikle yaşlı hastalarda, ihmal edilen grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklar  bir anda zatürreye dönüşebiliyor.  Onun için bu hastalıkta da diğer hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis çok önemli.

Eğer motosiklet kullanıyorsanız, istediğiniz kadar iyi sürücü olun, bir motosiklet kazasında ölüm olasılığınız 6 bin 585 de bir olarak hesaplanmış.  Eğer kask takmıyorsanız, bu oran daha tehlikeli bir hal alacak demektir.

Yetersiz sağlık hizmeti nedeniyle ölenlerin olasılık oranları 83 bin 720 de bir olarak hesaplanmış. Ama sanıyorum bu oran gelişmiş ülkeler için hesaplanmıştır.

Otomobil  kazaları için ölüm oranları 524 bin 753 de bir olarak hesaplanmış. Ama bu oranın da ülkemiz için geçerli olmadığını düşünüyorum. Normal şeridinde giden bir insanın kullandığı aracın üzerine bir anda, karşı şeritten bir araç düşebilir.  Ülkemizde bu kadar maganda varken, trafik kazasına gitme ihtimali bence çok daha fazladır.

Uçak kazalarında ölüm olasılığı ise 659 bin 779 da bir olarak hesap edilmiş. Bu oranı duyunca insan ister istemez, en güvenli ulaşım aracının uçak olduğunu düşünüyor.  En azından sakat kalma olasılığı da yok denecek kadar az.

Diğer oranlar arasında 3 milyon 106 bin 880 de bir olasılıkla, yıldırım çarpması, fidye için kaçırılma 16 milyonda bir, temizlik ve boya maddeleri yüzünden ölüm olasılığı 27 milyonda bir, zehirli yılan, kertenkele, örümcek ısırması ile ölüme neden olma 54 milyonda bir, en sonunda da göktaşı çarpması sonucu ölüm olasılığı 1 milyar 960 milyonda bir olarak hesaplanmış.

Bütün bu olasılıkların içinde deprem alınmamış. Özellikle deprem bölgesinde yaşayanlar için ölüm olasılıklarının da fazla olduğunu belirtmek isterim.

1915 yılında bu dünyada bulunanlar şimdi hayatta değil. 2115 yılında da şimdi yaşayanlardan kimse hayatta olmayacak. Bu kadar kısa bir ömür içerisinde insanlar neyi paylaşamıyorlar ki?

Son olarak, kimin nasıl öleceğini ancak Allah bilir. Önemli olan son nefesimize kadar sağlıklı ve huzurlu bir yaşam sürebilmek. Özellikle şu dönemde ülkemizde yaşananları gördükçe, ne kadar huzurlu olabiliiz? O da belli değil…

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..