Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ocak '09

 
Kategori
Borsa
 

ABD istihdam verileri hızlı düşüşe neden oldu

ABD istihdam verileri hızlı düşüşe neden oldu
 

Bugün seans öncesinde ABD’nin yeni başkanı Barack Obama’nın, ABD’de bütçe açığının 1 trilyon dolara ulaşmasını beklediğini açıklaması, piyasaların moralsiz açılmasına neden oldu. Ayrıca yine sabah saatlerinde Ergenekon operasyonunda yapılan gözaltıları, satışları teşvik etti. Gelen satışlarla endeks gerilemeye başladıysa da 28.100 seviyelerinde tutunmayı başardı. Ancak saat 15:15’de ABD den gelen bir diğer rakam morallerin iyice bozulmasına neden oldu. Bu veriye göre, ABD de özel sektör istihdamı Aralık ayında 693 bin kişi azaldı. Bu verinin açıklanmasının ardından Dow Jones’un vadeli işlemlerinde hızlı bir düşüş başladı. İMKB 100 endeksi de aynı dakikalarda düşüşünü hızlandırdı ve 28.000’nin altına geriledi. Gün sonunda İMKB 100 endeksi düne göre %2, 84 düşüşle 27.892 seviyesinden kapandı. Günlük işlem hacmi ise 1, 2 milyar TL oldu.

Amerika Borsaları açıklanan işsizlik verilerinin olumsuzluğuna bağlı olarak, oldukça hızlı bir düşüşle güne başladı. Dow Jones endeksi gün içerisinde en düşük 8.720 seviyesini gördü. Gün sonunda ise düne göre %2, 72 düşüşle 8.770 seviyesinden kapandı.

Bugün IMF heyetinin Ankara’da görüşmelere başlayacak olmasını olumlu bir veri olarak değerlendirmiştim. Ancak gerek yurt dışında, gerekse yurt içinde bugün yaşanan gelişmeler yarın İMKB’de daha önemli hale gelecektir. Akşam saatlerinde Genel Kurmay Komuta kademesinin yaptığı toplantı ben bu yazıyı hazırlarken hala devam ediyordu. Bu toplantıdan çıkacak sonuç elbetteki yarın piyasalar üzerinde etkili olacaktır. Bu nedenle yarın için endeks üzerinde bir yön tayini yapmak oldukça güç olacaktır. Ancak teknik olarak 27.000 seviyesinin üstünde tutunmasının olumlu olacağını söyleyebilirim. Endeksin yükseliş trendini sona erdirip, kısa vadeli bir düşüş trendine girdiğini söylemek için bir kaç gün daha endeksi takip etmek gerektiğini düşünüyorum. Yarın için endekste 27.600 ve 27.000 desteklerinin önemini korumasını bekliyorum. Muhtemel yükselişlerde ise 28.000 ve 28.600 seviyelerinde dirençle karşılaşılabilir.

Önümüzdeki dönem için bir yorum yapmam gerekirse, şöyle bir toparlama yapabilirim. Yurt dışında son bir kaç gündür yaşanan ve gelen verilerle çelişen yükseliş, ABD'de bugün açıklanan istihdam verileriyle sona ermiş olabilir. ABD'de Cuma günü kamu sektörünün de dahil olacağı resmi istihdam verileri açıklanacak, bu verilerin açıklanmasının ardından şapka düşüp kel görünebilir. Yurt içinde ise özellikle bugün yaşanan Ergenekon operasyonu ile ilgili gelişmeler de buna eklenince İMKB'de sıkıntı yaşanabilir.

 
Toplam blog
: 18
: 980
Kayıt tarihi
: 21.12.08
 
 

İstanbul doğumluyum. Borsa Aracı Kurumlarının Araştırma Bölümlerinde yıllarca sorumlu pozisyonunda ç..