Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '09

 
Kategori
Borsa
 

Siyaset Piyasaları vurdu

Siyaset Piyasaları vurdu
 

İMKB bugün iç siyasete kilitlendi. Bir süredir kısa vadeli bir yükseliş trendi içerisinde hareket etmeye çalışan endeks dün gelen olumsuz ABD özel sektör istihdam verilerine bağlı olarak gevşemeye başlamıştı. Dün Amerika Borsalarında yaşanan düşüşe bağlı olarak bugün sabah da satıcılı açıldı. Bu arada Ergenekon soruşturmasında dün yaşanan gelişmelerle ilgili tedirginlikle beraber İMKB 100 endeksi 27.100 seviyelerinde tutunmaya çabaladı. Birinci seansı böyle kapatan ve ikinci seansın başında da 27.000 üstünde kalan endeks Genel Kurmay Başkanı Başbuğ’un, Başbakan ve Cumhurbaşkanı ile görüşme isteği açıklandıktan sonra düşüşünü hızlandırdı. Ilk aşamada 26.500 seviyesine gerileyen endeks bir sonraki satış dalgası ile en düşük 26.120 seviyesini gördü. Gün sonunda ise çok hafif bir toparlanma ile 26.210 seviyesinden kapandı. İşlem hacmi ise 1, 4 milyar TL oldu.

Bugün Euro bölgesine ait bazı verilerin açıklanması Dow Jones vadeli ve Avrupa Borsalarında düşüşe neden oldu. Özellikle Euro bölgesine ilişkin güvenin rekor düşük seviyelere gerilemesi son günlerde gelen olumsuz verilerin üstüne yeni bir olumsuz veri olarak eklendi. Amerika Borsaları satıcılı açıldı. Dow Jones endeksi gün içerisinde en düşük 8.651 seviyesine kadar geriledi. Ancak teknik olarak daha aşağı inmemesi moralleri düzeltti ve günü düne göre sadece %0, 31 düşüşle 8.742 seviyesinden kapattı.

Dün belirttiğim gibi yarın Amerika’da kamu sektörünün de dahil olacağı resmi istihdam verileri açıklanacak. Bu rakamlarda çok büyük bir süpriz olmazsa yarın Dow Jones vadelisinde önemli bir düşüş olmayacağını düşünüyorum. Bu nedenle yarın İMKB’de de yurt dışı borsalara bağlı olarak bir düşüş gerçeklemeyeceğini tahmin ediyorum. Özellikle bugünkü siyasi gelişmelerin sonucunda çok ciddi bir olumsuzluk yaşanmamış olması en azından düşüşün yerini yatay harekete bırakmasını sağlayabilir. Yine de gün içerisinde oluşabilecek siyasi yada ekonomik gelişmelere bağlı olarak İMKB de düşüşün devam etmesi mümkün olabilir.

Teknik olarak baktığımızda endekste 25.950 – 26.000 seviyesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Bu seviyenin yarın için kırılmasını beklemiyorum. Bu seviyenin kırılması halinde ise endeksin 24.000 seviyesine kadar önemli bir desteği yok. Bu durumda endeks aralarda kendine yeni bir destek oluşturamazsa düşüş hızlanabilir. Toparlanma halinde ise 26.500 ve 27.000 seviyelerindeki dirençlerin kolaylıkla aşılabileceğini düşünüyorum.

Bugünkü hızlı düşüşün ardından yarın İMKB’de düşüş olmayacağını düşünüyorum. Ancak önümüzdeki günlerde gelişmelere bağlı olarak düşüşün devam etmesini bekliyorum.

 
Toplam blog
: 18
: 980
Kayıt tarihi
: 21.12.08
 
 

İstanbul doğumluyum. Borsa Aracı Kurumlarının Araştırma Bölümlerinde yıllarca sorumlu pozisyonunda ç..