Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '17

 
Kategori
Güncel
 

"Yeni Parti" Çalışmaları

"Yeni Parti" Çalışmaları
 

Birincisi Google'da 1.5 milyon kez ismim geçiyor. İkincisi "Rize geliniyim. Rizeliyi yenebilirim".


Dünya'da ve Türkiye'de Siyasi Parti isimleri, partilerin sembolleri ve "Gelecekte Yapacağım Sözleri"ni konu alan yazılar için aldığım görüşlere dayanarak aşağıdaki açıklamayı sunuyorum.

Türkiye'de çok sayıda parti var. Haberler.com'un 20 Ağustos 2013 tarihli yazısına göre isimleri olan parti sayısı 75'i buluyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun 2013 yılı değerlendirmesinde  seçmen kütüğü alabilecek ve seçimlere katılma hakkına sahip partiler, 1- Adalet ve Kalkınma Partisi, 2- Alternatif Parti, 3- Bağımsız Türkiye Partisi, 4- Barış ve Demokrasi Partisi, 5- Büyük Birlik Partisi, 6- Cumhuriyet Halk Partisi, 7- Demokrat Parti, 8- Demokratik Sol Parti, 9- Doğru Yol Partisi, 10- Emek Partisi, 11- Genç Parti, 12- Hak ve Eşitlik Partisi, 13- Hak ve Özgürlükler Partisi, 14- Halkın Yükselişi Partisi, 15- İşçi Partisi, 16- Liberal Demokrat Parti, 17- Millet Partisi, 18- Milliyetçi Hareket Partisi, 19- Milliyetçi ve Muhafazakar Parti, 20- Özgürlük ve Dayanışma Partisi, 21- Saadet Partisi, 22- Türkiye Komünist Partisi olarak belirlenmiş.

İsimlerden görüldüğü gibi partiler siyasi yelpazedeki yerine, kendisine biçtiği role veya hedeflerine dayanarak  isimlerini seçmiş. Bazı partiler kapanıp, yeniden başka bir isimle kurulmuşlar ama köklerini de yeni isimlerinde veya sembollerinde hatırlatmak istemişler. Ayrıca, partiler şarkı, marş veya popüler  müzik parçaları ile kendilerini ifade etmişler. You Tube'de  ABD'deki Demokrat parti, Cumhuriyetçi parti şarkı ve rap müzik  parçaları var. Partiler müzikle amaçlarını, kurucu köklerini, hedeflerini, yapacaklarını  anlatmışlar. Müziğin ulaştığı her yere, parti olarak kolayca erişmek ve müziğin birleştirici, etkileyici gücünden istifade etmişler.

Türkiye mozaiği, birbirini kucaklamaya hazır, farklılıklarını zenginlik sayan insanları bir araya getirmeyi amaçlayan, kadınları siyasete, kaderini ele almaya davet eden, halkın sorunlarını dinleyen, halktan güç alan, halkın kurduğu, tüneldeki ışığı görmek isteyen, arayış içindeki insanların katılacağı parti herhangi bir özelliğini öne alarak kendisine isim verebilir. Örneğin "Işık Partisi" (Çin atasözüne göre "Işık ilerledikçe, karanlık geriye gider"), "Dönüşüm Partisi veya Reform Partisi " (Türkiye'nin ihtiyacı olan reformları yapacak parti), "Yeni Dönem Partisi" (2019 sonrası), "Yeni Türkiye Partisi", "Yeni Hareket Partisi", "Birinci Parti" (İktidara aday, yurdunu seven saygın insanların partisi,  Bir İnci partisi)  gibi isimler seçilebilir. Partinin isminin seçimi için profesyonel bir ekip hazırladığı kriterlere göre  anket veya kamuoyu yoklamaları ile seçime yardımcı olabilir. Ön elemelerden geçen önerilerden biri nihai olarak Yetkililerce seçilebilir.  

Fark ettiğim husus,  isimler belirginleşip, niteleme sıfatları kullanıldıkça parti hedefi, özelliği netleşebilmekte ancak  geneli, herkesi kucaklama maksadında azalma riski olabilmektedir. Örneğin "İşçi Partisi" öncelikle işçilere, "Genç Parti" gençlere hitap etmek istemektedir. Kalanlar; işçi dışındakiler, genç olmayanlar uygun açıklamalarla kendilerini dışlanmış hissetmemelidir.

Esasen zamanın ruhunu yakalayan bir parti, kuruluş tarihine bakmaksızın,  gençtir, yenidir. "Yeni Parti" ismiyle İngiltere'de "New Party" (1930), Brezilya'da (1992), ABD'de "The New Party" (1990) kurulu partiler vardır.

Günümüz arama motoru Google'da "Yeni Parti" için 426 bin sonuç 0.46 saniyede, Milliyetçi Hareket Partisi için 824 bin sonuç 0.64 saniyede, Adalet ve Kalkınma Partisi "AK Parti" için 36 milyon 200 bin sonuç 0.69 saniyede, Cumhuriyet Halk Partisi "CHP" için 78 milyon 700 bin sonuç  0.69 saniyede bulunmaktadır. Muhtemelen uzun yıllar içinde yapılan yayınlar, isim için verilen referanslar sayının büyüklüğünde kendini hissettirmektedir.  İngilizce aramada "New Party" için 1 milyon 130 bin sonuç 1 saniyede sıralanmaktadır.

Bir başka önemsenecek yaklaşım ise referandum sonrası artık iktidar olabilmek için parti isimlerinin değil, "Cumhurbaşkanı adayı" söylemlerinin ve kişiliğinin öneminin arttığının vurgulanmakta oluşudur. Açıkçası Cumhurbaşkanı adayı ve fikirleri önemli, diğer varlıklar ve değerler ikincil önemdedir.

Kurulacak parti ismi istenirse  "Yeni Parti" olabilir. Çünkü Google  arama motoruna göre "Yeni Parti" konuşulan, bilinen bir isimdir. Seçilen parti ismi öncelikli hedeflere uygun olmalı  ve kapsam daraltıcı özellikte olmamalıdır. Halkın konuştuğu, bildiği bir isim aşinalığı artırabilir ve oy almaya  yardımcı olabilir. Ayrıca AK Parti kısaltması gibi kısa söylem ihtiyacı "Yeni Parti" isminde karşılanabilmektedir. "Yeni Parti"nin,  yeni bir  umut olabilme ihtimali vardır.

 
Toplam blog
: 182
: 1556
Kayıt tarihi
: 14.10.12
 
 

Elektronik Y.Mühendisiyim. Teknik alan dışında Tasarruf ve tutumlu yaşam, Kişisel Finans Yönetimi..