Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Haziran '14

 
Kategori
Siyaset
 

Ağrı seçimi, Sırrı Sakık ve kindarlık!

Ağrı seçimi, Sırrı Sakık ve kindarlık!
 

Geçtiğimiz Pazar günü yenilenen Ağrı belediye başkanlığı seçimini BDP adayı Sırrı Sakık kazanmış.

Seçimler sayesinde anılarım tazelendi. 2006 yılında bir sene Ağrı ilinde görev yaptım. Ağrı'nın ekmeğini yedim, soğuk sularını içtim. Dağlarında, tepelerinde dolaştım. Her sokağına girdim, bir çok camisinde namaz kıldım. Esnafıyla hâlâ devam eden gerçek dostluklar kurdum. 2007 yılı Kurban Bayramı'nda karlar üzerinde kestiğimiz kurbanın etinin yüzülüp, parçalanıp eve gelene kadar derin dondurucuya konmuş gibi donmasını hâlâ ailece konuşuruz. O gün termometreler sıfırın altında 35'i gösteriyordu.  Anlayacağınız, Ağrı ili ile hiç bir bağı olmayan Muş doğumlu Sırrı Sakık'tan daha fazla Ağrılı sayılırım.

Yeni belediye başkanı Sakık, daha mazbatasını bile almadan yaptığı açıklamada, Ağrı'da bulunan 'Hava Şehitleri Anıtını' ve 'Kazım KARABEKİR Caddesi'ni kastederek:

"Bu kentte ilk gözüme batan bu utanç abidesidir. Sordum dediler ki, ‘Evet, bu 1930’larda Kürtleri bombalayan pilotların abidesidir.' Kimileri övünç abidesi olarak alabilir, biz utanç abidesi olarak görüyoruz. Buralarda çok acılar yaşanmış. 1930’larda burada insanlar katledilmiş. Katliamı gerçekleştirenlerin anıtları, uçakların pervaneleri bir abide olarak burada.  Ağrı halkının her gün yüzleştiği ve her gün Ağrı halkının gözünün içine batan o pervaneleri, o utanç abidelerini bu kentten kaldıracağız. Bu kentte buna benzer caddeler var. Kazım Karabekir gibi, onlarcası var. Bu coğrafyanın ruhu ile örtüşmeyen cadde ve sokaklardır, bu tür utanç abidelerinin kaldırılmaları gerekir."

Kazım KARABEKİR adını kaldıracakmış! Kimdir Karabekir Paşa? Kronolojik anlatım yapmayacağım, isteyenler bakabilir. Sadece şunu söyleyeceğim:

"Ey Sırrı Sakık! Adını kaldırmaya çalıştığın Kazım KARABEKİR, bu gün oturmaya hazırlandığın koltuğu canı pahasına sana sunan kişidir. Senin başkan olmanı sağlayan seçimlerin teminatıdır, yıkmaya kalktığın o anıt ve şehitler, bu toprakları özgür Türk yurdu yapan ve Türk yurdu kalmasını sağlayanlardır. Kazım Karabekir Paşa ve silah arkadaşları, sana konuşma özgürlüğünü sağlayan kişilerdir, terörist kardeşin Şemdin Sakık gibilerine rağmen."

Sakık'ın yıkacağım dediği, 'Hava Şehitleri Anıtı'na gelince. Adı geçen anıt, Kültür ve Turizm Bakanlığı envanterinde 04.00/1.0 kayıt numarasıyla kayıtlıdır. Bakanlığın aşağıda linkini verdiğim resmi sitesinde, anıt ile ilgili şu bilgiler veriliyor:

"Anıt, şehre girişte, Atatürk parkı içinde, Atatürk anıtının hemen güneyinde yer alır. Şehitlik bir abide ile temsil edilmiştir. Abide dikdörtgen beton bir kaidenin 30 cm.lik aralıklarla geri çekilerek oluşturulan 1 m. yüksekliğindeki beton kaide üzerine 4 m. yüksekliğinde bir beton sütunun dikilmesiyle oluşturulmuştur. Sütun üzerinde bir uçak pervanesi ile ‘Hava Şehitleri 1930’ yazılıdır. Şehitlik 1930 yılında Nidai Paşa tarafından tüm şehitlerin hatırasına yapılmıştır. 1930 yılında İran veliahdının düğününe giden iki uçak 29 Nisan 1930’da yurda dönerken, kötü hava şartları yüzünden fırtınaya tutulan uçaklardan birinin düşmesiyle içindeki Pilot Ast. Fethi Türker ile Makinist Sıdık Uyar şehit olmuş ve buraya defnedilmişlerdir. "(Anıtın resmini yazımda görebilirsiniz)

'Sordum, öğrendim' diyorsun. Keşke sormak yerine araştırsaydın veya birazcık Ağrılı olmaya çabalasaydın, doğrusunu öğrenirdin. Evet oradaki anıtta iki hava şehidimiz yatmaktadır ama, "1930'da Kürtleri bombalayan pilotlar" değillerdir. İşin doğrusu yukarıdaki açıklamada olduğu gibidir. Kullandığın bu nefret dolu söylem yalandır, iftiradır. Resmen halkı kin ve düşmanlığa teşvik etmektir.

Ağrı'da kayıtlı 46 bin seçmenin yaklaşık 23 binin oyunu almışsın, yani halkın yarısı seni isterken unutma ki, yarısı da istememektedir. Ağrı'nın dağlar kadar büyük, kentsel ve sosyal sorunu varken, yeni seçilmiş bir belediye başkanının ilk icraatı şehitlik anıtını kaldırmak ve tarihe mâl olmuş kahramanlara dil uzatmak mıdır? Çok sevdiğim gerçek Ağrılılar acaba ne düşünüyorlar?

En çok üzüldüğüm, etraflarına kin tohumu saçanların barıştan bahsetmeleridir. Sanki anlamını biliyorlarmış gibi.

(http:kurumsal.kulturturizm.gov.tr/turkiye/genel/kulturenvanteri/hava-sehitleri-şehitligi)

İZMİR, 03 Haziran 2014. 

 
Toplam blog
: 159
: 1303
Kayıt tarihi
: 19.06.12
 
 

1963 yılında Balıkesir'in şirin ilçesi Erdek'te doğdum. Yüksek lisans eğitimimi Dokuz Eylül Ünive..