Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '11

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Akib, Rekora Doymuyor....

Akib, Rekora Doymuyor....
 

% 132AKİB, REKORA DOYMUYOR...


Akdeniz İhracatçı Birlikleri üyeleri 2011 yılına hızlı başladı ve aylık bazda rekor bir artışa imza attı. AKİB’den 2011 yılı Ocak ayında gerçekleşen ihracat, yüzde 132 artışla 1 milyar 83 milyon dolara ulaştı. 2011 yılı Ocak ayı ihracat rakamlarının değerlendirmesini yapan AKİB Koordinatör Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, “2011 yılı Ocak ayı ihracat rakamlarına göre Türkiye geneli ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre % 22, 6 artış ile 9 milyar 655 milyon seviyesinde gerçekleşti. 2011’in ilk ayında en fazla ihracat yapan sektörler, 1 milyar 493 milyon dolar ile Otomotiv Endüstrisi, 1 milyar 311 milyon dolar ile Hazırgiyim ve Konfeksiyon ve 1 milyar 215 milyon dolar ile Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörleri oldu” diye konuştu. 

AKİB’in Türkiye dördüncülüğü devam ediyor… Türkiye geneli gerçekleşen bu rakama AKİB’in katkısının yadsınamaz olduğunu ifade eden Yamanyılmaz, Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin, Ocak ayı ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre % 132 artırarak, 1 milyar 83 milyon dolarlık ihracatla Türkiye dördüncülüğünü devam ettirdiğini vurguladı. Yamanyılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü: “2010 yılında Türkiye ortalamasının çok daha üstünde % 64’lük artış yakalayıp, 8 milyar 758 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiştik. Türkiye’nin toplam ihracatının % 7, 8’ine karşılık gelen bu ihracat rakamı ile Akdeniz İhracatçı Birlikleri olarak 13 Genel Sekreterlik arasında 4. sıraya yükselmiştik. Şimdi de Ocak ayında % 132’lik bir artışla, AKİB’in bu başarısını artırarak devam ettirmesi bizleri çok gururlandırdı. 

AKİB, Avrupa’dan Ortadoğu’ya farklı pazarlarda… AKİB üyesi ihracatçıların, Ocak ayında en fazla ihracat gerçekleştirdikleri ilk beş ülkenin; Almanya, İtalya, Irak, İngiltere ve Fransa olduğunu belirten Yamanyılmaz, “İhracat yaptığımız ülkeleri dikkate aldığımızda, AKİB’in Avrupa’dan Ortadoğu’ya kadar çok farklı pazarlara, farklı segmentlerde ürün gönderebilme yeteneğini ortaya koyduğunu görebiliyoruz. Bu tabloyu da ortaya çıkarabilmek adına çok yoğun çalışmalarımız oluyor” dedi. Özellikle Ortadoğu ve Afrika pazarını artırmak için yoğun bir çaba sarf ettiklerinin altını çizen Yamanyılmaz şu bilgileri verdi: “Farklı pazarlara açılabilmek adına çok farklı ülkelere yönelik fuar organizasyonları yapmaktayız. İlk olarak ülkemiz yaş meyve sebze ihracatında önemli bir paya sahip olan Almanya’nın Berlin şehrinde 9-11 Şubat 2011 tarihlerinde düzenlenecek FRUIT LOGISTICA – Uluslararası Meyve, Sebze Ticaret Fuarı, sonrasında ise 15-19 Mayıs 2011 tarihlerinde Libya/Trablus’da düzenlenecek Libya’nın en büyük sektörel fuarı olan LİBYA BUILD 2011 Uluslararası Yapı ve İnşaat Fuarı, Haziran ayının ilk haftası Lefkoşa/KKTC’de düzenlenecek “ 35. KKTC Uluslararası Fuarı, 23-27 Haziran 2011 tarihlerinde Mısır/Kahire’de düzenlenecek, Kuzey Afrika’nın en büyük inşaat fuarı olan MISIR INTERBUILD 2011 Uluslararası Yapı ve İnşaat Fuarı ve 14-23 Temmuz 2011 tarihlerinde Şam Fuarı’nın milli katılım organizasyonları AKİB tarafından gerçekleştirilecek. Ayrıca AKİB, 5-8 Haziran 2011 tarihlerinde İran/Tahran’da düzenlenecek İRAN FOOD& HOSPİTALİTY 2011fuarına ise info stand ile katılacak.” Türkiye geneli ihracatı AKİB’in sorumluluk sahasında bulunan iller açısından değerlendiren Yamanyılmaz, Ocak en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Hatay’ın 8., Mersin’in 11., Adana’nın 12., Kayseri’nin 13. ve Karaman’ın 31. sırada olduğunu; bu illerin Türkiye’nin toplam ihracatının % 6’sını karşıladığını belirtti. Yamanyılmaz son olarak, AKİB’den en fazla ihracat yapılan ilk üç sektörün ise Kimyevi Maddeler ve Mamülleri, Demir ve Demirdışı Metaller ile Yaş Meyve Sebze sektörleri olduğunu belirterek, bu üç sektörün AKİB’den Ocak ayında yapılan ihracatın yaklaşık % 85’ini karşıladığını ifade etti. Yamanyılmaz, yeni yıla çok güzel artışlarla ve ihracat rakamlarıyla başlamış olmanın gururunu yaşadıklarını dile getirerek “Bu başarımızı tüm yıl içersinde gösterebilme inancıyla çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Böylesine büyük artış oranlarına imzalarını atan AKİB ihracatçıları olarak, 2011 yılında da aynı artış grafiğini devam ettirerek, ülkemiz ihracatına yine önemli oranda katkı sağlamayı sürdüreceğiz. Bu hızla gidersek 2011’i 13 milyar doların üzerinde ihracatla kapatmamız mümkün olacaktır. Bu durum ise Türkiye ihracatının % 10’u demektir” diye konuştu. 

 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..