Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Aıds Danışma Hattı

Aıds Danışma Hattı
 

Sağlık Bakanlığı resmi kayıtlarda 2 bin 711 olarak bilinen ancak daha fazla olduğu tahmin edilen HİV virüsü taşıyanlara 'Alo AIDS' aracılığıyla danışmanlık hizmetleri veriyor. Bu sistem sayesinde hastalar büyük bir gizlilik içerisinde tedavi merkezlerine yönlendiriliyor. Hastalık şüphesi taşıyanlar , ifşa olmaktan korkan ve HIV virüsü taşıyanların gizli gizli test yaptırdığının tespit edilmesi üzerine şifreleme yöntemi geliştirildi. Damgalanma korkusu nedeniyle tedavi olmaktan kaçan hastalara çeşitli kodlar verilecek. HIV enfeksiyonu görülen kişiler tedavi süresince söz konusu şifrelerle tanınacak. Hastanın adını doktorları dahi bilmeyecek. Şifreli hastalar, bakanlığın Türkiye genelinde eğitimden geçirdiği 383 kişi tarafından aıds konusunda bilgilendirileçek ve böylelikle hastalığın bulaşması engellenecek.


Sağlık Bakanlığı, AIDS'in aileleri ve toplumu parçalamasına izin verilmemesi, hasta bir kişinin kan bağışında bulunmaması ve durumun cinsel partnere açıklanması gerektiği yolunda açıklamalar yaptı. Bakanlık, şu uyarılarda bulundu:

- Tek eşliliği ve sadakati önemsemeliyiz. Birden farklı kişiyle ilişki geriye dönüşümsüz sonuçlar doğurabilir.

- Kondom kullanımını teşvik etmeliyiz. Özellikle para karşılığı seks yapanların yüksek oranda risk taşıdığını bilmeli ve kendimizi korumalıyız.

- Gerekli önlemleri almak konusunda erkeklere daha büyük sorumluluklar düşüyor.

- AIDS'lilere ve ailelerine yardımcı olmalıyız.

- Çocuklarımızı ve gençleri hayatın bir gerçeği olan cinsellik konusunda aydınlatmalı ve korunma yollarını anlatmalıyız.

- HIV/AIDS taşıdığını öğrendiğimiz kişileri suçlamamalı, yargılamamalı ve dışlamamalıyız.

- HIV/AIDS günlük yaşamdaki sosyal ilişkilerle, yanaktan yanağa öpüşmekle, aynı tabaktan yemek yemekle ve aynı tuvalet ve banyoyu kullanmakla bulaşmaz. Bu nedenle HIV'e yakalananları dışlamamalı, onlara destek olmalı, onların da bizlerle aynı haklara sahip olduğunu unutmamalıyız.

- Damar yoluyla uyuşturucu kullanımı, yüksek HIV bulaşma riski taşır. Bu nedenle çocuklarımızı ve gençlerimizi uyuşturucu maddelerden korumalı, arkadaşlarını tanımaya çalışmalı, çocuklarımızla iyi bir iletişim kurmalıyız.

 
Toplam blog
: 88
: 3086
Kayıt tarihi
: 06.12.07
 
 

1993-1999 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde temel tıp eğitimini tamamlayara..