Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '06

 
Kategori
Tarih
 

ABD ne zaman parçalanacak?

Vakıa aynı, rivayet muhtelif.

Ne zamandan önce, nedene bakalım:

Askeri:

ABD farkında olmasa da, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra savaş kazanamadı. Kore’ye girdi, Kuzey Kore ilk atom bombasını yeni patlattı. Vietnam’a girdi, hezimete uğradı. 1. Irak Savaşı’nda Saddam Hüseyin yerinde kaldı. 2. Irak Savaşı’nda iç savaş çıktı. Ancak askeri açıdan sorun bu değil, sorun bu savaşların maddi bedeli. 2. Irak Savaşı’nın 2 trilyon dolar maliyeti olacağı yeni hesaplandı. Tarihteki tüm global hegemonlar savaşlar nedeniyle bitmiştir. ABD de öyle olacak. Ancak bunu 2. Irak Savaşı’nın getirmeyeceği kesin. Eğer; Venezüella, Pakistan ve İran’a aynı anda girerse, 2025’te askeri olarak bitmiş bir ABD buluruz. Yoksa, daha da gecikir.

İktisadi:

Henüz kabul edilmedi ama Çin reel büyüklük olarak ABD’yi geçti. Kabul edilen 2010-2015 arasında bir yerlerde geçeceği. (http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=200976) Bu birincilik kaptırılınca, dünyadaki para akışı ABD dışına ve dolar dışı yatırımlara yönelecektir. Dünya Bankası ve İMF de er geç devre dışı kalacak. Şerh: Şu andaki durumuyla AB, aslında ABD’den her açıdan güçlü ama aşağılık takınağı nedeniyle bunu gerçekseyemiyor.

Siyasi:

Haber ilginç: ABD’den ayrılmak isteyenler toplantı yapıyorlarmış.

“Kaliforniya, Teksas, New Meksiko, Colorado ve Arizona'nın 'Chicano Cumhuriyeti' kurması teziyle ünlü, New Mexico Üniversitesi öğretim üyelerinden Charles Truxillo” Amerika'daki ayrılık için 2050 ile 2080'e tarih biçiyormuş.

2050’nin özelliği ABD’deki beyaz olmayanların sayısının beyazlarınınkini yakaladığı yıl olacak olmasında. Tabii karakafalılar çok hızlı ürediği için bunu 2035-2040 diye düşünmek gerekli. 500 yıl sonra bile beyazlara karşı nefretin sürdüğü, elektrik kesintilerindeki yağmalama olaylarından belli.

2080 çok uzak bir tarih. O tarihe gelinmeden, global düzeyde 2-3 makro-makro kriz yaşanmış olacak. Geçmiş 250 yıllık Avrupa haritalarına baktığımızda, bugünkünden çok büyük farklar olmadığını görüyoruz ama o zaman ABD yoktu. Oradaki harita çok kez değişti. Yine değişecek.

Bugün de, İç Savaş’tan 140 küsur yıl sonra bile, o zaman ABD’ye katılmayı reddeden Texas eyaleti, kendini neredeyse bağımsız bir ülke sayıyor. Dolayısıyla çatlak, Siyahlar üzerinden değil, Hispanikler üzerinden geleceğe benziyor, çünkü güney eyaletleri İspanyolca’yı anadilleri saymak istiyor.

Tabii bunun iç savaşsız gerçekleşeceğini düşünmek hayli zor. Ancak ABD tüm enerjisini dışarıya harcadığı için, zamanı geldiğinde içeriye harcayacak enerji bulamayacak.

Kültürel:

Tuhaftır ama 200 küsur yıldır ABD hiçbir özgün kültürel ürün yaratamadı. Hamburger Hamburg’dan, Coca Cola Güney Amerika’daki kokadan (kokainin kokası) geliyor. Tek özgün ABD ürünü sanat sayılan caz ise Zenciler’in yaratısı. Geçmişe baktığımızda, Babil’den Eski Yunan’a tüm kültürlerin özgün icatları olduğunu görürüz. ABD’nin icatlarının neredeyse tamamı, başka ülkelerden oraya göç edenler veya onların çocukları yaptı, buna özgünlük denmez.

Tuhaf değil mi?

Bugün dünyanın yarısı, Türkiye’nin mandacıları dahil, bir numaralı güç olarak ABD’ye secde ediyor. Biz de kalkmış, onun ne zaman parçalanacağını tartışıyoruz.

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=201030

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..