Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '07

 
Kategori
Deniz Mahsulleri
 

Adana / Yumurtalık - Yeşilköy / Balık Dolması

Adana’ daki Muhtelif Büyük Dalyanlar: Hurmaboğaz Dalyanı, Yelkoma veya Çamlık Dalyanı, Akyatan Dalyanı, Ağyatan Dalyanı. (Yumurtalık ve Karataş İlçelerinde)

Malzeme: 1 adet 500 – 650 gr.’lık dalyan kefali (levrek, lagos, lüfer)

Başka balıklar da kullanılabilir.)

Pişirilebileceği yer tercihi: 200 Co ev fırını, pişirim yapılan fırınlar veya mangalda kor haline gelmiş kömür (ızgara üzerinde)

İç Malzemesi:

1/2çorba kaşığı Margarin

4 -5 diş Sarmısak
1 komposto kaşığı biber salçası (Tercihe göre süsbiberi veya domates salçası da olabilir)
1/4 demet Maydanoz yaprakları (ince kıyılmış)
bir miktar ince kıyılmış Defne veya keki

1 Çorba kaşığı Ezilmiş ceviziçi
1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi

1 çorba kaşığı Zeytinyağı

Tuz
Karabiber

Hazırlanışı: Baş gövdeden kopmayacak şekilde alt kısmından yarısına kadar gövde ile baş arasından kesilip içi boşaltılır.

Balığı (tercihen dalyan kefali) temizleyip yıkayın. Balıkların dışını tuzlayın ve beş dakika bekleyin.
Margarin, ezilmiş sarımsak, ceviziçi, tercih edilen salça, maydanoz, defne, limon kabuğu rendesi, zeytinyağı, tuz, karabiber bir kasede iyice ezilir. Balığın açılan kısmından içeriye doldurulur. Süzülen yağından balığın dışı yağlanır. Aliminyum folyo ile sıkıştırmadan hafif sarılıp uçları içe doğru bükülür.
200C° ' de ısıtılmış fırın veya mangal ateşinde 40-45 dakika balığın eti yumuşayıncaya kadar pişirilir. Arada bir bakıp kapatılabilir. (Not: isteğe bağlı olarak domates halkaları ve yeşil biber balığın iki yanına koyularak sarılabilir.) sıcak servis yapın. Soğuk olarak da yenilebilir. (Not: Balığa limon sıkmayın yazık olur!...) (İç malzeme mikserde de karıştırılabilir.)
Afiyet Olsun..! N. D.AGLAĞU

YUMURTALIK-YEŞİLKÖY/ BALIK KOKOREÇ
Malzeme : İhtiyaca göre alınan dalyan kefalinin İç organları (Başka Balık kullanılmaz)

Bağırsak : Dalyan balığı kuzlukta kaldığı için bağırsakları tamamen temiz olup sadece safra kesesi iç organından çıkarılıp atılır. (yine de temizliğinden emin olmak için kontrol edin.)

Taşlık : Bir yandan dikey olarak kesilerek iç zarı kolaylıkla çıkarılır.

Hazırlanışı:

İyice yıkanır. Tuzlanarak suyunun gitmesi için kağıt peçeteler üzerine beş dakika dizilir. Direkt kızgın sıvı yağda kızartılır veya isteğe bağlı olarak buğday ununa, mısır ununa, galeta ununa veya önce çırpılmış yumurtaya daha sonra çıtır pane harcına bulanarak kızgın yağda kızartılır. (ciğerleri, taşlığı da aynı şekilde kızartılır.)

Afiyet Olsun..! N. D. AGLAĞU

 

YUMURTALIK-YEŞİLKÖY /BALIK YAHNİSİ

Malzeme: 2 adet 500 – 650 gr.’lık Kefal (Levrek veya lagos ta olabilir.)


