Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '20

 
Kategori
Felsefe
 

Adalet Mülkün Temeli Midir? 2

 

Evet, adalet kaybedilen kolektif yapının kaybında doğup; kolektif yapıya göre oluşup kolektif değerlere yaklaşan kıyas davranışlarını ortaya koyan düzenlemelerden doğmuştu. Ama hiç bir zaman kolektif yapıların temeli olmamıştı.

 

Kısaca sonuçta durum şöyle olacaktır.  Kişide ki 6 parçalı sıkışmış kritik değeri anlatan; içe göre dışta yönelimli olan bir günlük eylem etkinliği 6 parça etkinliğin kaosu olmaktan çıkacaktı. Süreç kısmen tek düze eylemle sakinleşen bir düzgün işleyişti.  Neyi, ne zaman, nasıl, neden, yapacağının bilinci ve sorumluluğu olan özgecil bir etki altına girmişti.

 

Kişi tutumlu süreç, kişinin kendisinden ötürü, kendisi dışındaki ile de sorumluluğu yüküm eden bir işleyişe dönüşecekti.

 

Her bir parça işlev alanın karşılanma etkinliği, kendi olan uyaran alan etkisini korumak kaydıyla kısmen bastırılan; kolektif üzerinde dolaşan gecikmeli sağlamaya dönüşmüştü. Birçok olan yönelim kaygılı içsel tepi, bir tek duygu işlevin dıştaki yönelim tutumuna dönüşecekti.

 

Yani kolektif organizma içinde kişi yardımlaşma; iş dayanışması çeken iliği içinde adeta kolektif örgen iliğin işlev organ durumuna gelmişti. Birliğin gücü içinde sağlıyor, kolektife uygun kararları oluyor. Kolektif içinde bir günlük faaliyetini oluşacak çeşitlilikte sağlama alıyor.

 

Bir günlük 6 çeşit etkinlik sağlamalarına harcayacağı zaman kadar süre boyunca bir tek sağlatma etkinliği olan paydaşlık işini yürütmekle kolektif katkısını veriyordu. Kişi kolektif alan içinde tek başına iken yapması gereken 6 çeşit hayat sal olaylarını sürdürecek gerçekleşmeleri alıyordu.

 

Aldıkları yüküm karşılığında da dışta tek başına kendi sağlamasına ayıracağı toplam 6 çeşit zaman kadar bir kolektif zamanı bir tek süredurumla kolektif iş olarak, kolektif alana sunuyordu. Artık kolektif bağ enerjisi vardı. İlk kes kuralı içinde yasa olarak oluşup çevrim edilen totem aşama içinde kolektif bağ enerjisi; sosyal tutumlu doğa da ortak sağlanan avcı toplayıcı tutumlar enerjisiydi.

 

Kişi sosyal kolektif alan içinde; kolektif bağ enerjisi düzeni içinde günlük yaşam aktivitesini oluşacak tüketim ve karşılanmalarını sağlıyor, payı kadar da tüketim karşılanmalarını kolektif alan içine aktarıyordu. 

 

Dışta kişi eylemli, kişi yönelimli 6 çeşit sıkışmış kritik eşikle olan etkinlik; sosyo kolektif alan içinde sosyo kolektif etki ile iş bölüşümüne dönüştü. Bu iş ve sağlatma paydaşlığı demekti.  Ortaklaşma demekti. Dışta aynı sonuç enerjiyi veren elektron enerjisini paylaşan bilinçli, öznel etki ve katkıları olan; düzenli çevrimlerle, kuralları olan; organik bir kovalent bağ enerjisi paylaşması demekti.

 

Artık doğal yaşam içinde tekil özne yaşanmalı olacak kişimiz, şimdi sosyo kolektif özneliydi. Ve kolektif paydaşın işi kadar kolektif özneli, kolektif hafızalı, kolektif iradeliydi. Kişinin kolektif alan dışı eğlenme oyun gibi özel yaşamı tüketme keyfiyetli faaliyeti de vardı. Kişi sosyo toplumsa olan yeni bir varlıktı.

 

Sosyo kolektif alan içinde kişimiz, güvenlikçi ise ya da kişi avcı toplayıcı işlev ile ise veya yavru bakımı yapan görev eş vs. olabilir. Kişinin sıkışmış bir günlük kritik değerli olan tekil eylemi şimdi; kolektif özneliydi. Kolektif özne kolektif alan bilinçli kolektif alan etkili imge yönelimledir.

