Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Şubat '07

 
Kategori
Su Sporları
 

Neden birkaç kulaçta yoruluyorum? -3

Neden birkaç kulaçta yoruluyorum? -3
 

Büyük bir balığın nasıl yüzdüğünü düşünün. Ani ve kaba hareketlerle mi, yumuşak ve rahat hareketlerle mi? Yüzerken hemen yorulanların bir hatası da sudaki hareketlerinin suyun doğasıyla uyumsuzluğudur. Bu yazımda sudaki hareketlerimizin tarzıyla ilgili bilgi vermek istiyorum.

Hemen bir tespitle başlayalım: Hepiniz yüzme yarışı seyretmişsinizdir. Yüzücülerin yarışta dahi kulaçlarının neredeyse aheste denebilecek hızda olduğunu düşünmüş olabilirsiniz. Örneğin 100 metre serbest yüzme yarışı yaklaşık 50-55 saniye sürer ve yüzücüler ortalama 60-70 kulaç atarlar. Yani saniyede 1 kulaçtan biraz hızlı bir tempoları vardır. 100 metre koşu yarışı ise ortalama 10-11 saniye sürer ve atılan adım sayısı 30-35 civarıdır. Yani saniyede 3 adım. Koşu yarışıyla kıyaslandığında yüzme hızı 5 kat yavaş ve kulaç ritmi, adım ritminin neredeyse 3'te biri.

Sonuç 1: Yüzmede hareketlerimiz karadakine oranla yavaş olmalıdır ve bu, fizik kurallarının bir sonucudur.

Daha önce de belirttiğim gibi, su havadan yaklaşık 1000 kat yoğun bir ortam olduğundan sudaki hareketlerimizin niteliği de karadakinden farklı olmalı. Yüzücüler bu tempoda kulaç atarken bir kulaçta 1.5 metre civarında da yol alırlar. Bizler çok daha hızlı kulaç atabiliriz ama her kulaçta aldığımız yol kısalacağından hızımız artmayacaktır.

Sonuç 2: Gereğinden hızlı kulaç atmaya çalışmak sadece enerji israfına ve çabuk yorulmaya neden olur.

Arkadaşlar, çok özlü olarak ifade etmek gerekirse su, çok tepkisel bir ortamdır. Çünkü ona karşı yapılan tüm kaba ve acele hareketleri hemen cezalandırır, buna karşılık yumuşak, aheste ve kibar hareketleri ise ödüllendirir. Ne zaman suya karşı kaba kuvvet uygulasak bir sürü dalga ve gürültü yaparız, yoruluruz ama suda ilerleyemeyiz. Yüksekten suya atlayınca suyun beton etkisi yaptığından bahsedilir. Bunun en önemli nedeni, suya giriş anında vücudun ulaştığı yüksek hızdır. Aynı şey kulaçlarımız için de geçerli; hızlı yüzmek için kollarını şap şap suya vurmak veya çok seri kulaç atmaya çalışmak suda ilerlemeye değil, yorulmaya neden olur. Yüzerken ayaklarıyla metrelerce yukarıya su sıçratanları görmüşsünüzdür; ne gereksiz bir enerji israfı.

Sonuç 3: Suya tekme veya tokat atınca o da hemen karşılığını verir; suda yumuşak ve kararlı hareketler yapın. Kulaçlarınızın suya girişi ve ayak çırpmanız kontrollü ve rahat hareketler olmalıdır. Ani ve sert hareketleriniz sizi ileriye sevk etmez, dalga yapar.

Yüzme, tüm vücutla yapılan komple bir aktivitedir. İyi yüzmek istiyorsanız, suyla temas eden organlarınızın ya sizi ileriye sevk etmesi (eller, kollar, ayaklar, bacaklar), veya suya karşı direnç oluşturmamak için suya paralel durması (başımız, bedenimiz) gerekir. Kollarımız ve bacaklarımız rahat bir tempoda ve yumuşak hareketlerle bizi ileriye sevk edecek hareketleri yaparken başımız suyun direncini en aza indirecek şekilde (önceki yazımda belirttiğim gibi) suyun fazla üzerine çıkmadan pozisyonunu korumalıdır. Suyun üzerinde tek bir ray üzerinde yol aldığınızı düşünün. Kollarınız ve elleriniz bu rayın hemen yakınında sağında ve solunda vücudunuzdan fazla açılmadan hareket etmeli, ayaklarınız ise kısa ve seri hareketlerle ve biribirinden fazla uzaklaşmadan hareket etmeli. Kulacımızı attığımızda kolumuzu iyice ileriye uzatıp acele etmeden çekmeye başlamalı ve kalçamızın hizasına kadar çekme hareketini sürdürmeliyiz.(Bu konuları daha detaylı olarak ileride işleyeceğiz).

Sonuç 4: Suda gitiğiniz yöne doğru vücudunuz olabildiğince küçük bir kitle halinde durmalıdır (kollar, bacaklar ve beden olabildiğince aynı ray üzerinde hareket etmeli, buradan dışarıya taşmamalıdır). Kulacımızı iyice ileriye atıp tam olarak geriye çekmeliyiz. Tamamlanmamış her kulaç israf edilmiş enerjidir.

Bu serideki 3 yazıda amacım neden birkaç kulaçta yorulduğunuzu açıklamaya çalışmaktı. Sıraladığım nedenler genişletilebilir, zenginleştirilebilir; ancak ana nedenler nefes kontrolü, vücudun sudaki pozisyonu ve sudaki hareketlerimizin ahengiyle ilgilidir. Bu yazılar farkındalık yaratmaya yönelikti. İlerideki yazılarımda bu alışkanlıkların nasıl kazanılacağına da değineceğim.

sağlıcakla kalın

 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..