1 Kg. domates (kabuğu soyularak doğranacak)

250 gr. Soğan (İnce kareler şeklinde doğranacak)

1/2 çorba kaşığı biber salçası

1 komposto kaşığı kekik veya 4-5 yaprak defne (İnce kıyılacak)

3 adet sivri biber (ince kıyılacak)

Yarım çay bardağı sıvı yağ

1 çay kaşığı limon rendesi

Tuz, Karabiber,

Pişirilmesi: Bir tencere içinde yağ ısınınca soğan koyulur hafifçe kendini bırakınca salça ilave edilir. Salçanın çiğ kokusu gidince üzerine diğer malzemeler ilave edilerek kapağı kapatılır. (isteğe bağlı olarak 1 çay bardağı veya su bardağı kaynamış su ilave edilir.) pişmeye bırakılır.

(Yahni içinde domates, biber ve soğanın parçalar halinde görülmesi istenmiyorsa tüm malzeme mikserden de gerilerek de pişirilebilir.)

Balığın hazırlanması: Balık üç veya dört parça halinde dilimlenip yıkanır, tuzlanır. Beş dakika bekletildikten sonra, kızgın yağa bir yanı batırılıp diğer yana çevrilir ve tekrar ilk haline çevrilerek her iki yanı üç dörder dakika kızartılıp tam pişmeden çıkarılıp bir kaba koyulur.

Son Şekli: Pişmiş yahniden bir tabak çıkartılarak kalanın üzerine balık parçaları dizilir çıkarılan sos tekrar ilave edilerek 15 - 20 dakika dibi tutmadan pişirilir. Afiyet Olsun..! N. D.AGLAĞU

YUMURTALIK-YEŞİLKÖY /MERCİMEKLİ BALIK ÇORBASI

Malzeme: 2 balık 500 – 600 gr.Kefal, levrek, lüfer, lagos, çupra , bıldırcın kefali v.s. yörenizde bulunan başka balık cinsi de olabilir.

500 gr. Kırmızı mercimek, kimyon, 1 orta boy soğan, 1 orta boy domates, ½ paket katı yağ veya 1 çay bardağı sıvı yağ. İsteğe bağlı olarak iki adet sivri biber. Pul biber, kabuğu ile birlikte halka halinde kesilmiş birkaç limon dilimi.

Hazırlanışı: mercimekler kaynayan suya atılır. Tuz ve 1 adet temizlenmiş tüm soğanla birlikte haşlanır.

Temizlenen balık yaklaşık 1 litrelik suda haşlanıp kılçıklarından ayrılarak çok küçük parçacıklar halinde tiftiklenir. Tamamen pişmiş olan mercimeğin içine haşlama suyu ile birlikte atılır limon dilimleri ilave edilir ve kaynamaya bırakılır. Bir tavada rendelenmiş domates ince kıyılmış sivri biber, karabiber, çok az yağla iyice pişirildikten sonra tencereye ilave edilir. Afiyet Olsun..! N. D.AGLAĞU

SOĞANLI BALIK
Malzeme : Küçük veya orta boy balık (tüm cinsler uygulanabilir.)

Soğan, Sumak, (İsteğe bağlı pul biber), sivri biber, birkaç halka limon

Yapılışı: Balıklar temizlenir. Yarılan kısımların içine halka veya yarım halka sumaklı soğan veya biberli soğanla doldurulur. (İçine isteğe bağlı olarak doğranmış yeşil biber, kıyılmış maydanos yaprakları koyulabilir.) limon halkalarından bir kısmı isteğe bağlı olarak balıkların altına ve üstüne koyulur. Yarım çay bardağı su ilave edilir. 10 dakika kaynadıktan sonra hafif ateşte pişinceye kadar bırakılır. Afiyet Olsun..! N. DİLEK (Yağ kullanılmıyor.) N.D.AGLAĞU

 
Toplam blog
: 77
: 505
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

Yaşamsal boyutta etkilendiğim; kimi zaman bir kısım, kimi zaman bütün insanların orijininde birle..