Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Şubat '18

 
Kategori
Dünya
 

Tillerson ile Ne Konuşuldu, Kamuoyu Ne Anladı

Tillerson ile Ne Konuşuldu, Kamuoyu Ne Anladı
 

Amerika’nın, 15 Temmuz darbe girişimine destek vermesi, Fettullah Güleni iade etmemesi, Halk Bankası davası , PKK uzantısı olan ve Türkiye’nin kendine tehdit gördüğü YPG-PYD’yi  silahlandırıp eğitmesi gibi Türkiye karşıtı tutumları iki ülke arasındaki ilişkileri kopma noktasına getirdi.

İletişim teknolojisinin gelişimi sayesinde, tüm olayların seyri ve birbiri ile olan bağları kamuoyunun gözü önünde oluşuyor. Dolayısıyla, kamuoyunun Amerika’ya tepkisi de büyüyor.

Olan biteni ve ABD ile ilişkileri tarihsel perspektifte değerlendirmek gerekiyor. Her şeyden önce ABD’nin izlediği politikalar güç kuvvet duygusu içinde, “Ben bilirim, ben yaparım, dünyayı ben yönetir, ben şekil veririm” düşüncesi ile karşısındakini oyalayıp, ”aptal” görme alışkanlığı var.

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson ile Erdoğan, Çavuşoğlu görüşmesi, dış basından alınan bilgiye göre, şimdilik, ‘klasik vaatlerin’ ve karşılıklı iyi niyet bildirimlerinin ötesine geçmedi.

Türkiye’nin NATO’daki başarısı, ABD’nin iyi bir stratejik ortağı olduğu, ilişkileri daha da ileriye götürmenin gerekliliği gibi sıradan bir vatandaşın her zaman duyduğu klişeleşmiş ve pohpohlayan sözler ABD tarafından yinelendi.

“Geçmişte yaşanan farklılıkları unutup ileriye bakmanın çareleri aranmalı”

 “Türkiye  ve ABD Ayrılıkçı Kürt grupları (PKK-YPG_PYD) üstüne, derin görüş ayrılıklarını, ilişkileri bozmadan onarmaya çalışılmalı, bu konuda bir çalışma grubu oluşturulmalı ve mart ayının ortalarına doğru konular ele alınmalı”

Tillerson,  “ABD ve Türkiye’nin  NATO’da çok iyi ilişkiler içinde bulunan iki ülke olduğunu, ilişkilerin bir kriz yüzünden bozulma noktasına geldiğini belirterek, bundan böyle tek başımıza bir iş yapmayacağız. Amerika bir şey yaparken, Türkiye de başka bir şey yapmayacak. Yani ileriye dönük birlikte çalışacağız. Problem olan şeyleri aramızda çözeceğiz.” Şeklinde açıklamalarda bulunurken Türk kamuoyunu ne derece tatmin etmiş oldu.

Dış basından edinilen bilgiye göre, görüşmeler sadece Suriye meselesi üzerinde kalmadı. İlişkileri negatif etkileyen FETO, İnsan hakları, tutuklular gibi konular da görüşüldü.

Görüşmelerin nasıl netice vereceğini ilerde hep birlikte göreceğiz.

Hüseyin SEYFİ

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..