Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Haziran '09

 
Kategori
İzmir
 

Akıllı kent İzmir!

Akıllı kent İzmir!
 

Belki bir yazan çıkar, dedim ama çıkmadı. İstanbul'da ulaşıma yapılan zamlar protesto edilirken İzmir'de yapılan zamlara hiç kimseden ses çıkmıyor. Yine iş başa düştü:

1 Haziran itibariyle İzmir Büyükşehir Belediyesi ulaşım ücretlerini yüzde otuzlara varan ölçülerde zamlandırdı. Biletsiz binişler 2 TL den 3 TL ye çıkarıldı.. Kartlı binişlerde de ortalama aynı oranda zam var.

Ne var ki İzmir Belediyesi bu zamları yaparken "akıllıca" bir şey daha yaparak "akıllı durak" uygulamasını başlatmaya karar verdi. Konuyla ilgili haber şöyle:

'Akıllı Durak Sistemi', durağa gelen yolculara yaklaşmakta olan otobüsler hakkında bilgiler veriyor. Dakikada bir, Ulaşım Kontrol Merkezi tarafından güncellenen söz konusu veriler, durağa yerleştirilen led panel üzerinde yer alıyor. Panelde; otobüsün hat numarası, gidiş yönü, son durağın ismi ile kalan durak sayısı olmak üzere üç çeşit bilgi bulunuyor.

Görüldüğü gibi, bundan sonra ulaşımımız daha pahalıya gelecek ama duraklarda otobüs gözlemek, yollara bakmak "kahrından" kurtulacağız. Duraktaki elektronik cihazden gelen otobüsü kolayca öğreneceğiz.. Eh..bu kadar lüks için bu kadar para vermeye de değer doğrusu!!!

Dünya bir yana Türkiye'de de gerek yer altı, gerek yer üstü "raylı ulaşım" hakim olmaya başladı. Ama İzmir'de otobüs yolculuğuna devam.. Metroyu yapamayan belediye, otobüsleri metrolaştırmaya çabalıyor..

İzmir'de Üçyol-Üçkuyular metro hattı yattı.. İki ay önce İnönü Caddesi'nin Üçkuyular girişinde meydana gelen çökmeden dolayı hala güzergah kapalı.. Yani metro zamanında betonlanıp korunmadığı için yer yer göçmeler oluyor. İzmirlinin sesi sedası çıkmıyor.

İstanbul'da ulaşıma yapılan zamlar için gösteriler yapıldı. Televizyonlardan izledik. Göstericiler "ulaşım özgürlüğümüzü isteriz" diyorlardı. Yani ulaşımdaki pahalanmayı özgürlüklerin kısıtlanması olarak değerlendiriyorlardı.

Özgürlüğüne çok düşkün İzmir halkı ise, bu zammı da sineye çekmiş durumda. Ne diyebiliriz ki, laikliğimizi korusun diye, yüzde ellilerle seçtiğimiz Belediye başkanları yüzde otuz zam yapmış çok mu göreceğiz yani??

Hem, işte Türkiye'de ilk defa (belki dünyada da ilktir) "akıllı durak" larımız oluyor. Az şey midir bu!

İzmir gibi fevkalede "akıllı" bir kente de "akıllı durak" yaraşırdı zaten!!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..