Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ekim '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Akraba evliliğinin sakıncaları

Akraba evliliğinin sakıncaları
 

akraba evliliğinin sakıncaları


Akraba evliliğinin sakıncaları özellikle sağlık üzerinedir. Her sağlık uzmanı akraba evliliği sonucunda sakat çocukların dünyaya geldiğini söylemesine rağmen insanlar akraba evliliği yapmaya devam etmektedir.

Özellikle eğitim düzeyinin düşük olduğu ülkelerde akraba evliliklerine sıklıkla rastlanmaktadır. Uzmanlar insanların eğitim düzeyi arttırılacak olunursa akraba evliliklerinde son bulacağını dile getirmektedir. Akraba evlilikleri kendi içerisinde iki başlık altında incelenmektedir. Bunlar 1. dereceden ve 2 dereceden akraba evlilikleridir.

Bunlardan 1. Dereceden olan akraba evlilikleri, kuzen evliliklerini oluşturmaktadır. Kuzenlerin birbirleri arasında yaptığı evlilikler, bu türden yapılan akraba evliliğidir. 2.Dereceden oluşan akraba evlilikleri ise, torun evliliği ismini almaktadır. Bu tür evliliklerde, genetik bozukluğa sahip olan doğum oranları bir hayli yüksektir. Bu nedenle evlilikten önce, genetik testlerin yapılması kesinlikle gerekli bir durumdur. Akraba evlilikleri dendiği zaman ilk akla gelen, bebeklerin bir özrü olarak dünyaya gelmesidir. Bu, çok acı bir gerçektir fakat akraba evliliklerinde kesinlikle özürlü doğum gerçekleşir diye kesin bir yargı bulunmamaktadır. Bazen bu evliliklerden gayet sağlıklı bebek doğumları da gerçekleşmektedir.

Akraba evliliklerinde sakat çocukların dünyaya gelmesindeki temel sebep bozuk genlerin çocuğa aktarılmış olmasıdır. Anne ve babada yer alan bozuk genler ortak olduğu için kalıtsal olan tüm hastalıklar çocuğa direkt olarak aktarılmaktadır. Bozuk geçen gen nedeniyle bebeklerde birtakım sorunlara yol açan akraba evliliklerinde, dünyaya gelen çocukların zihinsel, işitsel, görsel ya da bedensel bir bozuklukla dünyaya gelme olasılıkları yüksektir. Bu tür çocuklar, özel eğitim denilen eğitime ihtiyaç duyarlar ve bakımları da oldukça zor ve güçtür. Özel eğitime gereksinim duyan çocukların bakımlarında hem maddi, hem de manevi açıdan sıkıntılar yaşanmaktadır.

Kaynaklar:

www.bilgitimi.com

www.e-sorgu.org

www.kadinlarbilir.com

 
Toplam blog
: 12
: 1086
Kayıt tarihi
: 14.10.14
 
 

Sakarya Üniversitesi bünyesinde yer alan Mühendislik fakültesinin gıda mühendisliği bölümünden me..