Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '18

 
Kategori
İnternet
 

ADSL, VDSL ve Fiber Modemlerin Farkı Nedir?

ADSL, VDSL ve Fiber Modemlerin Farkı Nedir?
 

adsl,fiber ve vdsl farkları


Bu yazımızda ADSL, VDSL ve Fiber arasındaki farkları inceleyeceğiz. Öncelikle teker teker tanımlarını yapalım.
 
ADSL Nedir ?:  Asimetrik Sayısal Abone Hattı, günümüzde internet bağlantısı için en çok kullanılan bağlantı hattıdır. İletişim bakır kablolar aracılığıyla sağlanmaktadır. Hızı kablonun kalitesiyle doğru orantılıdır. Ping yani servis sağlayıcısı ile iletişimi çok performanslı değildir. Bazen veri gidiş-dönüşleri uzun süreler alabilir. Ayrıca manyetik alandan etkilenebilir. ADSL bağlantıyı destekleyen modemlerde çalışır. ADSL genellikle merkez ofisten 4 kilometreden uzakta olmayan mesafelere dağıtılabilir
 
VDSL-HiperNet Nedir ? :  VDSL , ADSL 'le benzerlik gösterse de daha performanslıdır. VDSL'de her sokak , mahalle başında olan bağlantı noktalarını veri sağlayıcı olarak düşünebilirsiniz.  İletişim yine bakır kablolarla gerçekleşir.  Hızlı gerçekleştiği için yanıt süresi yani ping olarak daha iyi performans sağlarsınız.
 
Fiber Nedir ? : Fiber aralarından en hızlı ve performanslı olanıdır. Bu bağlantıda kablo direkt evinizin önüne kadar gelir. Fiber bağlantıda veri iletimi elektrikle değil ışık hızıyladır. Gecikme olarak en performanslı alt yapı Fiber'dir. Sinyallerde kayıp çok azken iletişim kuvvetli olduğu için ping performansı da yüksektir.
Projelerinde veya sunumlarında kullanmak isteyenler resime dökülmüş halini yukarıdan alabilir.
 
Türkiye'de çoğu yerde Fiber alt yapısı bulunmamaktadır. Yıllar geçtikçe yayılmasını ve sizlerin daha iyi bir internet keyfi sürmesini diliyoruz. 
 
 
 
 
 
Toplam blog
: 22
: 15260
Kayıt tarihi
: 04.04.18
 
 

Merhabalar, İsmim Burak , bilgisayar mühendisiyim. Gerek hobi gerekse mesleğimle alakalı elde ett..