Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '09

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Açılım dedik borçlu çıktık!

TETAŞ aldığı bir karar ile Nükleer Santral İhalesini iptal etti. 1960'lardan bu yana çaba gösterip de bir türlü başaramadığımız bir ihale daha sona erdi. Hem ne güzel komşumuz Rusya ile de ticaret hacmimiz artacaktı. Oldu mu şimdi?

Biliyorsunuz son yıllarda komuşularımızla ticaretin ne kadar önemli olduğunu birden keşfetmiştik. Hepsiyle sıfır sorunlu bir ilişki yaşamaya karar vermiştik. Hepsiyle ticareti arttırmıştık ancak her nedense bu tür ticarette hep borçlu taraf biz çıkmaya başladık. Özellikle Enerji konularında Enerji Nakil hatlarının "odağında" olmamıza rağmen milyarlarca dolarları ödeyip duruyoruz.

En büyük harcamayı neredeyse Enerji'ye yapıyoruz ama biz ve bizi yönetenler hep beraber şu Enerji işini bir türlü yönetemiyoruz. Bu yüzden de ekonomide iki yakamız biraraya gelemiyor!!!

Barack geldi dedi ki Ermenilere bir açılın bakayım...Şak deyip yapmaya kalıkınca Azeri kardeşlerimiz alındı, kırıldı.. Aldığımız gaza yüzde yüze yakın zam yapıverdi. O da yetmedi yahu bir de geçmişte ucuza aldığınız gaz var ya madem siz Ermenilere açıldınız, hesapladık arada 600 milyon dolarlık bir fark oluştu onu da fatura ediyoruz deyiverdi. Azeri kardeşlerimizi yeteri kadar kırdık dedik hemen kabul ettik. 120 dolara aldığımız gaz oldu mu 250 dolar. Ama biz pazarlığı severiz abi gel şunu 220 dolara bağlayalım diye dolanıp duruyoruz. Eh Ermeni açılımının ilk faydasını da böylece elde etmiş olduk. Faturayı kim mi ödeyecek? Hani kafesteki Kazlar var ya onlar!-)

Yıllardır özelleştirme adı altında kâr eden kamu kuruluşlarını verimsiz hale getiriyoruz ondan sonra yok pahasına satarken gelen paraları yok edip habire borçlanmaya devam ediyoruz. Böylelikle Cumhuriyet döneminin ne kadar kazanımı, değeri varsa satıp savarak günü kurtarıyoruz.

Müjdemi isterim! Hayırlara vesile olacak bir haber vereceğim. Kamuya ait ne kadar Elektrik Santralı varsa satılacakmış. Hatta görev başındaki hükümetimiz alıcıları gaza getiriyor bu aralar; Öyle santrallar var ki kilovatı 7 cente elektrik üretiyorlar, bu fırsatı kaçırmayın, hem bize para lazım diye... Bakalım kimler neleri alacak bir kaç yıl sonra kime satacak? Hani neredeyse bugüne kadar yapılan tüm özelleştirmelerde olduğu gibi.

Biz seviyoruz böyle şeyleri. Et Balık kurumunu kapatıp üstüne alışveriş merkezi açmak ekonomik olarak daha rantabl geliyor bize... Hem Başbakan dahi açılışına gidiyor. Kapat fabrikayı aç AVM'yi.. Yeni trendimiz.. Yeni ekonomik kalkınma modelimiz...

Kendi Enerji Kaynaklarımızı, rüzgarımızı, suyumuzu, kömürümüzü, güneşimizi, jeotermalimizi harekete geçirmektense "Ver parayı al Enerjiyi" demeyi daha çok seviyoruz. Ne de olsa liberal serbest piyasa ekonomisi... Bu aralar biraz sıkıntıda olan bir model ama devlet sağolsun, araya girip zorlukların aşılmasına yardımcı oluyor. Karma bir şey oluyor ama onu da Atatürk icad etti diye pek olumlu bakılmıyor iş başındakiler tarafından...

Kendi kaynaklarımıza yatırım yapmak yerine serbest piyasa ekonomisi gereği İran'da İran gazını çıkartmak için 4 milyar dolarlık yatırımı Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı eliyle yapıyoruz bu arada. Hem de süper bir modelle "Yap-devret"... İşlet kısmını İran Anayasasına takıldığından pas geçmişiz meğerse.

Yani İran'dan kendi paramızla çıkarttığımız gazı, "cash" para olarak onlara ödeyerek satın alıp komşumuzla olan karşılıklı ticaret hacmimizi 30 milyar dolara falan çıkartacakmışız. Komşularla Sıfır Sorun bu olsa gerek.

Ama sanırım bu işler geçenlerde duruverdi. Biz dedik ki komşu şu anlaşmayı bir kaç aylığına askıya alalım, Büyük ağabey biraz kızdı da...

Şimdi şu soruyu sorayım da cevabını bilen açıklasın. Madem dışarıda yatırım yapacak milyarlarca dolarımız var, neden bu yatırımı kendi ülkemizde yapmıyor, kendi Enerjimizi çıkartmıyoruz?

Bu aralar açılımdan geçilmiyor ama kimse vatandaşın hakkını ve özellikle de parasını daha faydalı kullanmayı, harcamayı düşünmüyor... Ama gasp etmeyi çok iyi biliyor doğrusu...

 
Toplam blog
: 115
: 586
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

Tarsus Amerikan Lisesi (1984) O.D.T.Ü - İnşaat Müh. (1989) SUNY at Buffalo - Yüksek Lisans (1992) 19..