Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '15

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Satın alma gücü paritesi nedir? Bir gecede nasıl yüzde yüz zenginleştik?

Satın alma gücü paritesi nedir? Bir gecede nasıl yüzde yüz zenginleştik?
 

AKP döneminde bir gecede köşeyi dönmek bu halka nasip oldu(!)

Nasıl mı?

Önceki gün Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı. Ve yeni OVP’de hükümet milli geliri hesaplama yöntemini değiştirdi. İşte bu yeni hesaba göre bir gecede milli gelir 703 milyar dolardan 1 trilyon 516 milyar dolara yükseldi.

Tabii bu hesaba göre kişi başına gelir piyasa fiyatlarıyla 9 bin 12 dolardan birdenbire seçim öncesi satın alma gücü paritesine göre 19 bin 506 dolara yükseldi.

Peki, neden böyle oldu?

Çünkü iktidara göre; gelişmekte olan ülkelerin döviz kurlarında yüksek boyutta dalgalanmalar meydana geldiği için refah seviyesinde mukayese güçlüğü oluşmuş dolayısıyla milli geliri satın alma gücü paritesine göre hesaplamış.

 Satın alma gücü paritesi nedir?

Satın alma gücü paritesi; Amerika’da bir mal 20 dolara satılırken, Türkiye’de 10 dolara bu malı aldığınızı varsayılarak, satın alma gücünün Türkiye’de ABD’ye göre iki katı olduğu hesap ediliyor. Böylece refahın gelişmekte olan ülkelerde görünenden daha fazla olduğu düşünülüyor.

Oysa her ülke hem piyasa fiyatlarıyla hem de satın alma gücüne göre milli gelirini hesaplayıp yayınlıyor. Çünkü küresel piyasa fiyatlarına göre hesaplama en doğru yol oluyor. Hatta IMF dünya gelirinin hem piyasa fiyatlarıyla hem de satın alma gücü paritesine göre hesaplayıp duyuruyor. Örneğin IMF’nin en son yayınladığı “Dünya Ekonomisinin Görünümü 2015 Ekim” verilere göre; dünya geliri piyasa fiyatlarıyla 2015 yılında 73,5 trilyon dolar, satın alma gücü paritesine göre 113,1 trilyon dolar olarak açıklandı.

Peki, niye Türkiye’de seçim öncesi iktidar piyasa fiyatlarına göre milli geliri açıklamadı?

Açıklayamaz!

Çünkü 2015 yılı için 850 milyar dolar olarak öngördüğü milli gelir, 2 lira 74 kuruşluk ortalama dolar kuru hesabına göre, 703 milyar dolara geriledi. İşte bu başarısızlığı ve düşük büyümeyi vatandaşın gözünden kaçırmak için satın alma gücü paritesine göre milli geliri açıklayıp vatandaştan gerçek rakamları gizledi.

İktidar partisine ve onun ekonomi kurmaylarına şu soruları sormak pekala mümkün.

İthalatı satın alma gücü paritesi için öngördüğünüz 1 lira 27 kuruşluk dolar kurundan mı yaptıracaksınız? Yine Amerika’ya ve Avrupa’ya gidenler 1 lira 27 kuruş üzerinden mi bankalardan döviz alacaklar?

Yani dolar piyasada 2 lira 93 kuruştan işlem görürken bir gecede dolar kurunu milli geliri yüksek göstermek için kâğıt üzerinde 1 lira 27 kuruşa indirdiler.

Bu arada bir önemli gelişmeyi de hemen hatırlatalım… Yeni OVP’de bu yıl ihracat 143 milyar dolara, gelecek yıl 150 milyar dolara, 2017’de 170 milyar dolara indirildi. Daha önce yıllar itibariyle sırasıyla ihracat rakamları 173 milyar dolar, 187,4 milyar dolar ve 203,4 milyar dolar olarak tasarlanmıştı. Dolayısıyla 2015 için tasarlanan ihracata ancak 2017’de yaklaşılabilecek.

Anlayacağınız ihracatın 2023’te 500 milyar dolara ulaşması hayal oldu. Böylece 2023 hedeflerinin çöktüğü yeni OVP ile ilan edildi.

Ancak halk olarak gelirimiz durmadan artıyor! Gelecekle ilgili umutlarımız bir gecede tazeleniyor ve zenginleşiveriyoruz!

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..