Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '14

 
Kategori
İlişkiler
 

Aile ve evlilik psikolojisi

Aile ve evlilik psikolojisi
 

Aile ve Evlilik Psikolojisi


Nasıl bir kuş yavrusu kanatlandığında yuvasını terk eder. Ve ondan sonra onun kendi hayatını kendi kanatlarıyla uçarak sürdürmesi sağlarsa, anne baba da çocuğuna doğruyu yanlışı gösterdikten sonra, onun kendi doğrularını yaşanmasına fırsat vermelidir.

Bir gencin, hayatının en güzel döneminde, anne babası tarafından yönetilmesine kontrol edilmesi hem kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenmesini engeller hem de hata yaparak doğruyu bulmasını.

Anne babanın eş seçimi konusunda çocuğa karşı risk, almasını; yani onu sevdiği için kaygılarını belli etmesini ama sonrasında kenara çekilip beklemesini gerektirir. Mücadeleci ve kontrolcü anne tavrı yanlıştır.

Her insanın kendi iç dünyasının olması ne kadar doğalsa, evlilikte de karı kocanın ayrı ayrı özel dünyasının olması normaldir. Evlilikte eşlerin birbirlerine bu fırsatı vermesi gerekir.

Karı- koca birbirinin kölesi değil iki hür insandır.

Bazı kişiler evlenecekleri kişinin ruhunu bile kontrol etmek isterler. Evlilikte karşılıklı güven ve saygı çok önemlidir. Ama her iki tarafında kendine ayıracağı özel alanlar vardır ve olmalıdır.

Çünkü erkeğin ve kadının farklı özellikleri olduğu gibi iç dünyaları da farklıdır.

Özel alanlara saygı duymak aynı şeyleri yapmaktan hoşlanma ve olaylar karşısında benzer davranışlar göstermenin evlilikte uyum için şart olduğunu düşünürler.

Bu da, karşı tarafın özel dünyasını yok saymaya neden olur.

Eş adayım farklılıklarını görmezlikten gelme ve bu farklılıkları ortak noktalar için feda etme, beraberinde aşırı kontrolü getirir.

Ortak noktaların çok olması uyum için önemlidir. Ancak 'evleneceğim kişinin her şeyi benim gibi olmalı' düşüncesi son derece yanlıştır.

Evlenecek çiftlerin, yüzde yüz birbirine benzemelerin beklemesi insan fıtratına aykırıdır.

Her insanın kendi iç dünyasının olması ne kadar doğalsa, evlilikte de karı kocanın ayrı ayrı özel dünyasının olması normaldir.

Evlilikte eşlerin birbirlerine bu fırsatı vermesi gerekir.

Krizlerde açık ve net olmak, sorunları ertelememek ve konuşarak çözmeye çalışmak gerekir.
Kriz yönetiminde alınacak karar ne getirir, ne götürür, artısı nedir, eksisi nedir vs bunları tek tek hesap edilmelidir.


Mehmet Özgür Ersan 19.01.2014 Üsküdar

 
Toplam blog
: 447
: 1524
Kayıt tarihi
: 20.09.13
 
 

06 Mayıs 1974 Çorum Sungurlu'da doğdu. Yaşamının büyükçe bir bölümünü Mamak'ın gecekondu mahalleler..