 

Kolektif alan kişi özneli sıkışmış kritik değerler kadar parçalı bir iş bölüşümü ve iş dayanışma paydaştır (ortaklığıdır). Şimdilik kişi özneli doğal alan sıkışmalı kritik değerler 6 parçadır. Kişi kritik değerli altı parçalı oyuk alan, sosyo kolektif alanın ortak özne bilinciydi. Kişilerin her biri altı parça oyuk alan etrafında kümelenen bir iş birliği ve iş paylaşımı olan işlev ve görev eşlerdi.

 

Sosyo kolektif alan görev elik bilinci olan kolektif özneli bilinç ve özgecilikti. Sosyo kolektif alan birleşmesi de kabaca 6+1 özellikle olacağına göre sosyo kolektif alan 7 parçalı bir paydaşlık ve ortaklaşma düzen birliğiydi.

 

Kolektif alan kişisi 1 günlük yönelimli etkinlik olan 6 parçalı kritik değerlerden oluşuyordu. Yani sosyo kolektif alan; en az 7 parçalı, kırıklı, fraktal yapıydı. Canlılığın organize oluşun ve hayatın bir özelliği vardı kendisini oluşan kırıklı parça yapıların tekrarı o oluşumun devimsel bütünlüğünü veren organizma oluştu.

 

Kolektif alan kırıklı yapının her gün yeniden ve yeniden çevrimleri olan tekrarlarını veriyordu. Neydi bu tekrarlar? Bu tekrarlar son çözümlemede 1 günlük yönelimle 6 parçalı eylem alan ile sıkışan kişisi zamandı. İşin özü buydu. İnşanın özü buydu. Kendisini tekrar eden çevrim buydu.

 

Geri bağlanım olan temel yasa buydu. Referans değer buydu Kolektif alan; sıkışmış 6 parçalı kritik değere yönelen 1 günlük kişi zamanını her gün ortaya koyan çevrimdi. Bunu yapmak içinde mutlaka ve zorunlu olarak kolektif etkili kolektif güç olmak zorundaydınız. Bunu ortaya koyan tek gereklilik kolektif güçtü. Kolektif alan bir günlük kritik değer olan kişisi zamandan daha öteye bölünemez.

 

6 durumlu oyuk alana göre +1 değerle fazlalık veren parça görev; birleşmenin toplamdan biraz fazla olmasını veren yepyeni bir oyuk alanlı sentez özelliğiydi. Bu özellik, bileşimin bilincine göre; bileşimi yöneten; bileşimi kural olarak söyleyen (kontrol eden kolektif hafızanın) enerji tipiydi. İşte bu kişinin üzerine yüklendiği, kişiden fazla ve kişiden büyük olan kolektif etki ve kolektif yükümlülüktü.

 

Burada sosyo kolektif süreç olmakla anca ortay konan yönetim bilincine bir ayraç açmakta yarar var.  Yönetim bilinci sentezin (birleşmenin, paydaşlığın-ortaklaşmanın, 6 kritik değerli yönelimi veren iş bölüşümünün özelliğiydi. Kendilikten en az altı parçalı 50 üstel değerli süreçlerden oluşuyordu.

 

Bu somut nesnel olan inşayı kural olarak söyleyen ve bu 6 temel kurala göre davranmanın kolektif bilgi ve bilincine yönetim kontrol bilinci ve bilgisi diyorduk. Kolektif alan bu 6 koşuldan oluşuyordu. Siz de bu altı koşula göre oluyor, altı koşula göre davranıyordunuz.  Altı koşul sizle sizi gözetmekle sizin dışınızda kolektif bir var oluş olmakla kolektif akıl ve kolektif bilinçti. Yani ortak akıl ve ortak bilinçti.

 

Yoksa yönetim kavramı tekil durumla kolektif alan dışında bir güç tarafında; ortak akıldan, ortak bilinçten sapıp; ben istedim de bu böyle demenin oluşu ve akıl edişi değildi. Ya da ben size acıdım. Ben size merhamet ettim. Ben size ihsanda bulundum. Ben size lütfu keremde bulunuyorum diyen akıl dışı bir statü söylem değildi.

 

Böylesi söylemler şimdilerin, seçilmiş kişileri kolektif zenginliği üzerinde mülk sahibi yapan köleci başlangıcın söylemleridir. Amacı kurucu kolektif inşayı, inşacıyı kendisine yabancılaştırıp, insanı düşünmez; bilemez eden sömürmenin ortaya koyup, kotardığı bir olgu değildir Her şey doğal yolla zorunlu olgu olay kuralları içinde özne nesnel yasalarla olup bitiyordu.

 

Kolektif alan ilk başlarda yaklaşık değerlerle bu 7 parçalı alan üzerine devinme olan bir başlangıç koşulu olan referans değeriydi. Kolektif inşanın geri bağlanım yasasıydı. Tek kişide 6 parçalı olan kritik değerler yönelimli "oyuk alan hacmi" şimdi sadece 6 parçadan biri ile kaplanıp doldurulmuştu.

