Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '10

 
Kategori
Güncel
 

ABD 'Soykırım' Tasarısını kabul etti!

ABD 'Soykırım' Tasarısını kabul etti!
 

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, sözde 'Ermeni soykırımı' tasarısını kabul etti.

HAYIR: 22

EVET: 23

Tasarı kabul edildi!

Peki, bu ne anlama geliyor?

Bundan sonra ne olacak?

Komite'de kabul edilen bu karar tasarısının şimdiki adresi 475 üyeli Temsilciler Meclisi Genel Kurulu.

Tasarının Genel Kurul gündemine alınıp alınmayacağı henüz belli değil.

Bildiğiniz gibi ABD'de yasama organı iki kanattan oluşuyor. Temsilciler Meclisi'yle birlikte yasamayı oluşturan diğer kanat ise 100 üyeli Senato. Dolayısıyla benzer bir tasarının Senato'da da kabul edilmesi gerekiyor.

Aslında kabul edilen bu tasarı ile ABD Başkanı'na bir çağrı yapılıyor. Yani çağrıda ABD Başkan'ın her 24 Nisan'da Amerikan halkını sözde "soykırım" sırasında hayatını kaybeden 1.5 milyon Ermeni'yi anmaya davet etmesi isteniyor. Bunun bir anlamı da; her 24 Nisan’da ABD-Türkiye ilişkilerinin gerilmesi…

Evet, tasarı kabul edilir edilmez, buna hazırlıklı olan Türkiye, hemen, Büyükelçi Namık Tan’ın “istişarelerde” bulunmak için Ankara’ya çağırdı. Başbakanlık: 'Tasarıyı kınıyoruz' açıklamasını yaptı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kabul edilen tasarıyı kınadı!

Şimdi akıllarda kalan şu soruya yanıt aranmalı. Bu tepkiler kalıcımı, yoksa günü kurtarmak ve birkaç gün sonra unutturmak için yapılan sözde tepki açıklamaları mı?

Basına yansıyan ve maliyeti 45 milyar dolara civarında bulunan savunma anlaşmaları askıya alınabilir mi? Ermenistan’la yapılan protokollerin askıya alınması gündeme gelir mi? Ayrıca Ortadoğu ve füze savunma sistemi gibi konularda ABD ile işbirliğini ciddi şekilde gözden geçirme kararı alınabilir mi?

ABD’de her yıl 24 Nisan’da bu konular özellikle gündeme geliyor! Sözde "soykırım"ın anma günü olarak gösterilen bu gün öncesi sanki Türkiye’ye bir ders verilmek isteniliyor. Bu 24 Nisan konusu neredeyse bir gelenek haline geldi.

Evet, bu tip girişimler daha önce de oldu. Hatta 1975 ve 1984 yıllarında Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda benzer bir karar tasarısı kabul edildi. Ancak tasarı Senato'dan geçmediği için yasalaşamadı. Yani bu tasarının 3 kabul edilişi!

Bu tasarı her yıl gündeme gelmesine rağmen, biz ne yapıyorduk?

Biz maalesef normalleşme sürecindeydik! O nedenle dış politikaya ayıracak fazla zaman bulamadık. Aslında dış politikada öylesine başarılı bir profil çiziyoruz ki! Bilmem kaç ismini bilmediğimiz veya duymadığımız ülke ile aramızdaki Vize kalkmış!

E… Bu kadar başarılı(!) bir dış politikada, bu kadar hataları da hoş görmek gerek! O kadarı ‘kadı kızında’ da bulunur deyip, iktidarı ve Dışişleri Bakanı’nı alkışlamaya ve yağ çekmeye devam…

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..