Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Necip Köni - Adana / TR

http://blog.milliyet.com.tr/necipkoni

14 Temmuz '10

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Adana'nın meşhur " Bici Bici " tatlısı

Adana'nın meşhur " Bici Bici " tatlısı
 

Adana'nın meşhur " Bici Bici " tatlısı


Merhabalar...

Yaşadığım Adana şehirinin geçen defa sizlere meşhur " Adana' nın sembolü olmuş, şalgam suyunu " tanıtmaya çalışmıştım. Ancak özel istek üzerinede bu yazımda da sizlere " Adana'nın meşhur ( Bici Bici ) tatlısından bahsetmek istiyorum.

Hiç unutamam, çocukluğumuzda o Adana'nın çok sıcak yaz günlerinde sokaklarda seyyar satıcılar " Geell gel, biciye geell " diye özel çığırtkanlıkları ile biz çocukları hemencecik etraflarında toplarlardı. Bir çanak içinde nişasta paluzesinden yapılmış jölemsi bici, üzeri bol karsambaçlı ( Karsambaç = Buzun rendelenerek kar şekline sokulması ) üzerinde bolca serpilmiş pudra şekeri ve en üstünde ise kırmızı gıda boyalı bol gül suyu. Eh artık bu bir çanak biciyi yerken çabucak bitecek diye çocuk düşüncesiyle adeta korkardınız. Çünkü ikinci çanağı yiyecek cebinizde para olmazdı. Geçmiş gün hatırlıyabildiğim kadarıyla da bir çanak " Bici bici " tatlısı 25-Kuruşdu herhalde. Anlayacağınız Adana'nın o sıcak ( 35 - 40 ) derecelerindeki havalarında tek eğlencemiz ve serinleme tatlımızdı " Bici Bici ".

Kısaca teknik tarifinde ise, " Vikipedi, özgür ansiklopedisi " Bici Bici " tarifini aşağıdaki gibi özetlemiştir.

" Bici Bici " yaz dönemlerinde yenilen, Adana ve Mersin' e özgü bir tür tatlıdır. Halk arasında kısaca bici adıyla anılır. En bilinen şekliyle rendelenmiş buz, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve şerbetten oluşur. Bici Bici geçmişte neredeyse tamamen seyyar satıcılarda satılan bir ürün olmasına rağmen son yıllarda restoranlarda ve kafelerdede tatlı olarak sunulmaktadır. Son yıllarda Akdeniz bölgesinde de yaygınlaşmıştır.

 

webisweb.wordpress.com  

Yapılışı ise çok kolay olup, malzeme ve tarifini, aşağıdaki web linkinden faydalanarak sizlere sunmaktayım.
 

BİCİ BİCİ (ADANA)  

Kaynak * http://degisimmedya.com/yemek/tarifler.php?sub=yemek&id=232&cat=15

MALZEME:

Nişasta 1 bardak
Pudra şekeri 1 su bardağı
Su 6 bardak
Gül suyu Yeterince
Bici boyası 1 tatlı kaşığı
Buz Kar şekline getirilmiş

YAPILIŞI:
6 bardak suya 1 bardak nişasta eklenerek pişirilir. Bu arada devamlı bir tahta kaşık yardımıyla karıştırılarak topaklaşması engellenir. Koyulaşan karışım bir tepsiye dökülerek buzdolabında soğumaya bırakılır. Üzerinin kurumaması için bir ıslak bezle örtülür. Dolapta bekleterek dondurduğumuz bici küçük kaselere küp şeklinde doğranır. İçine kırmızı boya ile hazırlanan su, pudra şekeri, kar haline getirilen buz ve gülsuyu eklenerek servis yapılır.
 

AFİYETLER OLSUN..! :-))  

Tabi bu bilgiler merak edenler içindir.  

Sevgiler, selamlar ve saygılarımı sunarım.  

NECİP KÖNİ - ADANA / TR  

Resim * http://farm2.static.flickr.com/1115/1169270196_ced4e958bb.jpg  

*************************  

 

*DÜNYAMIZ ELDEN GİDİYOR..!
*Daha Yeşil Bir Dünya için
 

( http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=184370 )  


*************************
 

 
Toplam blog
: 298
: 8548
Kayıt tarihi
: 07.06.07
 
 

Necip KÖNİ - İnşaat Mühendisi olup, güzel sanatlar onun bir hobisidir. Resim yapmak (karakalem çalış..