Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mart '09

 
Kategori
Siyaset
 

Akman'a soruşturma izni

Akman'a soruşturma izni
 

Zahit Akman


Akman'a soruşturma izni

Öyle kanunlarımız var ki, insan gerekçesini anlamakta gerçekten güçlük çekiyor. Mesela 4483 sayılı memur ve diğer kamu görevlilerinin yargılanmasına dair kanun. Bir memurun yargılanabilmesi için amiri izin verecek. Yoksa yargılanamaz. Kimbilir hangi geçerli düşünce ile bu kanun çıkarılmış ama basit bir düşünce ilede bir çok sakıncası olduğu kesin.

Şimdi şöyle düşünelim; Benim çok sevdiğim güvendiğim bir memurum hakkında dava açılması istenecek. Cevabım hayır. Ben nereden biliyorum o memurun suçlu mu suçsuz mu olduğunu? Mahkemeler bile bu konunun profosyoneli olduğu halde uzun zaman uğraşıyor gerçekten suçlumu değilmi, bulayım diye. Galiba hukuk önünde herkes eşit. Yoksa bana mı öyle geliyor.

''Görevden alınmasının ardından göreve iade davası açan Eski RTÜK Daire Başkanı Cengiz Özdiker, açtığı davalardaki 'yargı kararlarının uygulanmadığı' gerekçesiyle Başkan Akman, Başkanvekili Vahap Darendeli, üyeler Davut Dursun, İlhan Yerlikaya, Taha Yücel, Paşa Yaşar, Arif Merdol ve Mehmet Dadak ile bürokratlar Şeref Ataklı, Özger Sezen, Mehmet Nuri Erikel, Lütfettin Mesutgil, Ahmet Batun hakkında şikayette bulundu.

Şikayet üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, bu kişilerin Türk Ceza Kanunu maddelerine göre yargılanmasına karar verdi. Ancak 10 Temmuz 2008'de yürürlüğe giren 5785 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile eski kanuna, 'Üst Kurul üyelerinin görevleriyle bağlantılı olarak işledikleri iddia edilen suçlara ilişkin soruşturmalar 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanuna göre yapılır ve bunlar hakkında soruşturma izni, Başbakan tarafından verilir' hükmü eklendi. Bu nedenle hüküm aşamasındaki yargılamanın durdurulmasına karar verilerek dosya önce Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na, buradan da Başbakanlık'a gönderildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise bu kişiler hakkında soruşturma izni vermedi.

Bu karara itiraz edilmesi üzerine dosyayı inceleyen Danıştay 1. Dairesi, Başbakan Erdoğan'ın, 10 Kasım 2008 tarihli 'soruşturma izni verilmemesi'ne ilişkin kararını kaldırdı.''(Vatan)

O görevliler yargılanabilse – ki hüküm aşamasına gelmiş- belkide aklanacaktı.

Sayın başbakan 2002 seçimleri ömcesinde dokunulmazlıkları kaldıracağına söz vermişti. Bekliyoruz.

Esen kalın.

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..