Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '20

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Ailece evde vakit Geçirmek

Günümüz koşullarında biraz sıkıntılı bir süreçten geçiyor olsakta, Ailece birlikte bu şekilde vakit geçirmek için bir fırsat yaratılmış olmasını olumlu yönde de yorumlayabiliriz. Bu mecburi ailece geçirelecek zamanı keyifli bir hala getirmek bizlerin elindedir. Öncelikle pozitifi duygular içinde olun ve bunu çocuklarınızla paylaşın. Zaten zaman yok deme şansımızda yok. Evde kaldığımız sürece fırsat buldukça çocuklarımızla güzel ve nitelikli zaman geçirmeye çalışalım. Evet, durum sıkıcı olabilir ama bunu devamlı gündeme getirmeyin. Sizlerde fırsat buldukça kitap okuyabilir, değişik belgeseller, filmler seyredebilirebiliriz. Seyredilen filmler, okunan kitaplar üzerinde tartışabilirsiniz. Ailece değişik eğlenceli etkinlikler gerçekleştirebilirsiniz. Fırsatınız varsa belirli zamanı doğada da geçirebilirsiniz. Ailece arada nefes almak ve çocukların sıkıntısını gidermek için bisiklete binebilir, oryantiring, izcilik gibi faaliyetler yapabilirsiniz. Elbette güvenli mesafeleri koruyarak ve tedbirleri elden bırakmadan. Yapılacakları sizlere başlıklar halinde sıralayarak daha anlaşılır hale sokalım.

 

AKIL VE ZEKA OYUNLARI OYNAMAK

Bireysel Akıl Oyunları

Herhangi bir özel bilgi ve beceri gerektirmeden, verilen ip uçlarıyla akıl yürüterek çözülebilen problemlere AKIL oyunları denmektedir. Akıl oyunları genel anlamda bir terim olmakla birlikte konu başlığı altında bir çok oyunu içermektedir. Çocukların algı ve hafızasının geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için kullanılabilinir. Akıl oyunları çoğunlukla tek başına oynanabilen oyunlardır.

Bireysel olarak kağıt kalemle oynanabilecek akıl oyunları ile vakit geçirebilirsiniz. Bunlar nedir derseniz bir kaç örnek vereyim.  Sudoku ve türevleri, Kare karalama, Çit, Apartman, Kendoku, ABC bağlamaca, Kelime bulmaca, farkı bulma, gizli objeleri bulma gibi görsel dikkat geliştirme çalışmaları vs.  Bu oyunlar bireysel olarak herkesin her şekilde kendi başına vakit geçirebileceği akıl oyunlarıdır. Bunların dışında eğlenceli yap bozları tamamlamakta beceri gerektiren zaman geçirici bir etkinliktir. Ayrıca kişisel gelişim amaçlı Trafik Araba oyunu, Frog Kurbağa zıplatma, Yol bulmaca, Pentamino, Tangram, Sumo küpleri gibi bireysel oynanabilen kutu oyunları da piyasada bulunmaktadır.

Çoklu Zeka oyunları 

En az iki veya daha çok kişiyle oynanabilen kutu oyunları ile ailece vakit geçirebilirsiniz. Bu oyunlara örnek vereyim: Mangala, Satranç, Reversi, Abalone, Dörtleme, Hedef 5, Look look, Monopoly, Koridor, Hızlı bardaklar, Zıp zıp Skippity vs. vs. gibi değişik kutu oyunlarından birini veya bir kaçını kendiniz için seçebilirsiniz. Sahip olduğunuz kutu oyunların haricinde çocuklarınızla kendi belirleyeceğiniz görevlere göre oyun tasarlayın. Nasıl iyi olmaz mı? Bence çok keyifli olacaktır.

KODLAMA OYUNLARI OYNAMAK

Günümüz teknolojilerine çocuklarımızı adapte edebilmek için pahalı robot oyuncaklarına ihtiyaç duymadan özellikle ufak yaş grubu çocuklarınızla bilgisayarsız kodlama etkinleri yaparak eğlenceli şekilde vakit geçirebilirsiniz. Elbette imkan dahilinde sahip olduğunuz robot kitleri ile de okul öncesinden, Liseye kadar her yaş grubunda çocukların belirlenen görevler için robot inşa etmek, kodlamak ve görevlerini yerine getirmek çocuklara teknoloji ile vakit geçirmesi sağlanacaktır.

