Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

20 Şubat '13

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Örtüaltı (Sera) nektarin yetiştiriciliği

Örtüaltı (Sera) nektarin yetiştiriciliği
 

Örtüaltı Nektarin Yetiştiriciliği


Örtüaltı nektarindeki amaç;
Erken dönemde meyve oluşturmak. Pazarın boşluğunu doldurup kazançlı üretim yapmak.

Fidan Dikimi

Fidan dikmeden önce seranın yüksekliği ve genişliğine göre dikim şekli hazırlanır (vazo şekli, Y şekli, V şekli ve çam sistemi şekli). Dikim şekline göre sıra arası ve sıra üzeri belirlenir. Ortalama dikim şekillerine göre 66-180 arası fidan dikimi yapılır. Dikim  şekillerindeki amaç, meyve iriliği, meyve kalitesi, dikim alanından alınacak verim miktarı vs. için yapılmaktadır.

Çeşit seçerken; erkenciliği, meyve iriliği, aroması, renk gözönene alınarak seçilir.

Anaç seçimi;  toprak yapısına, çeşit uyumluluğuna, hastalık ve su dayanımına göre seçilir.

Dikim çukuru ve dikimler açık alanda yapılanla farklı değildir. Sadece V şekli dikimlerde yatık dikmek yeterlidir. Dikim çukurlarına komulacak toprağı organik gübreler ve yavaş salınımlı suni gübrelerle karıştırırsak bitkimizin gelişimini hızlandıracaktır. Cansuları verilip filizlerin 10-15 cm gelmesi beklenir.

Gelişim Süreci

Bitkilerin boyu 50-60cm de taçlandırılır. Taç verdiğimiz filizler 40-50cm geldiğinde 45 derecelik açı ile tellere sabitlenmiş şekil kamışlarına bağlanılır. Boyları uzadıkça kamışa esnek plastik veya çaputla bağlanır.  

İlaçlama ve Besleme

İlaçma olarak; fidan dönemi ve gelişim döneminde; kırmızı örümcek, filiz güvesi, yaprak biti ve dip kurtları görüldükçe ilaçlanır. Hastalık olarak; yaprakdelen, bakteriyel hastalıklar (P.syringa) ve toprak kökenli hastalıklar (phidyum, Phyto Phytora, rizoktania, verticilum) görülmektedir.

Besleme olarak; hızlı gelişim dürecinde kök geliştirmek ve gövde kalınlaştırmak için fosforlu, boyu uzatmak için azotlu, dallandırmak için çinko ve diğer gübrelerle desteklenmelidir.

MEYVE DÖNEMİ

Meyveleri iki yıllık dallardan alacağımızdan bir önceki dönemden iyi bir besleme ve budama yapılarak kaliteli meyve dalları oluşturulur.

Budama sezonda 2-3 defa yapılabilir. Yaz (Vejatatif) budaması  güneşi kesen ve bitkiden hızlı gelişim gösteren obur dallar alınır.  sonbahar ve kış  (Generatif,uyur dönem) budamasında çok büyük dallar, tepeler alınır. Sadece meyve dalları kalır.

Uyur dönemde tabandan organikler verilebilir. Bu dönemde seranın üstü açıktır. Bitkinin soğuklamasını tamaklamak için açık bırakılır. Bakır ilaçlaması (kış döneminde koruma amaçlı) ardındanda koşnil ve k. örümcekler için yağ ilaçlaması yapılır. Kışın ısınma ve soğuma durumuna göre ocak ayları içerisinde sera kapatırlır.

Gözleri patlatmak ve standart açım yapmak için damlamadan fosforlu ve iz elemenli gübreler girilir. az   miktarda da azot verilebilir. Gözler domurduğunda (kabardığında) iz elementleri ve bitki gelişim düzeyinleyiciler verilebilir.

Çiçekler açtığında monilya ve trip ilaçlaması yapılır. Çiçekte tutturu amaçlı bitki gelişim düzenleyiciler veya folik asit verilebilir( düşük miktarda).Gündüzleri seranın yanları açılır geceleri kapatırlır. amaç gece-gündüz sıcaklığını dengeleme, havalanmayı sağlama, tozlamayı yapan arıların girişini sağlamak.

Meyve tutumu çoksa ağacın durumuna ve alacağımız meyve büyüklüğüne göre, meyve seyreltilmesi yapılır. Fındık ve ceviz büyüklüğünde seyreltme yapılabilir. Seyreltilen meyveleri çağla olarak veya turşu olarak tüketilir.

seyrelme döneminde hücre bölünmesini arttırmak için azot, iz elemenler, fosfor ve s. amino asitler kullanılır.

Yine çinko, mağnezyum ve kalsiyum bu dönemde yoğun kullanılır.

İlaçlama olarak monilya, külleme, yaprak delen, k. örümcek, koşnil, y.biti ve filiz güveleri için ilaçlamalar yapılır.

Meyve  büyütme döneminde ve renklendirme döneminde Potas ve mikro elementler kullanımaktadır.

Sulama düzenli yapılmalıdır. düzensiz yapılan sulamalarda meyvelerde çatlamalar oluşur.

Bilmediğiniz konular da Tarım Danışmalarına başvurunuz.

 
Toplam blog
: 13
: 2069
Kayıt tarihi
: 25.03.10
 
 

Ziraat Mühendisi ( Agricultural Engineer ) Tarım Danışmanı ..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara