Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ekim '07

 
Kategori
Haber
 

ABD' nin sözde dostluğu-1

ABD' nin sözde dostluğu-1
 

Beklenen oldu. ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde sözde Ermeni soykırımı tasarısını kabul edildi. Tasarının Türkiye karşıtı görüşleriyle tanınan Nancy Pelosi başkanlığındaki Temsilciler Meclisi’nden geçeçeğine kesin gözüyle bakılıyor.

Başlıca uğraşı Türk düşmanlığı olan Ermeni diasporası mutluluktan uçuyor. Bush yönetiminin Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns kabul edilen tasarının kendilerinde derin bir hayal kırıklığı yarattığını belirtiyor.

Geçmişte benzer çok sayıda tasarının meclisin gündemine geldiğini, yönetimin baskıyla geri çekildiğini biliyoruz. Tasarının 21’e karşı 27 oyla kabul edilmiş olması Bush yönetiminin tasarıyı engelleyebileceğinin açık göstergesidir. Başka bir ifadeyle Washington yönetimi tasarının onaylamasını desteklemiştir. Ardından çıkıp ta bu tasarıyı destekledik geçti diye açıklama yapmaları beklenemezdi.

Amerika sürekli Türkiye’ye karşı koz olarak kullandığı bu konuyu bir adım ileriye götürme gereği duymuştur. Bizim zor diyebileceğimiz günler yaşadığımız, askerlerimizin şehit edilmesi, Kuzey Irak’a operasyonun gündeme geldiği bir sırada bu gelişmenin oluşu anlamlıdır. Cevap da buradadır. ABD Türkiye'ye operasyon düzenlenmesi halinde uluslar arası arenada daha büyük problemlerle karşılaşacağı mesajını gönderip, kozunu kullanmaya devam ediyor

Demokrat Sherman'ın oylama sonucunu "Ankara birkaç gün kızgınlığını ifade eder, sonra geçer" sözleri ile değerlendirmesi bizi bizden iyi tanıdıklarını göstermiyor mu?

ABD’nin devlet politikası demokratların da, cumhuriyetçilerin de büyük oranda değiştirmeden sürdürdüklerini biliyoruz.

Kanımca Türkiye ABD askerlerinin Irak’a geçiş teskeresini onaylamadığı için cezalandırılıyor. Başbakan başkanlığında üst düzeyde gerçekleşen ABD ziyaretinin hemen ardından, etkin olduklarını her fırsatta dile getiren Amerikalı Türkler’in lobi faaliyetlerine rağmen.

Nicholas Burns’ün İncirlik üssünün geleceğine ilişkin kaygılarını fazla dikkate almamak gerekiyor. Çünkü ABD’nin Ortadoğu’yu İran’ı kontrol edebileceği coğrafi konumu daha uygun bir yeri olduğunu sözcü açıklamasa da biliyor. Burası Barzani kontrolündeki Kuzey Irak’tır.

Konumuna bakacak olursanız İncirlik üssünün taşınabileceği en ideal yer olduğu anlaşılır. Barzani böyle bir stratejik gelişmeyi Türkiye’ye karşı bulunmaz bir fırsat olarak değerlendirecektir.

Tasarının komisyonda kabul edilmesi bile yeminli Türkiye düşmanı Robert Koçaryan’ın memnuniyet açıklaması için yeterli olmuştur.

Bu gelişmeler karşısında, Ortadoğu’nun şekillendirilmesinde Ermenistan’a batının biçtiği rol nedir? Bunu da yazının ikinci bölümünde ele alacağız.

 
Toplam blog
: 165
: 3919
Kayıt tarihi
: 25.08.07
 
 

Samsun Terme Şuvayip Köyü'nde doğmuşum. İlk ve ortaokulu Terme'de, lise öğrenimimi Ünye'de tamala..