 

Dışardan kolektif alandan aynı türden eş görevli 5 tane parça daha alınıp, kendisinde boşaltılan beş parçanın yerini doldurmuştu. Bu parça eylemlerden biri sizde kalan oyuk alan olmak dışında; avcı toplayıcı oluş,  güvenlik, yavru bakımı, savunma, barınma, geride kalana bakma, neslin devamını sağlama, merak etme gibi size eklenen 6 parçanın her biri kişi etkili değil, kolektif etkiliydi.

 

Bu tür kolektif etki gibi sizin dışınızda, sizden ve sizin bilincinizden bağımsız bir kolektif bilinç gibi ayrımları bilmez isek; analiz yapma yeteneğinden yoksun olan kaotik düşünmenin yorgunluğu içinde en kısa yoldan, ene az enerji düzeni olan, nötr duruma geçen atalet sizdik bir durumla oluruz.

 

Kolektif alan içindeki kişi artık tekil kişi değil kolektif kişidir. Tekil ve keyfi davranışlı kişi değil kolektif davranışlı kişidir. Kolektif alan içindeki kişi tekil yönelimleriyle değil paydaşı olduğu bir tek durum içinde kolektif yönelimledir. Örneğin kolektif alanın bir tek tüm güvenlikti zamanını ortaya koyma eylemi içindedir.

 

Kişi yönelimli kişi eylemli bir günlük aktivite (etkinlik) kolektif yönelimli kolektif eylemli bir günlük etkinliğe eşitlenmişti. Ancak süreç çok hızlanmıştı. Doğal durum içindeki bir günlük süreye bir kişi eylemi sığarken; şimdi kolektif alan içinde bir güne kolektifi oluşan kişi sayısı kadar eylem sığıyordu.

 

Örneğin sosyo kolektif olan totem alan 50 kişi ise; bir gün eşitliği olan kişi veya kolektif alan sürecine 50 kişilik eylem sığar. Kişi için, bir kişilik günlük etkinlik olan bir günlük zaman kişi için adeta 50 de birlik paydaş (ortak) parça ile 50 de 1 olmuştu.  Kişisi zaman çok hızlanmıştı. Artık zaman oluşmuştu.

 

Veya 50 de 1 pay süreç kolektif alanın aşağı yukarı bir günlük tüketim karşılanmasını ortaya koyan avcı toplayıcı sağlatma yapmanın görev eşliği oluyordu.  Kişi bu karşılıklı yükümle avcı toplayıcı olur. Paydaşların avcı toplayıcı günlük zamanına karşılık yükümle, siz de günlük güvenlikçi oluyordunuz. 

 

Kolektif yapı kişilerdeki 6 parçalı sıkışmış zamanların tedirgin edici, kaygı verici fark gerilimlerini, kişi yönelimli kişi etkinliği içinde boşaltıyordu. Boşaltılan 5 kritik değerler yerine bir tek kritik değeri koyuyordu.  Boşaltılan 5 kritik değerlerin yerine konan; örneğin, tüm gün süren yavru bakımı yapan birine boşaltılan zorunlu sağlaması olan 5 kritik değeri garanti eden, yeni bir bağ enerjisiydi.

 

Bu enerji kişide olmayan bağ enerjisiydi. Bu bağ enerjisi kolektif güçtü. Bu garantiyi ancak kolektif güç verirdi. Kişiye garanti (güvence) veren kolektif güç sayesinde kişi kolektif alan içinde ancak 6 kritik değerli alan içinde sadece bir türlü iş ya da yönelim etkinliği yapıyordu.

 

Bir kritik alan etkisini bir türlü iş yapmanın enerji düzeyine indirmek demek; aynı zamanda da kendi ilikten, hedeflenmeden, amaç edinmeden, bilinçli şekilde ortaya koymadan; kritik değerli alanın içi de kendilikten beş kaygının verdiği kargaşadan (kaostan) kurtulması da demek olacaktı.

 

Kolektif yapı içindeki kişi, kişisi kritik alan içine tek düze enerjinin dinginliği konurken; kolektif alan karşılıklı yüküm olanın farkını verecekti. Kolektif güç kişi üzerinde tek düze enerji paketleriyle dışta entegre ve organize bir organizma olmanın sentezi veya yeni bir sıkışmışlığını oluşuyordu. Buna kritik değerli kolektif güç diyeceğiz.

 

 
Toplam blog
: 418
: 104
Kayıt tarihi
: 26.11.10
 
 

26 yıllık sınıf öğretmenliğinden sonra emekli oldu. Şiir çalışmaları ve deneme türü olan, toplum ..