Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '17

 
Kategori
Anılar
 

Türk Sineması'nın ahde vefasızlığı, Cahide Sonku'ya saygı ile....

Türk Sineması'nın ahde vefasızlığı, Cahide Sonku'ya saygı ile....
 

18 Mart 1981 - Cahide Sonku'ya saygı ile;
 
Türk sinema ve tiyatro oyuncusu, ilk kadın film yönetmeni ve ilk kadın yıldızıdır. 1950 yılında kendi adına Sonku Film kurdu. Özellikle de 1954 de yönettiği ve Zeki Müren'i sanat dünyamıza kazandıran "Beklenen Şarkı" adlı filmi, Unutulmazlar Arasına girdi. Ancak 1963'de bir yangın sonucu her şeyini kaybetti. 
 
Cahide Sonku'nun yaşamının geri kalan kısmı esas mesele ve konuşulacak konu olarak da ondan sonra başladı;
 
Türk Sineması'nın; Yadigar Ejder ile birlikte en acımasız yüzünün görüldüğü çok acılı dram dolu bir yaşamdır Cahide Sonku. 
Yeşilçam (Türk Sineması'nın) nankörlüğü de diyebiliriz buna. Bir ömür Türk Sineması'na adanmış, ancak Kaderin garip civesine boyun eğerek yaşamının son dönemlerini adeta sokaklarda geçiren Cahide Sonku'nun, Gümüşsuyu'nda eski bir otelin alt katında, kartonlar üzerinde, battaniyesi ile hayata veda etmesi (bakınız o günkü gazete resimli haberlerine, Ancak "güneş balçıkla sıvanmıyor" Ata Sözümüz cukka cık yerine oturmaktadır), neden saklanır da "1981'de Alkazar Sineması'nda fenalaşarak 61 yaşında öldü. " şeklinde yutturulmaya çalışılır. Buna olsa olsa "acı gerçeklerden kaçmak" denir.
 
Türk Sineması'nın ahde vefasızlığının zirvesi olan Cahide Sonku'yu ölümünün (36) yılında da olsa, Yeşilçam denilince aklıma ilk gelen isim olduğundan anmadan geçemedim. Zincirlikuyu Mezarlığında yatmaktadır.
 
 
Toprağı bol olsun....
 
Toplam blog
: 741
: 219
Kayıt tarihi
: 06.12.09
 
 

Aslen Şebinkarahisar-Alişar Köyü-Killik Mahallesi İmamlar (Çakmaklar) Sülalesine mensup olan Şair..