Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '12

 
Kategori
Deneme
 

Ağlanacak halimize gülüyoruz

Ağlanacak halimize gülüyoruz
 

Ağlanacak halimize gülüyoruz


Değerli okuyucularım, aylar önce sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta bir video izledim. Videoda Kanal 7 muhabiri insanlarımıza soru soruyordu. Soru “Dört ünlü isim sayabilir misiniz?” sonra da “Dört halifeyi sayabilir misiniz?” şeklindeydi. Bu yazımdaki konu insanlarımızın bu soruya verdikleri cevaplar olacak.

Muhabir ilk olarak bir gence soruyor: “Dört halifeyi sayar mısınız?”. Gencin cevabı: “Ne gibi… Daha önce halife diye bir şey duymadım.” Yok artık demeyin. Evet duymamış. Ben de şaşırdım. Sonra genç yanındaki arkadaşına soruyor: “Halife nedir Cem?” Tabi Cem de bilmiyor. Daha sonra muhabir halifelerden birinin Hz. Ömer olduğunu söylüyor. Bunun üzerine genç başlıyor diğer isimleri saymaya: “Hz. Ömer, Hz. Yusuf, Hz. İbrahim, Hz. Mülayim”

Muhabir yolda gördüğü kişilere sormaya devam ediyor. Herkes ünlü isimleri İbrahim Tatlıses’ten tutun da Seda Sayan, Orhan Gencebay, hatta Michael Jackson’a kadar teker teker sıralıyor.

Şimdi burada şunun altını çizmek istiyorum. Diyebilirsiniz ki, “Aniden sorulunca kamera karşısında bir an insanın aklına gelmeyebilir. Normal değil mi?” Hayır, normal değil. Zira kamera karşısında “Dört ünlü isim sayın” deyince hiç düşünmeden ve takılmadan herkes sıralıyor isimleri.

Bu kadar da duyarsızlık olmaz ki… “Hadi yaşlılarımız unutkan olabilir veya onların zamanında eğitim imkânları kısıtlı olduğundan eğitimsizlikten dolayı bilemeyebilirler.” diyebiliriz. Ama ya gençlerimize ne demeli? Eğitim aldıkları süre içerisinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine hiç mi dikkat vermemişler? Hiç mi ellerine dini bir kitap alıp da okumamışlar? Vaziyet yapmadıklarını gösteriyor.
Aynı soru bir kadına soruluyor. Kadın cevabı bilmiyor tabi; ama soruya verdiği tepkiye bir bakın: “ŞİMDİ NE GEREK VAR Kİ HALİFEYE. HALİFE DEVRİNDE DEĞİLİZ. BU SORUYA CEVAP VERMEYE GEREK DUYMUYORUM.” Yorum sizin değerli okuyucularım.

Fakat videoyu izlerken bir ağabeyimiz hakikaten güzel cevaplar verdi. Öyle eften püften cevaplar değildi. Ağabeyimizin halife cevabı: “Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman, Hz. Ali”. Ünlü isimler olarak verdiği cevabı ise “Atatürk, İsmet İnönü, Alparslan Türkeş ve Recep Tayyip Erdoğan”.

İnsanlar bu kadar “bihaber” olmalarının sebebi olarak belki de geçim dertlerini öne sürebilirler. Ama herkesin sıkıntısı var. Sıkıntılı ve dertli olmak, toplum olarak bu kadar duyarsız olmayı gerektirmez ki.
Bu arada şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Dört halifeyi bilmiyoruz; fakat televizyonlarda oynayan dizilerin bir sonraki bölümünde neler olacağını biliyor veya tahmin edebiliyoruz. Hatta o dizilerin gelecek bölümlerinin senaryolarını dahi yazarız değil mi? Bunları yaparken geçim derdine düşmüyoruz değil mi? O halde bizlerin bu trajikomik durumda olmamızın sebebi yine bizleriz.

SONSÖZ:

Toplum olarak gerçekten kötü durumdayız. Ağlanacak halimize gülerek durumumuzu görmezden geliyoruz.

SEVDİĞİM SÖZLER

Sen benim için sonu gelmeyen bir artçı depremdin. Ne zaman geçmişi unutmaya çalışsam hep aynı günleri hatırlattın.(Hayri Temür)

Hayri Temür

www.hayritemur.webnode.com.tr

www.facebook.com/koseyazarihayri

 
Toplam blog
: 22
: 1321
Kayıt tarihi
: 21.11.10
 
 

Hayri Temür, 1985 yılının Aralık ayına rastlayan soğuk bir kış günü Giresun'da dünyaya gözlerini ..