Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ağustos '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Yediklerimiz ruh halimizi nasıl etkiliyor?

Yediklerimiz ruh halimizi nasıl etkiliyor?
 

Tükettiğiniz besinler ruh halinizi nasıl etkiliyor?

Karbonhidrat ve mutluluğun ilgisi ne?

İşte yiyecekler ve ruh halleriniz!

Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre tükettiğimiz besinler ve içinde bulunduğumuz ruh hali arasında kuvvetli bir bağlantı var.

Beslenme şeklimiz beynin yapısını hem psikolojik olarak hem de kimyasal olarak değiştirebilir. Bu değişiklikler de davranışlarımızı etkiler.

Eğer besinler ve ruh halimiz arasında nasıl bir bağlantı olduğunu merak ediyorsanız, ruh halimizi iyi yönde etkileyen, zihnimizi açan gıdalar hakkında bilgi sahibi olmalıyız.

Bu yazıyı okurken not almanızı tavsiye ederim!

İşte beslenme şeklimiz ve ruh halimiz arasındaki bağlantı!

Ruh halimizi etkileyen en iyi vitaminlerin başında D vitamini yer alıyor. Bu besin maddesi beynimizdeki serotonin maddesini yükseltiyor.

Peki, bu ne demek?

Beynimizdeki serotonin maddesi arttıkça kendimizi daha iyi hissederiz. 

Yapılan araştırmalar, mevsim değişikliklerinde kendini yorgun ve bitkin hisseden kişilerin bu sorunlarını D vitamini takviyesiyle çözebileceklerini gösteriyor.

Eğer kendimizi yorgun hissediyorsak, bu yiyeceklerden faydalanabilirsiniz. Daha fazla tüketmeniz gereken besinler, ıspanak, deniz mahsulleri, kırmızıbiber.

Bu besinler bizi gün boyu zinde ve enerjik tutar

Beslenme uzmanları bu besinlerin dışında, enerjimizi arttıran dopamin ve noradrenalin maddelerinin seviyesini arttıracak tirosin maddesi bulunduran yağsız kuzu eti ve biftek, yumurta miktarını da arttırmamız gerektiğini söylüyor.

Ruh halimiz ve karbonhidratlar arasındaki bağlantı nedir?

Tabii ki çikolata, muz ve süt gibi bizi mutlu eden besinlerde bulunan doğal amino asitler. 

Bu doğal amino asitler beynimizde, ruh halimizi düzelten serotonin hormonu salgılar.

Kendimize yediklerimizin nasıl etkilediğini sormak yerine daha çok, yumurta , çikolata, tam tahıllı ürünler, muz, sebzeler gibi besin değeri yüksek karbonhidratlar tüketmeliyiz.

Güne bir kase badem, kuru hurma, fındık ve bir bardak sütle başlayıp, kendimizi muhteşem hissedebiliriz.

Ruh halimizi etkileyen bir başka vitamin de B vitamini. Bazen, kendimizi B12 ve B 6 vitamin eksikliği ile karşı karşıya bulabiliriz. 

B6 ve B 12 eksikliği depresyona sebebiyet verebilir. 

Bu durumu önlemek için sağlıklı bir beslenme düzeniniz olmalı.

Et, süt, yumurta ve kümes hayvanlarını tüketmeli ve kahvaltılık tahıllara yönelmeliyiz.

Bu besinler muhteşem birer B 12 deposudur ve vücudumuz için gerekli besin değerlerini barındırırlar.

Bazen stres anksiete ve hatta depresyona neden olabilir. Eğer sağlıklı beslenmenin sizi nasıl etkileyeceğini ve nasıl stresten korunabileceğinizi öğrenmek istiyorsanız, bu besinleri tüketmelisiniz.

Uzmanlar papatya çayının mükemmel bir rahatlatıcı olduğunu söylüyor ve özellikle anksiete bozukluğundan şikâyetçi olan hastalarına papatya çayı içmelerini tavsiye ediyorlar. 

Ve ek olarak C vitamini bakımından oldukça zengin bir dilim limon, bağışıklık sisteminizin stresle mücadele etmesine yardım edecek.

Ayrıca Brezilya fındığı, sebzeler ve kırmızı eti bolca tüketmeliyiz. Bu besinler depresyonla savaşan en etkili mineral olan Selenyum'u bolca içeriyor.

Hala yediklerimizin kendimizi nasıl hissettiğimizi, stresli ya da depresyonda oluşumuzu nasıl etkilediğine ikna olmadıysanız, Teksas Teknik Üniversitesinin ele aldığı çalışmanın sonuçlarına bir göz atalım!

Yapılan çalışma sonucunda 7 hafta boyunca selenyum takviyesi alan 16 katılımcının depresyon şikâyetinin ciddi boyutlarda azaldığı bilimsel olarak kanıtlanmış.

Gördüğünüz gibi, bir taraftan yiyerek ölüme yaklaşırken, bir yandan da yemediklerimizle ölüme doğru yol alıyoruz..!

Şaşırtıcı değil mi?

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..