Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '08

 
Kategori
Siyaset
 

Aleviler ve Bahçelinin son açılımı

Aleviler ve Bahçelinin son açılımı
 

Sn Bahçeli'nin son Sıhiye mitingi sonrası Alevi taleplerine yaklaşımını ve söylemini son derece olumlu bulanlardanım. Her ne kadar somut bir öneri veya çözüm içermese de sözlerindeki ifadeler umut vericiydi. Umarım Bahçeli bu yaklaşımına somut çözüm önerleri ve aksiyonlar da ekler.

Aslında yıllardır anlamadığım bir şey vardır. Türk kimliği ve kökenleriyle övünen ve sahip çıkan MHP neden kökü Orta Asya ve Anadolu'ya dayanan, İslamın öz be öz Anadolu yorumu olan Alevi ve Bektaşiliğe sahip çıkmaz. Hatta hep kendisine karşı bir düşman kardeş olarak algılar.

Alevilik ve Bektaşiliğin İslamın Türk ve Anadolu gelenekleri ile kaynaşmış versiyonu olduğu, Yavuz Sultan Selim'e kadar Osmanlı'nın resmi dininin Bektaşilik olduğu ve Osmanlı ordusunun temelini oluşturan Yenicerilerin Bektaşi ocaklarına bağlı oldukları bilinen tarihi gerçeklerdir.

Bektaşilik ve Alevilik özellikle Balkanların Osmanlılaştırmasında büyük rol oynamış olup, Anadolu dan bazı boylar ( özellikle İç Anadolu'dan) Balkanlara devlet politakası ile bu amaca yönelik olarak göç ettirilmistir. Balkanlar'ın hızla Osmanlılaşmasında dini olarak daha esnek ve hoşgörülü olan Bektaşi-Alevi yaklaşımı en önemli unsurlardan biri olmuştur. Osmanlıyı Türkiye Cumhuriyetine dönüştüren modernleşmenin kaynağının Balkanlar olmasında bence bununda büyük rolü vardır.

Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Son zamanlarda çevremde laik değerlere sahip bir çok kişi Alevilik ve Bektaşiliğin aslında çok daha modern ve kendilerine uygun bir İslam anlayışı olduğunu ifade etmeye başladılar.

Yarı Bektaşi biri olarak umarım bu ilgi artarak devam ederde yıllardır insanların bilinç altına sokulan Alevilik ile ilgili gerçekle ilgisi olmayan "Mum söndü" vb safsatalar da artık silinir.

Tabii burda görev biraz da yıllardır kendini koruma iç güdüsüyle içine kapanmış Alevi-örgütlerine de düşüyor.

Bence iyi bir başlangıç yaptılar, bundan sonra yapmaları gereken ellerinde ki tüm imkanlar ile kendilerini ve taleplerini tekrar topluma anlatmaktır. Bu sayede taleplerine daha geniş bir destek buldukları gibi "soydan gelme" anlayışını değiştirirler ise yeni "Can" ların da kendilerine katılacağı aşikardır.

 
Toplam blog
: 46
: 780
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

Günlük hayatta karşımıza çıkan bir çok olayın bende bıraktığı etkileri sadece söylenerek deği,l yaza..