STEM ETKİNLİKLERİ İLE GERİ DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI YAPMAK

Son yıllarda çocuklar teknolojik derslerle birlikte geri dönüşüm malzemelerinden derslerinde STEM uygulamaları yapmayı öğrenmektedirler. Bu eğitim modeli devlet okulları dahil tüm okullarda yayılmaktadır. Geleceğimiz için çevreye duyarlı çocuklarımızı yetiştirmek ve atık malzemelerden ürünler tasarlamak ve onları yaşantımız içinde kullanacak hale getirmek için çalışmalar yapabiliriz. Örneğin pet şişelerden çiçek saksısı ve değişik karton ve kutulardan sevimli oyuncaklar yaratabilirsiniz. Hatta bir adım öteye giderek yaptıklarınıza ekleyeceğiniz elektronik malzemelerle (motor, pervane, pil yuvası, sensörler, ledler vs.) ressam robot, süpürge robot, roket araba, paytak robot, uzay taşıtı vb. gibi hareketli eğlenceli oyuncaklar hazırlayabilirsiniz. Çocukların yaratıcılıklarını teşvik etmiş olursunuz.

SANATSAL VE TASARIMSAL ÇALIŞMALAR YAPMAK

Ailece ahşap tasarımı, ahşap boyama, kumaş ve desan çalışmaları, taş boyama, el becerilerini geliştirecek tasarımlar ve etkinlikleri evde gerçekleştirirken bol bol hayal dünyanıza göre resimler yapabilirsiniz. Kağıtlarla değişik figürler tasarlayabilir, origami çalışmaları yapabilirsiniz. Çocuklarınızla birlikte yapabileceğiniz objeleri birleştirerek değişik görsel figürler, maketleri inşa edebilirsiniz. 

MUTFAK ÇALIŞMALARI YAPMAK

Anneler (katılımcı babalarda olabilir) çocuklarıyla değişik yemek, kek, kurabiye vb. şeyleri mutfakta birlikte yapıp, pişirebilir. Sonrasında birlikte yemek inanın çocuklara oldukça fazla keyif verecektir. Burada ki ince ayar, anneler işleri tarif edecek ama yapmayacak. Birlikte çocuklarla internet üzerinden tarifi bulacak ve uygulayacak. Böylelikle çocukları araştırmaya ve internetin olumlu yönlerini de benimsemesine yardımcı olacaksınız. Çoğu ileri çocukların yapmasına izin vermelisiniz. Bırakın tadı mükemmel olmasın. Kurabiyenin şekli düzgün olmasın ama onları çocuklar yapsın.

KİTAP OKUMAK

Masal, hikaye, roman, şiir, bilimsel yazılar ve istediğiniz alanda her türlü yayını okuyun. Kitapları dijital formatta tablet üzeriden de okuyabilirsiniz. Okunan yazılar üzerine belirli zamanlarda sohbet edebilirsiniz. İnternet üzerinden yayınlanmış online dergi ve yayınları da bilgisayarınıza indirerek okuyabilirsiniz. Bir çok yayınevi ve kütüphanenin ücretsiz uygulaması bulunmaktadır.

VİDEOLAR SEYRETMEK

Merak ettiğiniz ve öğrenmek istediğiniz her konuda hazırlanmış youtube üzerinden veya başka kaynaklardan belgeseller, değişik gelişim amaçlı filmlerin yanısıra keyif alabileceğiniz değişik filmleri de seyredebilirsiniz. Konserleri dinleyebilirsiniz. İnternet üzerinden sanal olarak müzeleri bile gezebilirsiniz.

Bu kadar imkan ve yapacak şeyler varken neden evde sıkılacaksınız. Evde kalma süresini derslerin haricinde Ailece vakit geçirmek için bir fırsat olarak görün ve değerlendirin. Çocuklarınızla bol bol sohbet edin, birlikte zaman geçirin. Keyifle kalın, Sağlıkla kalın 

 

TURGAY ÜLKER

 

 
Toplam blog
: 22
: 6222
Kayıt tarihi
: 22.08.14
 
 

Bilişim konusunda uzman bir eğitimci olmakla birlikte Türkiye Satranç Fedarasyonuna bağlı Satranç..