Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Temmuz '12

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Altı sigma nedir? Hayal mi gerçek mi?

Altı sigma nedir? Hayal mi gerçek mi?
 

Altı sigma denilen kavram, operasyonlarda mükemmelliğin sağlanması amacıyla işletmelerde süreçlerin tanımlanması, ölçülmesi, analiz edilmesi, iyileştirilmesi ve kontrolü için kolay ve etkili istatistik araçlarının kullanıldığı bir yönetim stratejisidir. Altı sigma, 1 milyon olgudan yalnız 3 tanesinin safdışı kalmasıdır.Olgu diyorum altı sigma kavramanın son yıllarda hizmet sektörüne de uygulanmasıyla da altı sigmanın sadece üretilen ürünler için kullanılan bir kavram olmadığı ortaya çıktı.Ancak alışkanlık gereği,bu yazı içerisinde olgu yerine ürün kelimesini çok yerde kullanacağım.

Peki altı sigma kavramı gerçek mi? Gerçekten hata oranı milyonda üçe indirgenebilir mi?Düşününce bu durum sağlamanın müthiş maliyetlere katlanmayı sağlayacağı ve daha fazla işgücüne neden olacağı için işçiler arasında kabul görmeyeceğini bilsek de, durum aslında bu kadar ön yargıyla bakılmayacak cinsten.Şunu kabul etmek gerekir ki, hangi büyüklükte olursa olsun şirketler altı sigmayı uygulayabilir. Altı sigmayı uygulamanın en temel yolu altı sigmayı uygulamak için işletme içinde bir dizi eğitime tabii olmak  ve altı sigmanın müşteri ve şirket arasında karşılıklı etkileşim sağlayacağının bilincinde olmak bu bağlamda önce müşteri memnuniyeti diyebilmektir. Unutmayalım ki altı sigmada esas amaç çok üretmek değil, çok üretirken hataları kontrol altına almak yani süreçlerin hepsinde en sağlıklı ölçümleri yapabilmektir.

Altı sigma uygulamaya karar veren bir şirket öncelikle altı sigma uygulayacak personelini dünyada bu işi yapanların sınıflandırdığı gibi sınıflandırmalıdır. Bu sınıflandırmadaki personel hem kendi grubundaki diğer arkadaşlarına sorumlu olabileceği gibi, hem de diğer gruplardaki kişilerle etkileşim halinde olmalıdır.İşin işçi ve yönetim boyutunda bunlar olduğu gibi,daha çok yönetimi ilgilendiren boyutunda da beyin fırtınası(brain-storming) Pareto Analizi vs. tekniklerle süreçler gözden geçirilmeli ve daha iyiye ulaşabilecek iyileştirmelere karar verilmelidir.Bu durumda, yönetime en fazla katkıyı sağlayanlar şüphesiz işletmenin sahip olduğu endüstri mühendisleridir.

Sonuç olarak altı sigma karar verilip uygulanmak istenildiğinde şirkete çok fazla katkısı olan hataları sıfıra yaklaştırma tekniğidir. Bugün dünya ticaretinde ihracatı, ithalatına göre çok büyük olan ülkelerin sadece ihraç ettikleri ürünün ikame değerin, ithal ettikleri ürünün ikame değerinden fazla olduğu gerçeğini kabul etmenin yanında, acaba iç pazarda aynı sektörde kaç firma altı sigmayla üretim yapabiliyor bunları da araştırmak, firmaların altı sigma gibi tekniklerle birbirleriyle rekabet etmesinin ülkelerin ihracatına artı bir katkı sağladığı gerçeğini bilmek gerekir.

 
Toplam blog
: 3
: 448
Kayıt tarihi
: 18.07.12
 
 

Memur ailenin memur çocuğu, bir garip yolcu -ANKARA - ..