Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '09

 
Kategori
Siyaset
 

Adam kim, pancar kim?

"Adam", dilimizin en işlek, en zengin kelimelerinden biridir.

Adam'la yapılmış onlarca deyim, atasözü ve birleşik kelime mevcuttur.

Bunlar içerisinde "adam olmak" tabiri özellikle çok kullandığımız bir deyimdir.

Adam olmak, adam sözcüğünün taşıdığı değerleri bünyesinde barındırır hale gelmek, ya da o değerleri kendi özünde taşıyor olmaktır.

Adam olmak, insan olmak'la eş değer tutulur. Adam sözcüğünün sadece "er, erkek" karşılığı olarak kullanılıyor olması, sözcüğün ibare ve deyimlerde "insan" anlamı kazanmasına engel teşkil etmez.(Buradan hareketle birileri, Türk kültüründe "kadının adı yok" zaten derse, işin bu kısmına karışmam)

Gerek TDK Türkçe Sözlük'te, gerekse benim elimdeki D.Mehmet Doğan'ın Büyük Türkçe Sözlük'ünde onlarca "adamlı" deyim ve ibareden örnekler verilmiş:

Adam bellemek; adam başına, adama zamanı, adam avlamak; adam evladı, adam gibi, adam kıtlığı, adam koşmak...

Adam olacak çocuk b.kundan belli olur, adam sözünden belli olur, adam yanılmakla adam olur, adamını kiymetini adam bilir, adam sende.... vs.


Bunlardan bir tanesini özellikle ayrı alıyorum: "Adam adam demekle adam olmaz"

Yani, bir kişinin birisi ya da kendisi hakkında "adamlık" iddia etmesi bir şey ifade etmez.. Adam olmak, lafla değil, yaşantıyla, davranışlarla olur.. diyor adam'lı atasözümüz..

Seçimlere yaklaştıkça siyasilerin ağzından "bal damlıyor" ya, bu yazıyı bu yüzden kaleme aldım.

Aslında sadece bu seçimlerde değil, siyasi alandaki çoğu gerilim ortamlarında bizim bu "adamlı" sözlerimiz kullanım alanına çıkar..Özellikle de "adam olmamak" suçlaması rakip tarafa şutlanır..

Laiklik tartışmalarının alevlendiği zamanlarda, eski Cumhurreisimiz Sayın Sezer, "Laik olmak adam olmaktır" diyerek, laik olmayanların adam olmadıklarını söylemişti, örneğin..

Şimdi de Anamuhalefet lideri Sayın Baykal, Başbakan Erdoğan'ı yönelik "adam ol" diyor.. Sayın Erdoğan'ın buna yanıtını alamadık, çünkü Sayın Başbakan, bu kimlikle buna cevap veremeyeceğini söyleyip işi mahkemeye havale etti... Herhalde emekli olunca karşılığını verecektir.

Oysa; siyasilerin, siyasi anlamda "adamlık" ına halk karar verir.. Seçime girenin "adamlık katsayısı" sandıktan çıkar.."Ben iyi adamım ama halk bana oy vermiyor" diyen, aslında halkı adamdan saymıyor, demektir ki, bu da açıkça kendisinin "adam olmadığını" gösterir..

Yani, demem o ki, "adam adam demekle adam olunmaz"; bir ay sonra siyasiler "adam meydanı" na çıkacaklar..

Ülkenin dört bir yanından verilecek oylarla kim "adammış", kim "pancarmış" belli olacak..

Boşyere "ağzınızı bozup" RTÜK'lük olmayın, diyorum!..

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..