Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '07

 
Kategori
Haber
 

AB - ABD karşılaştırması

Avrupa Ticaret Odaları Derneği, 8-9 Mart’ta Brüksel’de devlet ve hükümet başkanları düzeyinde gerçekleştirilecek olan Avrupa Birliği Zirvesi öncesinde, ekonomik öneriler içeren bir rapor yayımlamış.

Bu rapora göre:

“Avrupa Birliği’nde 2006’da kişi başına düşen gayrısafi yurtiçi hasıla düzeyi, ABD’nin 21 yıl önce ulaştığı seviyede.

ABD’nin 1978’de ulaştığı istihdam ve ar-ge düzeylerine ise, Avrupa Birliği ancak geçen sene ulaşabildi.

Üretkenlik karşılaştırmasında da Avrupa Birliği, ABD’yi 27 yıl geriden izliyor.

Avrupa Birliği’nin , ABD’yi çalışan başına verimlilikte 17 yıl, saat başına verimlilikte 8 yıl ve kişi başına internet kullanımında 4 yıl geriden izlediği de, çalışmanın bulguları arasında yer alıyor.

ABD’nin 2006’da % 3, 3, Avrupa Birliği’nin ise % 2, 9’luk bir büyüme gerçekleştirdiğine dikkat çeken çalışma; Brüksel’in Washington’dan % 1 daha fazla bir büyüme kaydetmesi halinde, Avrupa Birliği’nin ABD’yi 2045 civarında yakalayabileceğinin altını çiziyor.”

Bunlara diyecek bir şey yok.

Ancak şunlar söylenmemiş:

“AB’ye katılan son (10+2=) 12 ülke, ortalamaları çok düşürdü. Ancak, onlar AB’ye alınmasaydı, ufukta savaş olasılığı görünürdü. Eski Doğu Almanya’nın Birleşik Almanya’nın olduğu gibi, eski Doğu Avrupa da AB’nin taşrası oldu, tıpkı ABD’nin Orta-Batı’sı gibi.

Ocak 2002’de 1 avro 0, 9 dolardı, şimdi 1, 3 dolar. Kötü ekonomilerde böyle sonuç çıkmaz.

Çin, dolardan avroya dönüverirse, ABD ekonomisi tepetaklak olur.

ABD’nin savunma harcamaları oranı, AB’ninkinin çok üzerinde. Aradaki % 38’lik fark, İran’a müdahale edilirse, 2010’da kapanmış olur.

AB, bir sosyal güvenlik kıtası. ABD ise bir güvensizlik kıtası.

Her ikisi için de eksik bir saptama var: Kapitalizm savaş ve kriz sever. AB ve ABD, 1945-1990 döneminde çakışıktı, şimdi değil, o nedenle bu krizleri ve savaşları eşzamanlı yaşamayacaklar.”

Düşünün ki bu değerlendirme eksikliklerini, 2 taraftan birinin en yüksek mevkideki ekonomi kurumu yapıyor. O nedenle, birleşmiş 2 dünya olan şimdiki 1. Dünya’ya (eski 1. ve 2. Dünya) karşı, 3. ve küsurat Dünya tezleri gerekli. Geleceği, kültürel-artı-değerin önemli bir bölümünü üretecek olan, ayralların tezleri oldukça etkileyecek. Bu metin de, alternatif bir söylem çabasıydı.

http://www.voanews.com/turkish/2007-03-06-voa17.cfm

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..